Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 8. Dani šljiva i rakija u Siraču
  • 11.09.2015. 08:45

Manje posjetitelja zbog kiše

Vrhunac ovogodišnje proslave trebala je biti povorka, koja je bila otkazana zbog kiše, kao i natjecanja sa šljivama.

  • 173
  • 14
  • 0

Na ovogodišnjem osmom izdanju Dana šljiva i rakija u Siraču, koji se održavao 4. i 5. rujna, sudjelovalo je oko 1.500 posjetitelja, što je daleko manje nego što su organizatori očekivali.

Vrhunac proslave trebala je biti povorka, koja je bila otkazana zbog kiše, kao i natjecanja sa šljivama. U kulturnom programu je nastupio samo jedno kulturno umjetničko društvo i to Petrinjčica iz Petrinje.

Tradicionalnu manifestaciju je otvorio domaćin, gradonačelnik Sirača Branimir Miler, a prisustvovali su župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i njegovi zamjenici Tanja Novotni Golubić i Neven Alić, kao i ostali gosti.

U takozvanom "seoskom dvorištu", glavnoj ulici u selu, su se na nekoliko desetaka štandova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga nudile delicije od šljiva, domaći kolači, rakije i različite vrste likera i pekmez, koji je bio najtraženiji. Sve se proizvode moglo i degustirati. U ponudi je bio i med, suveniri, knjige i drugi proizvodi. Od 31 češke udruge u Hrvatskoj bila je, kao i prethodnih godina, prisutna beseda iz Šibovca.

Legende iz Sirača

"Mi smo ovdje svake godine. Ispekli smo 250 litara pekmeza i sve smo prodali", informirala nas je zadovoljna predsjednica Sanela Milde. "Na našem štandu mogla se je degustirati češka poslastica od krumpira - bramborák, kojega smo pripremali od četrdesetak kilograma krumpira", saznali smo.

Na predavanjima se govorilo o tradicionalnom pečenju rakija i distribuciji jakih alkoholnih pića. Zanimljivo je bilo gledati speedcarving ili brzinsko kiparenje motornom pilom na 3. kiparsko-likovnoj koloniji, na kojoj je sudjelovalo šest kipara iz Hrvatske ( kipari iz Bosne i Slovenije nisu stigli zbog nevremena). Ovogodišnja tema bile su legende iz Sirača. U nagradnoj igri su posjetitelji mogli osvojiti kipove s tombolom sa ulaznicama te je bila organizirana i licitacija kipova. Dalija Penezić, slikarica iz Sirača priredila je izložbu svojih slika pod nazivom Radost duše.

Dodijeljene su diplome i priznanja proizvođačima jakih alkoholnih pića, a u kulturnom djelu su nastupili - domaći KUD Kamen Sirač, Garavi, mažoretkinje iz Grubišnog Polja i Daruvarska limena glazba 1922. U večernjim satima su u oba dana održani koncerti grupe Magazin i Garavi.

Broj uzoraka smanjen - kvaliteta se povećava

Komisija je ocjenjivala sedamnaest uzoraka rakija i likera od marelice, dunje i kleka. Veliko zlatno priznanje za rakiju 2012 godine je dobio Josip Hamp, 4 zlatna priznanja za rakije iste godine osvojili su Stjepan Juraić i Zdenek Filipin, oba iz Sirača i Slavko Bingulov iz V. Maslenjače.

Za rakiju proizvedenu 2010. godine nagradu je osvojio Igor Beranek iz Daruvara, 6 srebrnih priznanja (Igor Beranek i Emil Turi iz Daruvara i Udruga proizvođača voćnih rakija iz Kneževih Vinograda i još tri natjecatelja), 3 brončana priznanja (jedno Udruga proizvođača voćnih rakija i dva Džemal Kurbašić iz Voćina).

Ove godine je bio prijavljen manji broj uzoraka u odnosu na prethodne, ali je kvaliteta bila bolja.


Fotoprilog


Tagovi

Sirač Dani šljive Bjelovarsko-bilogorska županija Damir Bajs Češke udruge Beseda iz Šibovca Bramborák Speedcarving


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!