Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival rakije
  • 10.10.2021. 15:00

Međunarodni festival "Rakija i rakijaši" - pristiglo više od 1.300 uzoraka

Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice, zatim dunje i marelice, a na festivalu će se natjecati gotovo 500 hobi proizvođača rakije.

Foto: Depositphotos/grobertohunger
  • 366
  • 17
  • 0

Gotovo 500 hobi proizvođača rakije natjecat će se 23. listopada na četvrtom Međunarodnom festivalu rakije "Rakija i rakijaši" u Pančevu, u susjednoj Srbiji.

Na adresu festivala stiglo je nešto više od 1.300 uzoraka, a prestižne nagrade odnijet će najbolja hobi destilerija, šampion festivala te pobjednici po kategorijama. Tu su i specijalna priznanja za ostale sudionike.

Osim srpskih rakijaša, uzorke su poslali proizvođači iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke. Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice, ove godine oko 400 uzoraka, zatim dunje i marelice. Čak 17 dana osmočlani žiri ocjenjivat će kvalitetu pristiglih rakija u 25 kategorija.

"Na primjer, šljivovica se ove godine nalazi u pet kategorija. Prvo svijetle i tamne, zatim svaka od njih od nula do tri godine starosti, od tri do sedam i više od sedam. Nije moguće uspoređivati rakiju koja je stara jednu i devet godina. Dunju dijelimo na svijetle i tamne. Kajsijevače su u jednoj grupi jer su sve koje su stigle bijele i do pet godina starosti", objašnjava predsjednik organizacijskog odbora festivala Armin Tot.

Mlada rakija, vinjak i žena "rakijaš"

Od specifičnih kategorija izdvaja breskvu, višnju i trešnju, a proizvođači vinjaka također će se boriti za titulu najboljeg. Ocjenjivat će se i mlada rakija, odnosno ona koja je nastala u ovoj godini. A tu je, kao i na prethodnim festivalima, priznanje za najbolju ženu rakijaša, kao i za najkvalitetniji destilat iz inozemstva.

"Ocjenjuju se tri grupe stvari. Prva je da gledamo ima li rakija neku manu, to znači da je zamućena, zagorjela, užegla. Ukoliko nije sigurna za upotrebu, diskvalificira se. Druga grupa odnosi se na destilate vrhunske kvalitete, a treća je srednja grupa u kojoj se nalaze pića koja na listingu nisu ni najgora ni najbolja."

Da bi ušli u bilo koju kategoriju i zadovoljili osnovne kriterije, rakijaši moraju dobiti minimalnu ocjenu od 14 bodova. Maksimalna je 20, što na dosadašnjim natjecanjima nije dostignuto.

Zadatak festivala je i promocija i edukacija na polju same proizvodnje. Svake godine proizvođači imaju priliku nazočiti jednom predavanju, a ove godine u planu je edukacija u sektoru fermentacije.

Kvaliteta rakija sve bolja

Organizatori primjećuju da se iz godine u godinu mijenja sama kvaliteta i to nabolje.

"Ovih dana ocjenjivali smo bezbojnu jabuku i ustanovili da se popravila kvaliteta, to je 0,2 do 0,3 boda više u toj grupi ove godine u odnosu na prethodne i to zaista predstavlja ozbiljan pomak. Ljudi počinju shvaćati što je bitno u tehničko-tehnološkom postupku i isto to primjenjuju", ukazuje sugovornik Agrokluba.

Među nagradama koje će pobjednici odnijeti sa sobom su kotlovi, prokromske (inox) i drvene bačve, strojevi za mljevenje, a robni fond vrijedan je više od 10.000 eura.

Četvrti Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" bit će održan 23. listopada na prostoru barutane u Pančevu, ukoliko epidemijske mjere dozvole. 


Tagovi

Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" Kvaliteta rakije Armin Tot Natjecanje Destilati Kajsijevača Dunjevača


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarno znanstvo ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]