Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni proizvodi
  • 17.04.2022. 13:30
  • Krapinsko-zagorska, Krapina

Ne propustite 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda

Održava se, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, u svjetlu promocije i podizanju svijesti o zaštićenim domaćim proizvodima te obilježavanja Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Foto: Igor Čolaković
  • 290
  • 42
  • 0

Jubilarni, 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda održat će se 7. svibnja u Krapini.

Organizira ga Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom, a u obilježavanje se uključila i Hrvatska pošta, koja treću godinu 14. travnja izdaje prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom "Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi". Tako se ove godine mogu kupiti poštanske marke s motivima Varaždinskog klipiča, Slavonskog meda i Paškog sira.

Naime, kako podsjećaju iz Ministarstva, u spomen na 14. travnja 2015. godine kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Hrvatski sabor je donio Odluku kojom se taj dan obilježava kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda. To je bila prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

Hrvatska na 7. mjestu u EU

"Danas, sedam godina kasnije, Hrvatska na razini Europske unije zauzima visoko sedmo mjesto te ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla", napominju. 

Krajnji cilj proizvođača, dodaju, nije sama zaštita naziva i registracija oznake, već dodana vrijednost proizvoda koju proizvođači koriste u plasmanu, marketingu i postizanju bolje cijene zaštićenih proizvoda te podizanju svoje konkurentnosti na lokalnom tržištu i na zahtjevnom tržištu Europske unije.

Jamstvo originalnog proizvoda je znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda, a koji jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

U cilju promocije hrvatskih zaštićenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Letak namijenjen potrošačima i Katalog hrvatskih zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a svi detalji se nalaze na ovdje.


Tagovi

Zaštićeni proizvodi Sajam Krapina Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.