• Tradicionalna jela
  • 13.04.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Baranja

Mjesec baranjske kuhinje: Zbog epidemioloških mjera skromnije, ali kvaliteta ne trpi

Obuhvatili smo veći dio Baranje iako moram naglasiti da je nemoguće uključiti sva poljoprivredna gospodarstva u jedan projekt, kaže Renata Forjan, direktorica TZ Bilje-Kopački rit. 

Foto: Lucija Bencarić
  • 116
  • 15
  • 0

Sve do 2. svibnja traje ovogodišnje izdanje Mjeseca baranjske kuhinje. Iako zbog epidemioloških značajno skromnije, organizatori naglašavaju da neće dopustiti da kvaliteta trpi.

"Svaki vikend smo na drugoj lokaciji. Od Karanca, Suze, Bilja, Kopačeva pa do Kamenca i dalje. Obuhvatili smo veći dio Baranje iako moram naglasiti da je nemoguće uključiti sva poljoprivredna gospodarstva u jedan projekt“, rekla je Osječkoj televiziji Renata Forjan, direktorica TZ Bilje-Kopački rit. 

Gastronomija je, pojašnjava u fokusu, ali i promocija ugostiteljskih objekata. "Tu stavljamo naglasak na prirodnu ljepotu i kulturu baštinu. Ljudi će se upoznati s legendama i poviješću koja veže to mjesto“, istaknula je. 

Baranjske delicije na tradicionalan način

Riba i divljač dominiraju na meniju, a posjetitelji mogu kušati fiš paprikaš, šarana na rašljama, perkelt od soma, grah u ćupu, čobanac od divljači, paprikaš od pijetla s tjesteninom pripremljenom po baranjskoj recepturi. 

Jedan od ugostiteljskih objekata je kultna Čingi Lingi Čarda, odnedavno ponovno otvorena, ali u novom izdanju. 

"Priča o restoranu je zaštićena kao nematerijalna kulturna baština od lokalnog značenja. Posjećivale su ga generacije i generacije, a nadograđivala se od onih starih legendi o razbojnicima, zvonu do 70-ih,80-ih kada je bilo kulturno središte gdje su dolazi oni koji su sada svugdje po svijetu“, kaže vlasnica OPG-a Ines Šobota

Da Baranja svake godine osvaja sve više posjetitelja pokazuju i brojke. Prema riječima direktora TZ Baranja Mateja Perkušića zadnjih četiri do pet godine bilježe porast od nekih 10-15 posto. Prva dva mjeseca prošle godine, kaže, bio je porast od 20 posto i taman kada su očekivali da će se desiti "bum" došla je korona i poremetila im planove. 

"Moramo to mjesto koje smo s dvije nagrade za najbolju ruralnu destinaciju u Hrvatskoj osigurali i zadržati jer tko spava na lovorikama neće dobro proći“, poručio je kroz šalu Perkušić.

Više o temi možete pogledati i u videu:


Tagovi

Mjeces baranjske kuhinje Tradicionalna jela Ugostiteljski objekti Renata Forjan Matej Perkušić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Napokon mrkvica u zemlji, nadam se uspješnom eksperimentu.
I peršin sam na trakice stavila.
#mojepovrće