Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgriBEX
  • 10.12.2017. 15:12

Najveći poljoprivredni sajam u Belgiji - AgriBEX

Sajam AgriBEX u Bruxellesu svakoga dana posjeti 20.000 ljudi

  • 1.245
  • 166
  • 0

U sklopu Europskog udruženja agrarnih novinara (ENAJ) posjetili smo najveći poljoprivredni sajam u Belgiji - AgriBEX, koji se održava od 05. do 10. prosinca 2017.

Sajam traje 5 dana i posjeti ga ukupno nešto više od 100.000 ljudi, koji dnevnu ulaznicu plate 15€ (cca 115kn). Specijaliziran je za tematiku poljoprivrede i održava se u glavnom gradu zemlje piva i čokolade svake druge godine.

Odvija se u zatvorenom sajamskom prostoru Bruxelles Expo, a koncipiran je tako da gotovo dvije trećine zauzima mehanizacija, dok je ostatak namijenjen izložbi stoke, opremi za farme te sekciji vrt i okoliš. Za svakoga ponešto u 9 velikih paviljona.

Opada broj poljoprivrednika u Belgiji

Organizatori kažu kako su uložili velike napore da bi unatoč sve manjem broju poljoprivrednika sajam održali na visokom nivou:

Broj poljoprivrednih gospodarstava u Belgiji je u padu i trenutno je na razini oko 40.000 proizvođača (4 puta manje od RH, op.a.) koji obrađuju cca 1,35 milijuna hektara poljoprivrednih površina. Prosječno gospodarstvo obrađuje cca 32 hektara zemlje. Dakle vrlo veliki izazovi su pred nama svaki sajam.

Izlagači svake godine mijenjaju mjesto na sajmu

Godišnje se na ovom tržištu proda oko 2.500 novih traktora, od kojih je svaki četvrti marke New Holland jer isti ovdje ima i proizvodnju. Izlagača na sajmu kažu ne nedostaje, a u suradnji s njima svaki novi sajam rade tehnološke i koncepcijske iskorake.

Uspjeli smo s izlagačima naći dogovor da svake godine budu na drugom mjestu unutar sajma. Tako naime kreiramo veći protok ljudi i bolju vidljivost za sve. Morali smo i limitirati izlagačke prostore, jer je veliki interes tvrtki za nastup na ovom sajmu, a ne želimo širiti površine kako sajam ne bi bio prazan. Ovako uvijek ima ljudi. Kažu organizatori sajma.

Veliku novinarsku ekspediciju na sajmu je ugostio i poznati belgijski proizvođač cisterni, prikolica i razbacivača Joskin te tom prilikom prezentirao široki asortiman proizvoda, koji svoje kupce ima i na našem tržištu. Upoznali smo vitalnog utemeljitelja brenda Victora Joskin koji i u 70-tim godinama aktivno radi na sajmu.

Hrvatska najavila domaćinstvo novinarima ENAJ-a

U sklopu sajma održala se i godišnja skupština ENAJ-a na kojoj se raspravljalo i o planu aktivnosti tog udruženja u narednoj godini. Delegat Hrvatske, predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske - Martin Vuković - najavio je na ovom skupu posjet EU novinara Hrvatskoj u lipnju sljedeće godine.

A kako je bilo na sajmu možete pogledati putem foto-priloga u nastavku.


Fotoprilog


Tagovi

AgriBEX Belgija Sajam Martin Vuković


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić