Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stare sorte
  • 08.03.2022. 11:00
  • Brodsko-posavska, Cernik

Ljubav prema tradicijskom blagu okupila rekordan broj čuvara starih sorti u Cerniku 

Ivanlija, Ljepocvjetka, Batulenka, Bobovec, Slavonska srčika, Vlajina, Slovenska crvena, Kamenica, Božićnica, Carević, Kanada, Češka, Muškatnica i Adamova zvijezda, Olivierova, Druardova, Šampion, Barnjača, Švicarske hlače, dio je onoga što se razmijenilo u Cerniku.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 476
  • 101
  • 0

U Hrvatskoj posljednjih godina vlada sve veće zanimanje za sjetvu i sadnju starih sorti voća i povrća. Barem se tako čini po devetoj, sada već tradicionalnoj razmjeni plemki starih sorti voća i sjemenja "Sačuvajmo stare sorte Cernik 2022." koja je u subotu u tom mjestu kod Nove Gradiške okupila rekordan broj zaljubljenika u stare sorte iz svih krajeva Hrvatske, a bili su i čuvari starih sorti iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ovu stručno-edukativnu manifestaciju uspješno su organizirali Udruga vinogradara i voćara Cernik, Općina Cernik, članice novogradiške Udruge Živa zemlja i OPG Voće Hudolin iz Dragalića uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Brodsko-posavske županije. Velik doprinos dali su članovi Facebook grupe “Sačuvajmo stare sorte“ koja trenutačno okuplja više od 15 tisuća zaljubljenika u stare sorte i simpatizera.

Lijepo uređen Društveni dom u Cerniku u čiju je obnovu utrošeno više od sedam milijuna kuna bio je pretijesan za mnogobrojne sudionike razmjene. Bio je velika darovaonica sa puno pozitivnog ozračja i energije. 

"Došao sam s bogatom ponudom raznih sorti, s puno plemki raznihsorti trešanja jer se pokazalo da je za njima velika potražnja. Tu su i stare sorte jabuka: Ivanlija, Ljepocvjetka, Batulenka, Bobovec, Slavonska srčika, Vlajina, Slovenska crvena, Kamenica, Božićnica, Carević, Kanada, Češka, Muškatnica i Adamova zvijezda", kaže jedan od velikih zaljubljenika umirovljeni profesor Miran Novokmet iz Kutine.

Planuli paketići sjemenja i plemke 

Trudi Boršoš iz Požege, vlasnica najveće kolekcije sjemenja tog povrća u Hrvatskoj, pripremila je čak 1.500 paketića sjemenja tridesetak sorti rajčica koje su posjetitelji za kratko vrijeme doslovno razgrabili. "Žao mi je što više nisam imala tih poklončića za neke mlade ljude i učenike koji su došli nešto kasnije", kazala je. 

Davor Golub, poznati voćar iz Našica koji ima i najveći nasad smokava u Slavoniji sa više od dvadeset sorti tog mediteranskog voća, ove je godine pripremio puno plemki raznih sorti krušaka (Olivierova, Druardova, Šampion, Barnjača i druge) te više sorti šljiva. "Potražnja za plemkama bila je velika, većina ih je 'planula', imao sam pune ruke posla, tri sata nisam se mogao maknuti sa svoga štanda i razgovarati sa kolegama o temama koje nas zanimaju“, priča nam. 

Nikad veće zanimanje za razmjenu sjemenja i plemki starih sorti 

Petar Gogić iz Bukovice na razmjenu je također donio plemke krušaka -  sorte Karamut, crna i bijela Mioljača, Barnjača i šarenu krušku zanimljivih boja Švicarske hlače. Jedini je imao i plemke jabuke Tetovke koju je prošle godine nabavio iz Makedonije. I kod njega je, kaže, bila velika gužva.  

Slično smo čuli i od Marka Turasa iz Lipovljana, Mirka Veića iz Mihaljevaca, Tomislava Grubanovića iz Vinkovaca, Branka Sokića iz Cernika, Mirjane Latinović iz Nove Gradiške, Borislava Stipića iz Slavonskog Broda, Tomislava Magdića iz Slunja i drugih čuvara starih sorti koji su u Cerniku razmjenjivali plemke i sjemenje. 

Na razmjeni smo sreli i Miroslava Šarca, diplomiranog pravnika iz Rume, jednog od najpoznatijih zaljubljenika u stare sorte u Srbiji, i gorljivog pobornika povratka na zemlju, na djedovinu i proizvodnje zdrave hrane.

Svojim primjerom povratka na zemlju, krčenjem i uređenjem površina i sadnjom velikog broja starih sorti, jedan je od primjera i uzora drugima u susjednoj državi kako treba raditi i cijeniti zemlju. 

"Drugi put sam na razmjeni u Cerniku. Mislim da je ovo što organizirate nešto vrlo originalno i fenomenalno. Nažalost, u cijeloj regiji ne postoji nešto slično. Ovdje se susrećem i družim sa puno prijatelja i poznanika zaljubljenika u voćarstvo i zemlju sa kojima razmjenjujem plemke i iskustva“, kaže Miroslav Šarac, autor knjige “Povratak“.

Sve veće zanimanje mladih ljudi 

Ponosni smo što je Cernik po tome postao prepoznatljiv diljem Hrvatske, ali i šire, istaknuo je i načelnik Općine te tajnik Udruge voćara i vinogradara Vitomir Žakić. "Svake godine dolazi nam sve više čuvara starih sorti, ali i onih koji tek počinju, koji nabavljaju prve plemke i sjeme i pomalo se vraćaju zemlji. Raduje nas što se za spašavanje tog tradicijskog blaga sve više zanimaju i mlađi ljudi", rekao je dodajući da je ovo svojevrsna promidžba spašavanja, čuvanja i razmnožavanja sorti koje su zbog svoje otpornosti pogodne za ekološki uzgoj, čijom sjetvom i sadnjom doprinosimo biološkoj raznolikosti. Otkrio je i da se za jesen priprema i izložba plodova starih sorti i prerađevina od njih. 

U sklopu stručno-edukativne manifestacije “Sačuvajmo stare sorte Cernik2022.“ održana su i predavanja. Prof. dr. sc. Zoran Keserović s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu govorio je o suvremenoj proizvodnja šljive i trešnje, mr. sc. Silvio Šimon iz Ministarstva poljoprivrede o izazovima suvremenog voćarstva, a doajen u spašavanju starih sorti voća Mirko Veić iz Mihaljevaca, autor dviju knjiga o starim sortama, govorio je o iskustvima u spašavanju i čuvanju starih sorti voća.


Fotoprilog


Tagovi

Stare sorte Tradicijske sorte Razmjena Cernik Sorte voća Miroslav Šarac


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]