Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani maslina
  • 04.04.2016. 12:30

Međunarodni Dani masline Zadar 2016.

U sklopu Županijskih dana održati će se 18. međunarodni Dani masline Zadar 2016.! Očekuje vas pregršt događanja i natjecanja. Pripreme su u punom jeku!

  • 363
  • 13
  • 0

Pripreme za 18. međunarodne Dane masline Zadar 2016., koji će se u sklopu Županijskih dana održati 29. i 30. travnja, u punom su jeku. Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkuju ulje direktno kod proizvođača i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija, već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj Gori.

Originalno uzorkovanje

"Zavirit ćemo u svaki podrum i konobu zainteresiranih maslinara", kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije.

Uzimanje uzoraka "na licu mjesta" praksa je koja se pokazala pozitivnom. "Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje", kaže Benito Pucar, ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji Dani masline svoju punoljetnost obilježiti brojnim novostima.

Marendin na Forumu

Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba - Maslinarski marendin na Forumu. Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za otprilike 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju "iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.

Humanitarne akcije

Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima tijekom maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histereoskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice.

Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra, otkriva Benito Pucar.

Stručni skupovi

U popodnevnim satima u velikoj dvorani zadarskog Sveučilišta na programu su teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju, uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula, o gubitku ulja od berbe do prodaje, te o stavljanju ulja na tržište.

Sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci: prof.dr.sc. Đani Benčić, dr.sc. Frane Strikić, prof.dr.sc. Željko Prgomet, Gordana Dragun dipl.ing., Šime Marcelić dipl.ing, prof.dr.sc. Mirko Gugić, dr.sc. Dario Lasić, prof.dr.sc, Jasna Bošnir, Anita Peraić dipl.ing. i brojni drugi.

Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede prof.dr.sc. Davora Romića.

Izlet na Ugljan

Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 30. travnja. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama, upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina, uz predavanja Šime Marcelića dipl.ing. i prof.dr.sc. Đanija Benčića. Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin.

Natjecanje u pripremanju Žgvaceta

Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. Međunarodnog natjecanja u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine.

Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore. Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj.

Kao dodatak, svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.

Proglašenje najboljih

Događanja kao u priči, a organizatori - Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije još najavljuju i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 29. i 30. travnja.

Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 18. međunarodnih Dana masline Zadar 2016., odvijat će se 30. ožujka u večernjim satima u hotelu Kolovare. Nakon toga svečana večera, druženje i ples uz živu glazbu.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Tagovi

Dani maslina Zadar Benito Pucar Uzorkovanje Maslina Maslinovo ulje Marendin Kolovare


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.