Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres Interslast
  • 17.10.2015. 08:35

Nikolina Lončar ispekla najbolju tortu

Na natjecanju slastičara Interslast, u konkurenciji brojnih natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva, najbolju i najljepšu tortu ispekla je koprivničanka Nikolina Lončar te se plasirala na natjecanje u Italiji.

Foto: NIkolina Lončar i koprivnica.hr
  • 334
  • 16
  • 0

Novi trendovi u slastičarstvu bila je glavna tema Međunarodnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast, održanog u Tuheljskim Toplicama. U kategoriji izrade torti, koprivnička slastičarka Nikolina Lončar osvojila je prvo mjesto.

No, uz tortu, trebalo je izraditi i skulpturu od 20 do 40 cm i to na temu artistike i plesa. Nikolina se tako odlučila za tortu od čokolade i badema sa skulpturom plesnoga para u podravskoj narodnoj nošnji s licitarskim srcima i tamburicama. Jer to su, kaže, prepoznatiljivi motivi Koprivnice i Podravine.

U siječnju odmjeravanje slastičarskih vještina u još većoj konkurenciji

Ovom se pobjedom najbolja podravska kuharica i slastičarka, koja se gotovo sa svakog natjecanja vrati s nekom nagradom, plasirala na SIGEP odnosno svjetsko natjecanje u pripremanju slastica, koje će se od 23. do 27. siječnja 2016. godine, održati u talijanskom Riminiju. Ovaj je uspjeh utoliko veći, uzme li se u obzir da su svoje predstavnike na Interslastu imale i Italija, Japan, Slovenija, Izrael, Armenija, Njemačka, Palestina, Austrija, Albanija i Češka.

Sigurni smo da među našim čitateljicama također ima spretnih domaćica koje znaju ispeći fine i lijepe torte, pa evo i recepta nagrađene Čokoladne strasti. Službene fotke nemamo, no Nikolina ju je na brzinu sama poslikala, pa možete vidjeti i kako torta izgleda. A recept je slijedeći:

Put do čokoladne strasti

  • Biskvit: za biskvit trebamo 720 grama bjelanjaka, 750 grama šećera, 480 grama žumanjka i 210 grama kakaa. Od bjelanjaka tučemo snijeg, dodajemo postupno šećer a kad se snijeg stvrdne, dodamo žumanjke i na kraju lagano umiješamo kakao. Pečemo u pećnici na 170 stupnjeva.
  • Za čokoladni mousse je potrebno 120 grama šećera, 200 grama žumanjka, 800 grama mliječne kuverture od 36 posto, 300 grama tamne kuverture od 64 posto i 900 grama vrhnja za šlag. Jaja izmiješati sa šećerom i kuhati na 85 stupnjeva, dodati čokoladu i ohladiti do 45 stupnjeva i lagano pomiješati s tučenim vrhnjem.
  • Za parfe kremu s bademom i lješnjakom potrebno je 16 grama želatine, 270 grama vrhnja od 35 posto masnoće, 100 grama meda, 450 grama lješnjaka, 450 grama badema, 1600 grama vrhnja za šlag. Bademe i lješnjake lagano popržiti, ohladiti i usitniti. Namočenu želatinu dodamo u zagrijano vrhnje, otopimo, dodamo med i mljevene bademe te lješnjake. Ohladimo na 35 stupnjeva te lagano dodajemo, žlicu po žlicu tučenog vrhnja. Potom ohladimo.

I naravno pojedemo!

Foto: NIkolina Lončar i koprivnica.hr


Tagovi

Interslast Tuheljske Toplice Nikolina Lončar Skulptura Artistika Ples Torta Plesni par Italija Japan Slovenija Izrael Armenija Njemačka Palestina Austrija Albanija Češka Koprivnica Podravina Kuharica Slastičarka SIGEP Rimini Čitate


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.