• Pazi što jedeš
  • 02.10.2013. 10:44

Manifestacija "Pazi što jedeš"

Osnovni ciljevi manifestacije "Pazi što jedeš" su poticanje tradicijske i ekološke proizvodnje hrane, očuvanje starih sorti, poticanje ekonomije lokalne zajednice te poučavanje šire javnosti o tradicijskim i zdravim jelima Istre i Hrvatske

  • 1.052
  • 242
  • 0

Manifestacija "Pazi što jedeš" održat će se u Puli, 8. i 9. 11. 2013. u Domu hrvatskih branitelja, od 10:00 do 18:00 h. Etnografski muzej Istre već 3. godinu zaredom organizira manifestaciju, u suradnji s Udrugom registriranih ekoloških proizvođača Istarske županije - Istarski eko proizvod te uz pomoć Zelene Knjižnice - projekta Društva bibliotekara Istre.

Pazi što jedeš“ je manifestacija koja se sastoji od stručnih predavanja na temu tradicijske i ekološke prehrane, radionica tradicijske prehrane i sajamskog dijela na kojem posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode direktno od samih proizvođača te izložbe i razmjene sjemena starih sorti biljaka, a jača i svijest o nužnoj suradnji između malih proizvođača tradicijske i ekološke hrane i lokalne zajednice te potiče prenošenje znanja u vidu pripremanja tradicijskih jela. „Pazi što jedeš“ ima regionalni i nacionalni karakter zbog sudjelovanja sudionika iz Istarske, ali i ostalih županija Hrvatske.

Manifestacija „Pazi što jedeš“ nastavak je izuzetno uspješnih manifestacija koje su do sada održane u Pazinu. 2011. godine naglasak je bio na suradnji s dijabetičarskim udrugama Istre, ali i Hrvatske, gdje se željelo skrenuti pozornost na bolesti sadašnjice - posebno šećernu bolest od koje velik broj ljudi u Hrvatskoj i svijetu, a pravilnom prehranom moguća je prevencija ili kvalitetniji život već oboljelih. 2012. godina bila je sposvećena pitanju istraživanja i prezentacije teme prehrane u muzejima u Hrvatskoj putem izložbi, ali i putem interneta.

Putem manifestacije će se ostvariti i suradnja s većim brojem vrtića, osnovnih i srednjih škola. Osim toga srednjoškolci i studenti će imati mogućnost volontiranja na ovoj manifestaciji, pa će tako sudjelovati u kreiranju i izvedbi brojnih aktivnosti vezanih uz manifestaciju.

Pazi na drvo“ radionice su pripovjednog tipa, a namijenjene su najmlađim posjetiteljima u želji da na taj način istaknemo važnost očuvanja tradicije pripovijedanja. Radionice će se organizirati u suradnji s udrugom „Pusti priču“. Likovne radionice predviđene su za najmanje posjetitelje manifestacije, a naglasak će se staviti na kreativno izražavanje putem prirodnih materijala. Posjetitelji će na jednom mjestu moći degustirati, potražiti savjet i kupiti ekološke proizvode izravno od samih proizvođača.


Tagovi

Pazi što jedeš Manifestacija Etnografski muzej Istre Ekološka prehrana Razmjena sjemena


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »