Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manifestacija
  • 25.01.2014. 13:14

Noćnjak 2014. u Zadru

16. međunarodne manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2014. održava se u Zadru od 13. do. 16. ožujka u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacija

Foto: freepik.com
  • 214
  • 19
  • 0

Domaće maslinovo ulje ne može konkurirati cijenom uvoznim uljima, već kod potrošača treba probuditi svijest o njegovoj kvaliteti, nutritivnim vrijednostima i blagotvornom učinku na zdravlje. S takvim proizvodom treba se orijentirati prema izvozu. Na velikim tržištima SAD i Kine, raste potražnja za maslinovim uljem, ali pitanje je koliko neorganizirani domaći maslinari koji još uvijek ne mogu zadovoljiti potrebu za količinom, kvalitetom i kontinuitetom mogu to iskoristiti. Veća šansa za tržišni uspjeh vidi se u Njemačkoj, hrvatskim restoranima, gdje su svoj put već našla domaća vina.

Međutim, i na tom tržištu treba se boriti s cjenovno jačom konkurencijom jer se i na policama njemačkih trgovačkih centara prodaje španjolsko ulje za tri eura i talijansko za četiri. Istaknuto je to na tiskovnoj konferenciji u Zadru, održanoj povodom održavanja 16. međunarodne manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2014. Ovogodišnji Noćnjak se održava u Zadru od 13. do. 16. ožujka u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacija. Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov iznio je brojke o proizvodnji i konzumaciji ulja u Hrvatskoj.

Prosječna potrošnja po stanovniku iznosi dvije litre maslinovog ulja. U Grčkoj je on 20 litara. U Hrvatskoj 45.000 domaćinstava proizvodi maslinovo ulja. Njegova ukupna proizvodnja na godišnjoj razini iznosi pet do sedam milijuna litara, rekao je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov. Prema podacima iz 2011. godine u Hrvatsku se uvezlo 1.813 tona maslinovog ulja u vrijednosti od 6,49 milijuna dolara i to uglavnom iz zemalja EU. Iz Hrvatske se izvezlo 157 tona u vrijednosti od 1,58 milijuna dolara.

Foto: freepik.com


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]