Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konji Bijelci
  • 13.06.2016. 18:00

Najljepša sikirevačka svatovska zaprega

"Babina Greda bila je i ostala seoska kulturna metropola Slavonije. Potvrđuje to i ova manifestacija", poručio je načelnik babogredske općine Josip Krnić.

  • 1.848
  • 232
  • 0

Već 36 godina u Babinoj Gredi se održava manifestacija Konji bijelci, jedna od najstarijih takvih priredbi u Slavoniji za koju ne žive samo babogredski konjogojci opkupljeni oko mjesne konjogojske udruge, već svi Babogređani koji ne žale truda ni volje da se tih dana pokažu u najljepšem svjetlu.

Ovogodišnja manifestacija započela je tradicionalnim defileom svatovskih zaprega ulicama Babine Grede. Povorka od 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u narodnim nošnjama, obišla je sve babogredske ulice da bi se zaustavila na hipodromu kako bi bile proglašene najljepše zaprege.

Konjička natjecanja pratile su i članice KUD-a "Mijat Stojanović"

A najljepšom je proglašena zaprega Ivice Galovića iz Sikirevaca, druga je bila zaprega Mirka Miškovića iz Babine Grede, a treća Emili Nikolić iz Donjeg Novog Sela.

"Babina Greda bila je i ostala seoska kulturna metropola Slavonije. Potvrđuje to i ova manifestacija", poručio je načelnik babogredske općine Josip Krnić, a posjetiteljima se obratio i vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić koji je Konje bijelce i otvorio.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su mališani babogredske dječje igraonice, mlađi članovi KUD-a "Mijat Stojanović" iz Babine Grede te bać’ Roka te did’ Tunja iz Otoka, kao i pripadnici Vatrogasne postrojbe Babine Grede koji su izveli pokaznu vježbu, pustivši kroz vatrogasna crijeva vodu u bojama hrvatske trobojnice i zastave Vukovarsko-srijemske županije.

Potom su održana tradicionalana natjecanja - vezanje repa, sklapanje kola, uprezanje konja, vožnja na paliji i teklićko jahanje. Najbolji u vezanju repa bio je Adam Stojanović, u sklapanju kola Krešo Petričević i Franjo Stojanović, u uprezanju konja Tomislav Oršolić i Darko Marić, vožnji na paliji Adam Stojanović i Franjo Gregorović, a u tekličkom jahanju Mihael Stojanović. Ukupnim pobjednikom proglašen je Adam Stojanović iz Babine Grede.

Predsjednik Konjogojske udruge Babina Greda Đuro Gregorović podsjeća kako je babagredska konjogojska udruga osnovana još 1942. godine na prijedlog dr. Marka Kadića i 17 babogredskih konjogojaca.

"Ljubav i tradicija uzgoja lijepih i gizdavih lipicanskih konja u seže još u 1939. godinu, kada je u Babinu Gredu doveden prvi pastuh", naveo je Gregorović.

Udruga babogredskih naprednih uzgajatelja nikada nije prestala sa svojim radom od svog osnutak do danas. A, u nastojanju da se kod mladih Babogredaca razvije ljubav prema konjima, te se očuvaju drevni običaji u radu s konjima i oko njih, 1981. godine na godišnjoj skupštini donijeta je odluka da se organizira kulturno-športska manifestacija "Konji bijelci". I tako je počelo i još uvijek traje i nadamo se potrajat će još dugi niz godina.


Fotoprilog


Tagovi

Konji Bijelci Babina Greda Josip Krnić Hipodrum Andrija Matić Udruga Konjogojci Vožnja Jahanje Pastuh Palija Program Svatovske Zaprege Najljepše


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!