Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GRASS Croatia
  • 26.04.2017. 10:30

Marketing još uvijek nepoznat pojam za OPG

Forum ima za cilj osvijestiti hrvatsku javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima RH

  • 2.084
  • 101
  • 0

U Hrvatskoj Gospodarskoj komori u Splitu , 21. travnja 2017. održan je Forum za medije na temu ''Marketing poljoprivrednih proizvoda'' u organizaciji projektnog tima Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia "Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo", sufinanciranog od strane Europske komisije.

Forum ima za cilj osvijestiti hrvatsku javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima RH, važnosti i utjecaju tih kretanja na sadašnji, ali i budući život i održivost ruralnih krajeva kroz poticanja zapošljavanja mladih u poljoprivredi.

Nizak stupanj organiziranosti na OPG-ima

Forum je otvorio zamjenik ravnatelja dipl. ing. Robert Bakota. Doc. dr. sc. Josip Gugić , dopredsjednik Hrvatskog agroekonomskog društva dao je pregled stanja i mogućnosti razvoja poljoprivrede u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Poljoprivreda Splitsko-dalmatinske županije izrazito je heterogena, kako u svojim proizvodnim mogućnostima, tako i po stupnju razvijenosti.

Dr. sc. Marin Čagalj s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša istaknuo je da se važnost OPG-ova očituje u očuvanju poljoprivredne, biljne i stočne bioraznolikosti i održivosti prirodnih resursa, očuvanju ruralnih krajeva i zadržavanju ruralnog stanovništva u istim, jačanju lokalne i državne ekonomije, razvoju i prijenosu znanja u poljoprivrednim djelatnostima, očuvanju lokalnih tradicija i identiteta, te pozitivnom učinku na ukupnu prehrambenu sigurnost.

Prema svim iznesenim podacima nedvojbeno je da na OPG-ima u RH je prisutan nizak stupanj organiziranosti, odsustvo procesa uključivanja istih u više organizacijske oblike i druge vidove suradnje, što izravno utječe na njihov nivo konkurentnosti i slabu poziciju na tržištu.

Marketing još uvijek nepoznat pojam za OPG

"Kako bi postali konkurentni na EU tržištu potrebno je osnažiti poljoprivrednu proizvodnju upravo na OPG-ima, primjenjivati sigurnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju u kombinaciji znanja i iskustva seljaka i stručnjaka, isticati potrebu čvršćeg povezivanja poljoprivrednika i potrošača, uspostavljanje novih tržišta i novih vrijednosti - osobito na lokalnoj i nacionalnoj razini.

U Republici Hrvatskoj iako nezaobilazan i iznimno važan čimbenik uspješnog poslovanja na suvremenom tržištu, marketing je nažalost većini poljoprivrednika još uvijek nepoznat pojam. Obzirom da marketing i započinje i završava s tržištem, prije samog trženja potrebno je procijeniti prodajne mogućnosti, upoznati što potrošači na tržištu zahtijevaju, te moguću konkurenciju", ističu izlagači.

Dodana vrijednost i njezina važnost

Pod dodanom vrijednošću poljoprivredno prehrambenih proizvoda smatra se viši stupanj obrade ili barem dorade (npr. prelazak s konvencionalne na ekološku ili integriranu poljoprivrednu proizvodnju; prerada ploda šipka u sok od šipka; uvođenje inovacija i sl.).

Obzirom na zabrinjavajuće podatke o proizvodnji i prodaji OPG-a u RH, potrebno je proizvoditi kvalitetne proizvode s dodanom vrijednošću kako bi OPG-ovi bili konkurentni i ekonomski održivi, educirati poljoprivredne proizvođače o marketingu i njegovoj važnosti, izuzimanje iz proizvodnog i/ili uslužnog programa proizvoda i/ili usluga koji ne odgovaraju potrebama i zahtjevima tržišta, promjene postojećih nekonkurentnih proizvoda i uvođenje inovativnih proizvoda i proizvodnih procesa.

Zadnji predavač na Forumu bio je dr. sc. Neven Šerić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu koji je putem praktičnih primjera objasnio na koji način funkcionira direktna prodaja, indirektna prodaja, sajmovi te planiranje marketinga za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

City farm u Splitu

22. travnja 2017. godine održana je I Gradska farma (City Farm), aktivnost u sklopu informativne kampanje o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, a koju Hrvatska poljoprivredna agencija provodi u sklopu EU projekta GRASS Croatia, sufinanciranog od Europske komisije.

Na Gradskoj farmi proizvođači meda i sira izložili su svoje proizvode i ponudili građanstvu izbor domaćih i kvalitetnih namirnica. Gradsko stanovništvo imalo je priliku kupiti domaći med i sir neposredno od njihovih proizvođača te postaviti pitanja vezana za proizvodnju namirnica koje su se prodavale. Osim meda i sira na sajmu su se predstavili proizvođači soparnika tradicionalnog jela tog podneblja.

Osim prodajnog dijela, održala se izložba domaćih životinja, na kojoj su uzgajivači izložili ovce, koze, telad i pulad, koja je bila posebno zanimljiva mlađoj populaciji.


Tagovi

Gradska farma GRASS


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.