Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Graševina
  • 21.05.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na istoku Hrvatske međunarodna manifestacija o graševini GO GROW

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu "putuje" po ključnim zemljama proizvođačima. Čast da organizira ovogodišnju manifestaciju pripala je Hrvatskoj.

Foto: Maja Celing Celić
  • 706
  • 44
  • 0

Od 14. do 17. lipnja Slavonija, Baranja i Srijem domaćini su svjetskim vinskim znalcima, ocjenjivačima, novinarima, sommelierima i proizvođačima graševine. Međunarodna manifestacija GO GROW održat će se na istoku Hrvatske s centralnim događajem u Osijeku.

GROW du Monde je projekt afirmacije graševine na međunarodnoj vinskoj sceni i u specijaliziranim medijima širom svijeta, koji iz godine u godinu "putuje" po ključnim zemljama proizvođačima graševine.

Čast da organizira ovogodišnju manifestaciju pripala je Hrvatskoj, a upravo je istok zemlje, odnosno prostor pet slavonskih županija idealno mjesto za promociju tog vina kao i vinarstva i vinogradarstva Lijepe naše.

Vinske regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, najveći su proizvođači vina u Hrvatskoj. Stoga se Konferencija GO Graševina Osijek koju su i prošle godine Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije organizirali u Osijeku, izvrsno uklopila u međunarodni projekt GROW du Monde, čineći jednu vinsku cjelinu koja ima za cilj promociju graševine pod zajedničkim nazivom GO GROW.

Potencijal graševine prepoznaje šira regija

Hrvatska ima dugu tradiciju vinogradarstva, a danas je svaki četvrti trs upravo graševina. Ova sorta čini čak 43 posto vina koje se stavlja na domaće tržište i ima ozbiljan izvozni potencijal.

Potencijale prepoznaje i šira regija, posebno srednja i istočna Europa gdje zbog klimatskih uvjeta ova sorta daje vrhunska vina. Prema podacima Eurostat-a na području Europske unije površine pod graševinom čine gotovo 20 tisuća hektara.

Da kvalitetu sve više prepoznaju na inozemnim tržištima govori i veliki odaziv svjetski priznatih stručnjaka iz područja vinarstva i vinogradarstva koji će tijekom GO GROW manifestacije boraviti na istoku Hrvatske.

Graševina spaja županije i gradove na istoku

U partnerstvu Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Požeško- slavonske i Vukovarsko srijemske županije i njihovih turističkih zajednica, Gradova Kutjeva, Orahovice, Osijeka i Iloka s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Graševinom Croaticom, Udrugom vinogradara Baranje Zmajevac, Udrugom Kutjevački vinari i Vinartom u pripremi je bogat program predstavljanja vinske ponude istoka Hrvatske tijekom svih dana trajanja manifestacije.

Uz ocjenjivanje u Kutjevu 14. lipnja i obilazak naših najvažnijih vinogorja, međunarodni i hrvatski stručnjaci sudjelovat će na GO GROW radionicama 16. lipnja u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije gdje će biti upriličeno i svečano proglašenje pobjednika natjecanja GROW du Monde uz dodjelu nagrada i diploma te promenadno kušanje najbolje ocijenjenih vina otvoreno za posjetitelje.


Tagovi

Graševina GO GROW Vino Vinarstvo Vinogradarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#rokali smo od jutra do sutra (neki 😎) 🤟🏼.

Tnx @agroklub 🌱 na povjerenju! #donagodinu 😸