Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 30.04.2016. 13:30

Maslinari u svečanom tonu!

Maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra.

  • 592
  • 65
  • 0

18. Međunarodni Dani masline Zadar otvoreni su u svečanom tonu u petak, 29. travnja 2016. u Gradskoj loži. Čast otvaranja manifestacije imao je pomoćnik ministra poljoprivrede RH Zdravko Barać.

Na svečanosti otvaranja uručena su posebna priznanja Dana masline. Dobitnik godišnjeg priznanja Dr. Ante Medin, za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, je prof. dr. sc. Đani Benčić, predavač na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Marin Matešić je dobio priznanje Stanko Ožanić kao uzorni maslinar godine.

Uzorni i nesebični maslinari

Maslinarsko srce uručeno je maslinaru Borislavu Pediću, za osobit doprinos maslinarstvu i uljarstvu, dok je Zlatno maslinarsko pero, za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobio novinar Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr te magazina Maslina, Mario Vuksan.

Maslinarski marendin

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije organizator je 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016. Manifestacija se održava u sklopu Županijskih dana 29. i 30. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu. Manifestacija koja je pokrenuta 1999. godine imala je na samom početku lokalni-županijski značaj, a 18 godina poslije, manifestacija treću godinu zaredom ima i međunarodni karakter jer su na ocjenjivanju i maslinova ulja izvan granica Lijepe naše.

127 vrhunskih uzoraka

Za 18. Međunarodne Dane masline Zadar 2016. prikupljeno je 127 uzoraka. Sva ulja su uzorkovana direktno kod proizvođača. Uzorkovano je duž cijele obale od Istre do Dubrovnika te izvan granica RH: Italija (3), Slovenija (14) i Crna Gora (4). Kod prikupljanja maslinovih ulja težište je bilo na kvaliteti, a ne na sakupljanju velikog broja ulja.

Sunčano maslinarsko jutro

Osim toga, ne mali broj maslinara ukoliko je smatrao da nema maslinovo ulje koje će zaslužiti zlatnu medalju jednostavno se nije prijavio za natjecanje. Ulja se ocjenjuju kao i dosadašnjih godina u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine te će se proglasiti šampion otvorenih ulja i šampion pakovina.

Najbolja maslinarska udruga

Osim toga uz šampione u dvije kategorije, proglasiti će se i 5 najboljih ulja u kategoriji otvorenih i 5 najboljih u kategoriji pakovina, istaknuo je prilikom obraćanja uzvanicima Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Masline Zadar, te dodao kako ove godine, a na inicijativu maslinarskih udruga, proglasiti će se najbolja maslinarska udruga na temelju ocjena kvalitete maslinovog ulja članova udruge.

Filip Erceg i Matko Bačinić, naši djelatnici, zavirili su u svaki podrum i konobu zainteresiranih maslinara. Uzimanje uzorka na licu mjesta praksa je koja se pokazala pozitivnom. Jedino mi uzimamo uzorke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, naglasio je Benito Pucar, ne krijući zadovoljstvom bogatim programom koji će obilježiti i ovogodišnje Dane masline Zadar.

Maslinarski marendin - još jedna inovacija

Nakon svečanog otvorenja manifestacije u Gradskoj loži uzvanici, te domaći i strani gosti mogli su uživati uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na Narodnom trgu ali svakako rado iščekivan događaj, ujedno novost u programu bio je Maslinarski marendin na Forumu.

Otkad se pročulo za Maslinarski marendin javljali su se mnogi, da žele sudjelovati, uključiti se u program. Maslinarski marendin je jedna od novosti programa ovogodišnjeg punoljetnog izdanja Dana maslina. Program je pomogao osmisliti zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar Nedjeljko Jusup. Drago nam je da je Maslinarski marendin rezultirao velikim brojem posjetitelja i odličnom atmosferom, kazao nam je Benito Pucar.

Uz maslinovo ulje, bilo je i dobrog vina

Povijesna jezgra, ravnokotarska vina i najbolje ulje

Glavnu ulogu na Maslinarskom marendinu imao je poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. On je sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremao tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju iz liburnskih vremena posjetitelji su na vođenim degustacijama mogli kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Paralelno se odvijalo i sljubljivanje ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima. Uz gastronomski doživljaj, nastup klapa, plesnih i folklornih skupina upotpunio je kvalitetnu i ugodnu atmosferu u povijesnoj jezgri, na zadarskom Forumu razveselivši brojne posjetitelje.

Manifestacija Dani masline Zadar ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima sakupljenim tijekom Maslinarskog marendina na Forumu podržala se akcija Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histereoskopa koji služi za vizualizaciju i liječenje unutrašnjosti maternice. Osim navedenog, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirati će se Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra.


Fotoprilog


Tagovi

Dani masline Maslinarski marendin Benito Pucar Mario Vuksan


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]