Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina 2014
  • 24.02.2014. 10:25

Nagrađeni najbolji maslinari Mediterana

Sudeći po kvaliteti njihovih djevičanskih i ekstra djevičanskih ulja, na 11. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana, izabrani su najbolji maslinari

  • 502
  • 56
  • 0

Maslinovo ulje Zdenka Dubinka iz Bala u Istri, proglašeno je šampionskim na ovogodišnjoj jedanaestoj manifestaciji maslinara i uljara Mediterana "Maslina Split 2014." Njegovo ulje proglašeno je najboljim u konkurenciji 428 uzoraka pristigli s cijele Jadranske obale.

Dio nagrađenih maslinara

Ovogodišnju maslinu otvorio je predsjednik RH Ivo Josipović koji je uručio posebna priznanja i nagrade pojedincima i ustanovama koje su svojim radom obilježili prošlogodišnju maslinarsku godinu. "Sebe mogu smatrati najmanjim maslinarom s jednom sobnom maslinom. Ulja od toga nema, ali ima puno simbolike. Maslina je ne samo poljoprivreda i ulja. Ona je kultura. Upravo ste zato vi maslinarke i maslinari, reprezentanti onoga što zovem mediteranskom kulturom", rekao je predsjednik RH Ivo Josipović te dodao,

Vice šampioni s organizatorima

"Republika Hrvatska je pokazivala dobru brigu za maslinarstvo. Država je prepoznala maslinarstvo kao jednu od djelatnosti koje imaju prioritet i nadam se da će tako i ostati. U posljednjih petnaest godina za maslinarstvo je učinjeno jako puno. Pritom ne govorimo samo o novim maslinicima i maslinarima, nego i o kvaliteti. Hrvatska je jedna od važnih maslinarskih zemalja." Kemijska i senzorska analiza rađene su akreditiranim metodama Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje.

Maslinari s predsjednikom

Analize su pokazale kako je od 428 pristiglih uzoraka njih 369 ušlo u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, a 59 u kategoriju djevičanskih ulja.

Navedeni rezultati su odlični s obzirom da je prošla maslinarska godina bila iznimno klimatski teška, s velikim količinama padalina i problema sa štetnicima, u prvom redu sa svrdlašem.

Predsjednik Josipović uručio je Ivici Vlatkoviću posebno priznanje Vitez maslinarskog prijateljstva.

Uručenje nagrade prof. dr. sc. Anti Uglešiću

Njemu je Vlatković, u ime svih maslinara poklonio ulje dobiveno od izvornih hrvatskih sorti oblice drobnice i levantinke iz njegovog maslinika ponad Novigrada u Zadarskoj županiji, u staklenoj ambalaži proizvedenoj u Humu na Sutli, sve upakirano u drvenu ambalažu napravljenu od slavonskog oraha.

Josipovic je na Maslini nagradio i akademskog kolegu po tituli prof. dr. sc. Antu Uglešića, rektora Sveučilišta u Zadru.

Maslina 2014.

"Mi maslinari dobili smo priliku predsjednika Josipovića upoznati s činjenicom kako je hrvatsko maslinarstvo jedna od rijetkih pozitivnih priča koja nam se dogodila u današnje vrijeme. Maslinari Istre i Dalmacije su u svom prijateljstvu digli kvalitetu ulja i puno toga naučili za budućnost", rekao je Vlatković.


Tagovi

Maslina 2014. Ante Uglešić Ivica Vlatković Ekstra djevičansko ulje Zdenko Dubinko Ivo Josipović Kemijska analiza Nagrade Priznanja Maslinari Uljari


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]