• Dan ulja i vina
  • 29.04.2019. 18:00
  • Istarska, Vodnjan

Na Danu ulja i vina slavili Salvele buža, Malvazija i Merlot!

Predstavljena su najbolja maslinova ulja i vina južne Istre na Danu ulja i vina-Giornata dell'olio e del vino u Vodnjanu.

Foto: alPheRa d.o.o.
  • 265
  • 24
  • 0

Dan ulja i vina-Giornata dell'olio e del vino, tradicionalna manifestacija nastala spajanjem smotri koje bi ove godine brojale 25. Smotru maslinovih ulja Istre i 26. Smotru vina južne Istre, održana je u Vodnjanu gdje su predstavljena najbolja maslinova ulja i vina južne Istre.

Za vrijednu manifestaciju, stoji u priopćenju koje potpisuje Aneta Vežnaver, voditeljica projekata, ukupno je bilo zaprimljeno 79 uzoraka maslinovog ulja i 34 uzoraka raznih vina. U kategoriji za maslinova ulja, 37 ih je zasjalo zlatnim sjajem, 27 srebrnim, 10 brončanim, a 5 ih je dobilo počasnu medalju.

Vodnjan je prepoznatljiv kao grad maslinovog ulja

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulje bilo je Salvela buža od Agroprodukta d.o.o. s ukupno 91 bodom. Titulu najbolje ocijenjenih vina ove su godine dobili Kalavojna za Malvaziju istarsku s ukupno 85,33 bodova te Vina Siljan Josip za najbolje ocijenjeno crno vino, Merlot s ukupno 86 bodova.

Dan ulja i vina najstarija je smotra Istre, naglasila je predsjednica Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano Ester Geissa Đurić. "Upravo su proizvođači zaslužni za prepoznatljivost Vodnjana kao grada maslinovnog ulja, ne samo u regiji, nego i u Europi i svijetu. Očuvanje naše tradicije, tradicije koje su naši preci sačuvali za nas, a mi je moramo sačuvati za buduće naraštaje, naša je glavna zadaća. A upravo će ona učiniti Vodnjan prepoznatljivijim“, zaključio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Župan Istarske županije Valter Flego dodao je da Istra ima puno simbola, a uz Eufrazijevu baziliku i Arenu, eno-gastronomija jedan je od njih po kojem nas ljudi pamte. "U tom pogledu vino i maslinovo ulje napravili su najveći iskorak te mi je iznimno drago da se i ove godine u Vodnjanu možemo družiti uz odlična vina i odlična maslinova ulja", rekao je župan naglasivši da je Istra već četvrtu godinu zaredom najbolja regija maslinovog ulja na svijetu.

Zaštićena oznaka izvornosti Istra

U sklopu bogatog programa, dodijeljena su i uvjerenja o osposobljavanju za poslove sommeliera maslinovog ulja, a održana i stručna predavanja dipl. ing. agr. Blanke Sinčić Pulić o Zaštićenoj oznaci izvornosti ISTRA, predavanje o Certifikaciji ekstra djevičanskog maslinovog ulja ISTRA, a za kraj se zainteresiranima govorilo o Označavanju i deklariranju na etiketama i markicama.

Na EU razini zaštićeno i ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra"!

Predavači i voditelji degustacije Vin de rosa bili su Edi Pastrovicchio, dipl.ing.agr. i Metteo Moscarda, mag. enolog, a posjetitelji su mogli degustirati sva maslinova ulja i vina koja su sudjelovala na ocjenjivanjima u sklopu ovogodišnje manifestacije.

Nakon dodjele, zabava se nastavila na Narodnom trgu gdje je posjetitelje dočekala megafritaja, a ovogodišnja smotra osim što je široj publici približila mirise i okuse najboljih maslinovih ulja i vina južne Istre, organizirala je i veselo popodne u vodnjanskim kantinama, podrumima i degustacionim salama pod nazivom "U điru po vodnjanskim kantinama – Alla riscoperta delle cantine Dignanesi“. Naime, moglo se posjetiti ukupno 20 otvorenih podruma, kantina i degustacijskih sala Vodnjanštine.

U dokumentu ispod teksta pogledajte rezultate ocjenjivanje maslinovih ulja i vina.


Dokumenti


Tagovi

Vodnjan Dan ulja i vina istra


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).