Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski otočni proizvod
  • 23.12.2015. 11:20

Na sajmovima se vidi zašto je dobro biti u zadruzi

U Zagrebu se održava tradicionalni Božićni sajam Hrvatskog otočnog proizvoda. Tamo smo sreli brojne otočne proizvođače koji su nam ispričali svoju priču!

  • 352
  • 19
  • 0

U Zagrebu se trenutačno održava tradicionalni Božićni sajam Hrvatskog otočnog proizvoda. Sajam u organizaciji klastera Hrvatski otočni proizvod te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Grada Zagreba ove godine se s Trga Josipa bana Jelačića preselio u šator ispred Avenue Malla na nezadovoljstvo izlagača:

"Promet nam je i tri puta manji nego prošlih godina kada smo bili na Trgu. Ako ovako bude i sljedeće godine bojim se da se neću vratiti na sajam", rekla nam je jedna izlagačica.

Poticati razvoj otočne proizvodnje

U Avenue Mallu su se okupili izlagači s otoka Hvara, Brača, Šolte, Rave, Silbe, Visa, Prvića, Dugog otoka, Raba, Korčule, Krka, Cresa i poluotoka Pelješca. Cilj sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, brandiranje proizvoda i suvenira koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, očuvanje otočne tradicije i izvornosti, kao i promocija raznovrsne ponude hrvatskih otoka.

Proizvodi zadruge Arka naša

Jedan od izlagača je Nikola Đuračić koji je u Zagreb došao iz Stona gdje već 10 godina ima obrt Natura Dalmatia. "Bavimo se izradom tradicijskih konzumnih proizvoda kao što su likeri, rakijice, džemovi, marmelade. Među kupcima su posebno popularne naše začinske soli koje radimo sa samoniklim začinskim biljem. Tu je i lavandino ulje, ušećereno voće od badema, naranči i limuna", pokazuje nam svoje proizvode Nikola.

Turisti vole kupiti izvorni proizvod

Kao većina Dalmatinaca, i Nikola ima svoje masline od kojih ne radi samo maslinovo ulje već i domaće sapune, macerate s uljem. "Ponosni smo na svojih čak 17 proizvoda koji nose oznaku Hrvatski otočni proizvod. U obrtu radi cijela naša obitelj, dida, baba, žena, ja i troje dice. Iako ne živimo samo od obrta već imamo i svoj djevni posao, da se lipo zaraditi. Mi imamo sreće što imamo svoj dućan u kojem prodajemo svoje proizvode, a turisti kad dođu u Ston, vole kupiti nešto autohtono hrvatsko što nigdje drugdje ne mogu naći", ponosan je na svoje proizvode Nikola.

U istom šatoru svoje proizvode je predstavio i Danijel Kaštelan koji ima OPG na otoku Rabu. Danijelova obitelj ima svoje osamdesetak stabala smokava s čijim proizvodima su i došli na sajam.

Sa osamdesetak stabala smokava - može se

"U Zagreb smo došli sa smokvenjacima, suhim smokvama, nešto malo maslinovog ulja i džemovima od smokava. Ove godine su i smokve i masline dobro rodile te imamo bogat izbor naših proizvoda."

Na Danijelovom štandu kupci mogu kupiti maslinovo ulje sa češnjakom, ružmarinom, čilijem, što nije čest slučaj u Hrvatskoj. Danijelova obitelj jedna je od onih koja živi isključivo od svog OPG-a i iako je Danijel nije nezadovoljan prodajom, volio bi da je bolje. "Imamo sreću što imamo dosta stabala maslina i smokava i dućan u svom vlastitom prostoru pa uspijemo zaraditi plaću. Da nije toga, ne znam kako bi nam bilo."

Smokve

Danijel se uzgojem smokava počeo baviti naslijedivši od djeda deset stabala kojima je dodao i 70 koje je sam zasadio prošle godine. "Trudimo se raditi i živjeti od ovoga. Pokušati ćemo aplicirati na sredstva EU kako bismo proširili proizvodnju pa ćemo vidjeti što će i od toga biti."

Zašto je dobro biti u zadruzi?

U istom šatoru u okviru adventskog sajma u Zagrebu svoje proizvode izlaže i braniteljska zadruga Arka naša koja okuplja više od 30 zadrugara, a koji se između ostalog bave proizvodnjom i preradom voća i povrća, ugostiteljstvom, proizvodnjom sira i mesnih prerađevina.

Braniteljska zadruga Arka naša iz Zagreba osnovana je prije pet godina na inicijativu sedam zadrugara - branitelja koji su željeli stvoriti nove, ekološki prihvatljive proizvode i podijeliti svoja iskustva i entuzijazam s potrošačima na tržištu, rekao nam je Davor Jelisić, jedan od zadrugara koji se na sajmu predstavio svojim ekološkim proizvodima za čišćenje.

"Riječ je o prirodnom sredstvu za kućanstvo, za čišćenje, ali koje se može koristiti i za dohranu i zaštitu za biljke. Moji kolege na sajam su donijeli razno ukiseljeno povrće, domaću vegetu."

Iako Hrvati zaziru od udruživanje u zadruge, primjer Arke naše pokazuje kako od zadruga svi imaju koristi: "Da nisam u zadruzi, ja nikad ne bih mogao sebi priuštiti odlazak na sajmove jer jednostavno nemam novaca za to. Ovako nas nekoliko podijeli troškove i ja se sa svojim proizvodima mogu predstaviti javnosti."


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatski otočni proizvod Arka naša Danijel Kaštelan Nikola Đuračić Otočna proizvodnja


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]