Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna manifestacija
  • 27.06.2014. 15:00

Kosidba na Rajcu 2014!

Prvo natjecanje kosaca na Rajcu održano je davne 1892. godine, a do sada su na Kosidbi sudjelovali kosci iz Norveške, Islanda, Danske, Velike Britanije, Kine, Rumunjske i Mađarske

  • 128
  • 9
  • 0

U organizaciji Turističke zajednice općine Ljig u periodu 18.-20. srpnja 2014. godine održat će se 42. Kosidba na Rajcu, manifestacija koja simbolizira i čuva tradiciju "seoske mobe", (okupljanje ljudi radi obavljanja važnog posla), na kraju ljetne kosidbe livada u brdsko-planinskim krajevima. Kosidba je međunarodna manifestacija kosaca, pobjednika na prethodno održanim natjecanjima u bližem okruženju, ali i diljem Balkana i Europe.

Prvo natjecanje kosaca na Rajcu održano je davne 1892. godine, a mnogo godina kasnije javila se ideja da Kosidba na Rajcu postane turistička manifestacija, što se i dogodilo 1970. godine. Turisticka organizacija Srbije 2007.godine, progasila ju je najuspješnijom tradicionalnom manifestacijom u Srbiji. Do sada su na Kosidbi sudjelovali kosci iz Norveške, Islanda, Danske, Velike Britanije, Kine, Rumunjske i Mađarske, a ove godine se očekuju kosci iz Rusije, Njemačke, Kine, Azerbejdžana, Slovačke te iz zemalja bližeg okruženja.

Najbolji kosac na finalnom kupu postat će šampionom 42. Kosidbe na Rajcu, a kao priznanje dodijelit će mu se i zlatna kosa. Najboja ekipa bit će nagrađena mtokultivatorom ili kosačicom, a nakon natjecanja svi sudionici uživat će u kosačkom ručku na livadi, za koji će se pobrinuti članice udruženja ljiskih žena "Zlatne ruke". Najbolji pojedinačno na 41. Kosidbi na Rajcu bili su: Slaviša Pupović iz Crne Gore, drugoplasirani bio je Blažo Kotlaja, također iz Crne Gore, a na treće mjesto je pripalo Miloradu Sladojeviću iz Republike Srpske. U revijalnom dijelu natjecanja pobijedio je Milija Nešić iz iljiškog sela Slavkovica, te će on će biti "điđa" na 42 Kosidbi.

Turistička zajednica općine Ljig planira ove godine unaprijediti i obogatiti manifestaciju novim sadržajima. U planu je i velika izložba poljoprivredne mehanizacije te demonstracija njihova rada u brdsko-planinskom području, a održat će se i okrugli stolovi te stručna predavanja na temu seoskog turizma. Poseban program priređuje se i povodom obilježavanja 100 godina od početka Velikog rata i odigravanja slavne Kolubarske bitke. Predviđeni su i zabavni sadržaji poput Izbora za Miss Kosidbe, Prvi glas i prva violina Kosidbe, natjecanje juniora Kosaca za zlatni brus, te natjecanje u igrama na travi i sijenu te čobanskim igrama. Održat će se i smotra folklora te rajačko posijelo uz tradicionalna jela tog kraja. Očekuje se da će ovogodišnju Kosidbu posjetiti između 70-100.000 posjetitelja.

Organizatori na otvorenje ove godine planiraju pozvati premijera i resorne ministre Vlade Srbije, a među uzvanicima će se naći i predstavnici Privredne komore Srbije i Beograda, ali i prestavnici zemalja iz kojih dolaze kosci, te brojni drugi predstavnici općina susjednih zemalja.


Tagovi

Kosidba Rajac Zlatne ruke Manifestacija Kosci Ljig Izložba poljoprivredne mehanizacije Zlatna kosa Okrugli stol Stručna predavanja Smotra folklora Rajačko posijelo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]