Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko prvenstvo u oranju
  • 05.10.2015. 11:35

Natječu se za titulu svjetskog prvaka u oranju

Milenko Hrgović iz Vaške i Tomislav Kuharić iz Lobora natječu se za titulu svjetskog prvaka u oranju u Danskoj

  • 205
  • 29
  • 0

Danska je ove godine domaćin 62. svjetskog prvenstva u oranju 2015. Natjecanje se odvija na poljoprivrednim površinama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Bjarne M. Nielsena, na sjeveru poluotoka Jutland. Ovaj poljoprivrednik nekada je i sam kao orač sudjelovao na svjetskim natjecanjima, a danas ima farmu svinja i mliječnih krava.

Natjecanje je, nakon održanih službenih treninga, u subotu, 3. rujna, u Vestbou, otvorio predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomir Majdak. U svom govoru naglasio je značaj ove jedinstvene svjetske manifestacije koja slavi oranje i poljoprivredu, ali gradi i mostove prijateljstva i razmjenjuje iskustva. Također je istaknuo značaj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za održivu poljoprivredu u Europi i svijetu.

57 orača iz 29 zemalja

Na natjecanju sudjeluje ukupno 29 zemalja i 57 orača, od kojih i jedna oračica - Barbara Klaus iz Austrije. Republiku Hrvatsku predstavljaju Milenko Hrgović iz Vaške, Virovitičko-podravska županija, i to u kategoriji plugova premetnjaka, a u kategoriji plugova ravnjaka Tomislav Kuharić iz Lobora, Krapinsko-zagorska županija.

Milenko Hrgović i Tomislav Kuharić bili su najuspješniji na 12. državnom natjecanju u oranju RH, koje je u rujnu 2014. godine održano u Požegi. Uz naše natjecatelje i predsjednika Svjetske oračke organizacije, Tugomira Majdaka te trenera reprezentacije i suca na svjetskom prvenstvu Sinišu Hrgovića, ovoj ruralnoj manifestaciji prisustvuju i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković i načelnik općine Sopje Josip Granjaš.

Oranje na 150 ha površine

Nakon službenog otvorenja natjecanja, orače je u društvu Tugomira Majdaka obišao Frederik, krunski princ Danske. 62. svjetsko natjecanje u oranju održava se u organizaciji WPO i Organizacije mladih poljoprivrednika Danske (Landbo Ungdoms) te uz pokroviteljstvo danske Vlade, a u funkciji natjecanja je oko 150 ha poljoprivrednih površina.

Natjecanje u oranju svojevrsna je prilika da se promovira tradicija i ruralni način života, ali i razmjene iskustva kako bi poljoprivrednici u budućnosti temeljem primjera dobre prakse bili još uspješniji u poljoprivrednoj proizvodnji.


Tagovi

Tugomir Majdak Barbara Klaus Milenko Hrgović Tomislav Kuharić WPO Bjarne M. Nielsen Svjetsko prvenstvo Oranje Natjecanje Plugovi premetnjaci Plugovi ravnjaci Landbo Ungdoms


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer