Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2018
  • 16.03.2018. 12:00

Ministar Tolušić troši više maslinovog ulja od hrvatskog prosjeka

Hrvatska trenutno uvozi preko 4.000 tona maslinovog ulja, s trendom rasta uvoza iz godine u godinu. To upućuje na povećanje potrošnje maslinovih ulja koja se trenutno kreće oko 2 litre po stanovniku u prosjeku, što je dosta nisko, u odnosu na Grke ili Španjolce koji troše čak 20 litara po stanovniku.

Foto: Arif Sitnica
  • 418
  • 48
  • 0

Nakon što je u perivoju vodičkog hotela Olympia zasadio spomen maslinu sorte oblica ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa suradnicima obišao je izložbene štandove i kušavao ponuđena maslinova ulja. "Nisam maslinar, ali trošim više od 2 litre ulja koliko u prosjeku po glavi stanovnika trošimo mi Hrvati", rekao je Tolušić.  On je potom i  u ulozi izaslanika premijera Plenkovića sinoć u Vodicama otvorio  jubilarni  20. Noćnjak – Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Maslinarstvo strateška grana

"Ministarstvo vidi maslinarstvo kao stratešku granu. Kroz mjere ruralnog razvoja nastavit ćemo poticati sadnju novih nasada, uskoro ide i natječaj za izgradnju novih uljara, ulaganja u kušaonice,  suhozide, marketing... Trebamo uspješnije nego dosad približavati  našim ljudima vrijednosti maslinovih ulja", rekao je Tolušić dodajući da sada iz vlastite proizvodnje zadovoljamo svega 40 do 50 posto potrošnje ulja u Hrvatskoj. Prema raspoloživim podatcima u svijetu se uzgaja oko 800 milijuna stabala na 9,5 mil. ha. Hrvatska ima oko 3 mil. stabala na površini od 25.000  hektara.

U Vodicama je otvoren ovogodišnji Noćnjak

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov se također osvrnuo i na stanje na tržištu maslinovih ulja, te naveo kako Hrvatska trenutno uvozi preko 4.000 tona maslinovog ulja, s trendom rasta uvoza iz godine u godinu. To upućuje na povećanje potrošnje maslinovih ulja koja se trenutno kreće oko 2 litre po stanovniku u prosjeku, što je dosta nisko, u odnosu na Grke ili Španjolce koji troše čak 20 litara po stanovniku. U proizvodnji maslinovih ulja samodostatni smo tek s nekih 50-70%, te u povećanoj potrošnji imamo svoju šansu u sadnji novih nasada maslina, proizvodnji  maslinovih ulja visoke kakvoće, ekološkog uzgoja, te plasmana kroz turističku potrošnju, poručio je Ljubenkov. On smatra da Hrvatska treba postati  svojevrstan butik visokokvalitetnih maslinovih ulja, posebice onih u pakovinama.

Rekordan broj uzoraka

Stvari se ipak polako kreću na bolje. Na ovogodišnjem  jubilarnom 20. izdanju Noćnjaka  prijavljeno je za ocjenjivanje  rekordnih 440 uzoraka ulja i 45 proizvoda od maslina iz maslinarskih regija Hrvatske, te iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. A,  podsjetio je Ljubenkov,  prije 20 godina na prvom Noćnjaku bilo svega 70 uzoraka maslinovog ulja, a od toga samo tri ekstradjevičanska.

"Ulja su sve kvalitetnija. Ove godine se odlikuju intenzivnosšću. Zbog velikih suša proljetos došlo je do izraženije pikantnosti i gorčina. Voćnost nije pretjerano izražena", kaže Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog saveza Dalmacije. Prema njenim riječima 56 posto ulja je intezivnih, a 46 posto harmoničnih.

Šansa u pakovinama

Naglasila je da je naša prilika u pakovinama, tj. stavljanju maslinovih ulja na tržište, te da je osobito zadovoljna sve većim brojem kvalitetnih i domišljatih uzoraka pakovina koje su ujedno i  ispravno deklarirane. Ona smatra pogrešnim što se vodeća dalmatinska sorta oblica počela brati prije optimalne zrelosti  kako bi po senzorskom profilu više nalikovala karakteristikama sorte bijelice koja se ističe intezivnom gorčinom i pikantnošću. Smatra da to nije dobro jer oblica, koja je inače sama po sebi sorta srednje intezivne gorčine i pikantnosti time gubi svoj identitet kao harmonično srednje intezivno maslinovo ulje.  "Mi trebamo ponuditi široku paletu mirisa i okusa naših sorti maslina, a ne ih unificirati", istaknula je Petričević.

Osobna i kolektivna priznanja

Prve večeri ove trodnevne manifestacije maslinara i uljara dodjeljena su osobna i kolektivna priznanja Noćnjak 2018. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu je Gordana Kožarić Silov iz Šibenika, a dobitnik priznanja "Branko Škarica" u uljarstvu je Stipe Jakus iz Marine. Međunarodno priznanje Cavaliere Olio d'Oliva dodijelit će se Damiru Buntiću iz Vodica, predsjedniku Udruge dalmatinskih uljara. Priznanje "Joško Niskota" uzornim maslinarima uz Živka Morića iz Stankovaca dobili su i  Damir Vodanov iz Tišnjanske Dubrave te Vinko Trcera iz Vodica. Najboljom zadrugom proglašena je PZ MasLina i vino iz Polače.  Zlatno pero Noćnjaka za afirmaciju uljarstva i maslinarstva, zadrugarstva kroz medije bit će uručeno Nives Hladnić, novinarki Radio Knina. Šibensko-kninska županija dobitnica je Zlatne amfore Noćnjaka koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova, a za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području.

Noćnjak se nastavlja brojnim stručnim skupovima i menifestacijama. Ovogodišnji šampioni otvorenih maslinovih ulja proglasit u na svečanoj dodjeli priznanja koja će se održati u petak s početkom u 20 sati. Sutradan, u subotu u isto vrijeme svečano će se dodijeliti priznanja za pakovine maslinovih ulja i proizvoda od maslina. Prije svečanosti proglašenja najboljih sudionici ovogodišnjeg Noćnjaka pozvani su na stručni izlet u okviru kojega će posjetiti maslenike na području općine Stankovci koja je uz Vodice domaćin sudionicima ove Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara.

Poziv u Modrave

"Pozivam ministra Tolušića i sve maslinare da nam se u subotu pridruže na obilasku maslinika u Modravama.  Radi se o najvećem ekološkom masliniku u Hrvatskoj. Na 12 kilometara četvornih tu je 200 tisuća stabala stoljetnih maslina,  a obrađuje ih se, nažalost, samo 15 posto. Danas trošimo ogromna sredstva za podizanje novih nasada, trošimo i prostor, a imamo bogomdano područje  sa maslinama koje treba samo očistiti od korova i već sljedeću godinu brati",  rekao je Željko Baradić, načelnik općine Stankovci.

Jubilarni 20. Noćnjak doveo je u Vodice čelne ljude Ministarstva poljoprivrede 

Osim maslinika u Modravama sudionici Noćnjaka će posjetiti i uzorni maslinik Perice Rajnera u Biloj Vlaki. Iako mu je prebivalište  u Zagrebu Rajner uzgaja 9.000 stabala maslina, 2.000 bajama i više tisuća sadnica smilja, tako da se na području općine Stankovci ima što vidjeti, rekao je Željko Baradić.


Fotoprilog


Tagovi

Vodice Noćnjak Ministar Tomislav Tolušić Zadružni savez Dalmacije Lordan Ljubenov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]