Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem
  • 19.10.2018. 16:30

Kuharski show na Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem podsjetio da fina jela ne moraju biti skupa ni komplicirana

Kuhari Andrej Kristek i Tomica Đukić, uz nekoliko mladih kuhara pomoćnika spontano su se šećući osječkom tržnicom dogovorili što će skuhati, namirnice kupili od prodavača i držali se odluke da će to biti jednostavna jela koja se brzo pripremaju. I tržnica je ubrzo zamirisala.

Foto: Melita Berečić
  • 337
  • 33
  • 0

Ovih se dana u Osijeku održava turistički program ''Gourmet Slavonija, Baranja i Srijem'' čiji je cilj nizom prigodnih događaja upoznati turiste s gastronomijom ovoga kraja te podsjetiti građane na bogatstvo u kojem svakodnevno mogu uživati. Da kvalitetna i ukusna hrana nije rezervirana isključivo za birane restorane te da fina jela ne moraju biti skupa podsjetili su jučer članovi Udruge kuhara Osječko-baranjske županije organiziravši svojevrstan ''Cooking show'' na glavnoj osječkoj tržnici. Iz kuhinje na otvorenom začas su se proširili zamamni mirisi jela od svježih domaćih namirnica odabranih na štandovima tržnice.

Kuhari Andrej Kristek i Tomica Đukić, uz nekoliko mladih kuhara pomoćnika spontano su se šećući tržnicom dogovorili što će skuhati, uzimajući u obzir dostupne namirnice i držeći se odluke da će to biti jednostavna jela koja se brzo pripremaju.  

Ukusna i zdrava jela bez nakuhavanja

"Odlučili smo od malo povrća, mesa i osnovnih začina u par koraka napraviti jednostavne i ukusne obroke koji nisu skupi. Za kvalitetno jelo važno je odabrati svježe namirnice. Uz minimalnu količinu mesa i izbacivanje klasičnog nakuhavanja koje traje satima što je važno, pogotovo danas uz kronični nedostatak vremena, možemo jesti dobro i zdravo. Tržnica je tu svaki dan, možemo kupiti onoliko namirnica koliko nam treba za taj dan ili tjedan, ujedno podržavajući proizvođače koji se silno trude da tržnica bude ovako bogata i raskošna.

Kuhanje na otvorenom u sklopu Gourmeta Slavonija, Baranja i Srijem

Skuhat ćemo tri jela, prvo tjesteninu sa špinatom uz dodatak mladog luka, sirutke i svježeg sira. Ne mora se tjestenina uvijek posipati tvrdim ribanim sirom koji obično kupujemo u vrećicama, a zapravo ne znamo što je točno tamo naribano. Desetak dekagrama domaćeg svježeg sira oplemenit će obrok s tjesteninom i učiniti ga kremastim. Drugo jelo je na kockice narezana piletina s tikvicama i paprikom, začinjena svježe tucanom paprikom. Važno je pravilno dozirati sve sastojke i začine kako u jelu ništa ne bi prevladalo i preuzelo okus i kako bi jelo bilo skladno. Ne bismo bili Slavonci da ne ubacimo i svinjetinu pa će treće jelo biti od lungića i gljiva. Dobro smo se organizirali, kuhamo jedno jelo za drugim pa nema napetosti i žurbe, a stignemo i popričati s ljudima. Čuo sam svakakve ideje, recimo, jedna je gospođa predložila da svaki dan ovako kuham i pripremim joj jelo za ponijeti kući da ne mora sama kuhati", rekao je Tomica Đukić, koji je osim takvih prijedloga dobivao i čestitke sugrađana za sudjelovanje u ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu kao službeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije.

Važnost brendiranja

Istovremeno, održana je panel rasprava pod nazivom ''Od polja do stola'', na kojoj se govorilo o lokalnim proizvodima i važnosti promoviranja i brendiranja domaćih proizvoda u skladu sa svjetskim trendovima. U raspravi je sudjelovao osječko-baranjski župan Ivan Anušić, uz direktora Tržnice d.o.o. Igora Medića, direktoricu TZ OBŽ Ivanu Jurić i druge.

Župan je tom prigodom naglasio da su gastronomija i eno ponuda ovog područja vrlo kvalitetne i potentne te da ih treba razvijati i bolje marketinški prezentirati.

"Moramo poraditi na brendiranju, prepoznatljivosti i vidljivosti nas u Slavoniji i Baranji. I tu je vidljiv mentalitet slavonskog čovjeka koji je uvijek samozatajan: radimo, trudimo se i ako nas tko vidi - u redu, ako ne vidi – opet dobro. Moramo to promijeniti jer smo puno kvalitetniji nego što se sami predstavljamo", zaključio je župan Anušić te podsjetio i na projekt ''Školski obrok za sve'' u kojem domaći OPG-ovi opskrbljuju hranom osnovne škole, a koji financiraju Županija i lokalne samouprave.

Ukusna, brza, zdrava jela od domaćih proizvoda 

Do 28. listopada brojni restorani s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije koji su se uključili u ovaj turistički program nudit će prigodne menije po posebnim cijenama pa se svi zainteresirani još uvijek stignu uključiti i podsjetiti kakvim gastronomskim i enološkim blagom raspolažemo.


Fotoprilog


Tagovi

Gourmet Slavonije Baranje i Srijema Osijek Kuhari Osječko-baranjska županija Ivan Anušić


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]