• Dani hrane
  • 12.10.2017. 15:30

Na Danima hrane samoborski umak, jabučni ocat, džemovi

Čak 95 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda okupilo se na manifestaciji "Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba"

Foto: Zagrebacka-zupanija.hr
  • 375
  • 33
  • 0

Manifestacija "Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba" održana je u Boćarskom domu u Zagrebu.

Taj sajam održava se 15. godina u povodu Svjetskog dana hrane (16. listopada) i Svjetskog dana seoske žene (15. listopada), a ove je godine okupio 95 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda. Nudilo se sireve, suhomesnate proizvode, med, vino, voće, povrće, kolače i drugo.

Među izlagačima je bila i Mirjana Strancarić koja vodi OPG Smid u Zagrebu u Čučerju. U voćnjaku ima 170 stabala. Proizvodi višestruko nagrađivani jabučni ocat bez dodataka ali i aromatiziran s češnjakom, bosiljkom, majčinom dušicom, ružmarinom i hrenom. Među proizvodima su i bukovače marinirane u octu, umak chuteney (jabuka, chilli, đumbir), hrenada (jabuka, hren đumbir), umak Gipsy (karamelizirani ljubičasti luk, paprika, rajčica). Proizvode se i marmelade od jabuka i karamela te s okusom lavande, džemovi od dunje, marelice i jagode, pekmezi od šljiva, ajvar, senf i drugi proizvodi.

Mirjana Strancarić je inženjerka biotehnologije a u poslu joj pomažu suprug Ivan i kći Dora pa se i obrt zato zove SMID (Strancarić, Mirjana, Ivan, Dora).

Kušao se i "Samoborski umak" OPG-a Kristine Perković. Umak je na tržištu godinu dana i ima zanimljivu recepturu. Osnova mu je butternut tikva uz dodatke češnjaka, hrena i raznih vrsta paprika a namijenjen je kao prilog ili dodatak mesnim jelima. Tri su vrste umaka, doznali smo, a njihova razlika je u ljutini, blagi, ljuti i lovački. Proizvodnja je u Bestovju gdje se uzgajaju butternut tikve i češnjak.

Na "Danima hrane" nudilo se mnogo džemova, pekmeza, ajvara i drugih proizvoda koje možemo ubrojati u zimnicu. Takvi proizvodi bili su i na izložbenom prostoru.

U Boćarski dom useljava 3. Sajam zimnice

OPG Varga Nikolina već se 8 godina bavi uzgojem voća i povrća na površini od pet hektara. Primarna proizvodnja na gospodarstvu su jagode kojih je zasađeno 70.000 na 2 hektara. Osim jagoda kupine su na 0,25ha, a 2016. godine zasađena je i aronija na 0,25ha. Osim voća na jednom hektaru proizvode se rajčice, krastavci, paprika, feferoni, patlidžani, mahune, cikla, grašak, grah, tikvice, lubenice, dinje, luk i češnjak.

Na "Danima hrane" bilo je dobrog vina i kulina. Reprezentacija Plešivice, vinogorja 30 km udaljenog od Zagrebu ponudila je ove godine odlične portugizce. Došli su gotovo svi. Robert i Josip Braje, Krešo i Milan Ivančić, Vučinić Jurkovac, Željko Gregorić, Majcenović, Krešo Režek, Golubić i drugi.

Nakon "Dana hrane" u Boćarskom domu slijedi 3. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda koji će se od 13. do 15. listopada održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Sajam organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb, a okupit će 120 izlagača i poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija i grada Zagreba. Na Sajmu će se predstaviti proizvodi zimnice te autohtoni proizvodi čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić opravdano ističe kvalitetu hrvatskih proizvoda. Dodali bismo posebice onih iz naših Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: Zagrebacka-zupanija.hr


Tagovi

Dani hrane Mirjana Strancarić Kristina Perković Nikolina Varga Robert Braje


Autor

Tomislav Radić

Više [+]

Dugogodišnji radijski novinar posebno aktivan u promociji vinskog turizma.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li već čuli za MAKABI? Skraćeno od 'Mala kapsula za veliku biljku' je više od projketa koji traje već par godina pod palicom prof.dr.sc. Marka Vincekovića sa Agronomskog fakulteta. Krajnji cilj, napraviti kapsulu koja će se pobrinuti... Više [+]