Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani travnjaka 2015.
  • 18.05.2015. 18:15

Nagrade najboljim podravsko-prigorskim stočarima

Nagrađeni su najbolji podravsko-prigorski proizvođači kravljega i kozjega mlijeka, proglašen najperspektivniji mladi stočar te održana razna natjecanja i predavanja.

  • 381
  • 69
  • 0

U Koprivnici je održana trodnevna manifestacija Dani travnjaka Koprivničko-križevčake županije. Po 19. put, na koprivničkom Sajmištu okupili su se najbolji podravsko-prigorski proizvođači mlijeka i uzgajivači stoke te održana razna natjecanja.

Sve je bilo popraćeno izlaganjem poljoprivredne mehanizacije, prehrambenih i drugih proizvoda malih obrtnika, prodajom cvijeća i poljoprivrednog repromaterijala, konjičkim turnirem te drugim zabavno-edukativnim sadržajima. Kiša koja je padala prvoga dana ni organizatorima ni sudionicima nije išla na ruku, pa su neki zanimljivi sadržaji održani pred manjim brojem posjetitelja, no što smo navikli nekih prethodnih godina. No kako su poljoprivrednici navikli i na kišu i na nagle promjene vremena, sve predviđene priredbe bile su održane.

Nagrađeni najbolji proizvođači

"Prema statističkim pokazateljima, Dani travnjaka Koprivničko-križevačke župnije, imaju svoje mjesto na karti sajmova u državi. Iako, je sektor poljoprivrede pun problema, vjerujem da ćemo dočekati bolja vremena i da ćemo se bolje organizirati kako bi i u uvjetima u kakvima jesmo, poljoprivreda kao temeljna djelatnost naše države, postala i temeljna vrijednost ovog društva", kazao je prilikom otvorenja, koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Potom su uručene nagrade najboljim podravsko-prigorskim proizvođačima mlijeka. Najuspješnije, s 529.250 kg proizvedenog kravljeg mlijeka je gospodarstvo Zlatka Panića iz Koprivnice. Na gospodarstvu Milorada Vrhovskog iz Brda Cirkvenskog u općini Sv. Ivan Žabno, proizvedeno je 415.789 kilograma, što je ovom proizvođaču donijelo drugo mjesto, dok je treće pripalo, Zoranu Plešku iz đurđevačkog prigradskog naselja Čepelovca, s proizvodenih 412.566 kg mlijeka.

Nagrađeni i kozari

Iz mjesta Brda Cirkvenkog, dolazi i Željko Žeger, najuspješniji županijski proizvođač kozjega mlijeka s godišnjom proizvodnjom od 63.405 kg. Petru Vodopiji iz Ladinca, mjesta u istoj općini, za drugo je mjesto bilo dovoljno 49.788 kg mlijeka, dok je treći najuspješniji proizvođač kozjega mlijeka, s godišnjom proizvodnjom od 44.306 kg, Davor Korošec iz Đelekovca.

Dvadeset dvogodišnji Franjo Imbrišić iz Kozarevca, mjesta u općini Kloštar Podravski, proglašen je pak, najperspektivnijim mladim proizvođačem. Po stuci je poljoprivredni tehničar, a na obiteljskom gospodarstvu živi i radi s roditeljima te dvojicom braće. Imaju 175 grla stoke od čega 60 krava, te godišnje isporučuju 360 tisuća litara mlijeka. Također, Franjo je i član Upravnog odbora, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača Simentalskog goveda, aktivno sudjeluje u radu sa znanstvenim i stručnim institucijama, dok je posebno pohvaljen njegov rad vezan uz genetsko unapređenje grla na domaćinstvu putem ciljanog sparivanja i embriotransfera.

U sklopu Dana travnjaka održano je i nekoliko stručnih predavanja. Mirjana Kovačić, voditeljica Odjela za izravna plaćanja u poljoprivredi, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prezentirala je okupljenima program Izravna plaćanja u poljoprivredi dok je Ivan Ciprijan, voditelj Službe za programiranje, praćenje, evaluaciju i promidžbu EU programa ruralnog razvoja, govorio o mjeri 6, Programa ruralnog razvoja.

Bambino kup i konjički turnir za najmlađe

Već gotovo u pravilu svake godine najviše posjetitelja prati Bambino kup u sklopu kojega djeca prošeću i javnosti ponosno pokažu svoju najdražu telad. Priredba je održana osmu godinu zaredom, a sudjelovalo je 21 dijete. Najmađa je bila dvogodišnja Mia Jug iz Domaja, a najstariji petnaestogodišnji Marko Arki iz Potoka Kalničkog.

Posljednjega dana održano je natjecanje u ručnoj košnji trave, a ove su godine muški natjecatelji dobili i žensku konkurenciju. Najspretnije natjecateljice u baratanju sve više zaboravljenom ručnom kosom bile su Branka Bukvić, Štefica Kemenović i Štefica Šestak, dok su u kategoriji natjecatelja najbrži i najspretniji bili Martin Baričević, Petar Ritoša i Dragutin Grobenski. Nakon natjecanja, članovi koprivničke Udruge Zagoraca - Podravina nazočnoma su pokazali kako je nekada kosilo, rastepalo, okretalo i sušilo sijeno. Dani travnjaka završili su konjičkim turnirem.

Organizatori ove trodnevne manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatska poljoprivredna agencija, Grad Koprivnica, PORA - Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Obrtnička i Gospodarska komora, Visoko gospodarsko učilište i Srednja gospodarska škola iz Križevaca, Konjički klub Bilogorski renđeri te Savjetodavna služba.


Fotoprilog


Tagovi

Koprivnica Dani travnjaka Darko Koren Zlatko Panić Kravlje mlijeko Milorad Vrhovski Brdo Cirkvensko Zoran Pleško Čepelovec Željko Žeger Kozje mlijeko Petar Vodopija Ladinec Davor Korošec Đelekovec Franjo Imbrišić Kozarevac Središnji savez


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]