Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turska Konya
  • 14.03.2024. 15:00
  • Konya, Turska

Konya 2024: Što je predstavio najveći sajam u Turskoj?

Turska je na četvrtom mjestu u svijetu po proizvodnji traktora, a u prvih 9 mjeseci 2023. godine proizvela je njih 68.534

Foto: Željko Barač
  • 637
  • 78
  • 0

Na površini od 66.000 mzatvorenog i 24.000 m2 otvorenog prostora održan je poljoprivredni sajam Konya u istoimenom gradu u Turskoj. U periodu od 7. do 10. ožujka posjetitelji su imali priliku vidjeti najinovativnije strojeve na turskom tržištu - od kombajna do traktora, strojeva za obradu tla, sijačica – sadilica, strojeva za aplikaciju mineralnog gnojiva i zaštitnih sredstava do ručnih alata, rezervnih dijelova i ostale poljoprivredne opreme, ali i usluga kao što su poljoprivredno bankarstvo, osiguranje, zadruge, savjetovanje i IT u poljoprivredi.

Posjetilo ga je više od 235.000 posjetitelja iz 83 zemlje svijeta, stoga ne čudi što glasi za najveći sajam u Turskoj. 

Četvrti u svijetu po po proizvodnji  traktora 

"Turska je na četvrtom mjestu u svijetu po proizvodnji traktora, a u prvih 9 mjeseci 2023. godine proizvela je njih 68.534. Na sajmu je predstavljeno 389 tvrki koji se bave proizvodnjom, prodajom, održavanjem i popravkom poljoprivrednih strojeva iz 14 zemlje svijeta“, navode organizatori sajma.

Svoje najnovije proizvode na tržištu su predstavile tvrtke Türk Traktör (New Holland), Tümosan, Hattat Traktör, Badilli, Başak, Tarimöz, Terramak, Şakalak, Paksan, Ünlü, İlgi te mnoge druge. Navedene kompanije su vodeće u Turskoj po svojoj uskoj specijaliziranosti jer su svoju proizvodnju fokusirale na jedan proizvod.

90 posto dijelova proizvode sami

Svi tamošnji proizvođači traktora i priključnih strojeva 90 % dijelova proizvode sami, dok ostalo nabavljaju u drugim područjima unutar zemlje. Iznimno, ako ih nema, uvoze iz drugih zemalja, što je rijetkost. Također, većinom imaju svoje vlastite navigacije, tj. automatska navođenja.

Pravi hit na turskom tržištu predstavlja automatizirani kultivator marke Tarimöz sa 7 radnih tijela, dvije kamere smještene s lijeve i desne strane na nosećoj gredi koje konstantno snimaju kukuruz tijekom rada te na taj način šalju signal koji pomjera kompletno sva radna tijela u lijevu ili desnu stranu.

Türk Traktör najzastupljeniji brend 

New Holland koji je pod imenom Türk Traktör u Turskoj je najzastupljeniji brand, kaže nam proizvođač, dodajući da su predstavili električni traktor za voćarsko - vinogradarsku proizvodnju.

"Ima dva motora, jedan glavni koji mu služi za sve dok mu drugi služi za pogon hidraulične crpke. Ima autonomiju baterije za jednu radnu smjenu, robotic transmisiju, snage je 75 kW i na njemu je sve digitalno", pojašnjava prodajni predstavnik.

Türk Traktör je New Holland 

Žele povećati izvoz 

Opći je dojam da svi proizvođači poljoprivredne mehanizacije, od traktora, kombajna, priključnih strojeva i ostalih, ulažu dodatne napore kako bi povećali svoj izvoz na globalnoj razini, no za sada im je postotak prodaje na domaćem tržištu 60, a inozemstvo zauzima 40 posto.

Posebno im je zanimljivo europsko tržište, no izvozno su značajnije zastupljeni na azijskom, afričkom te američkom. U bližoj budućnosti zbog omjera cijene i kvalitete možemo očekivati turske proizvođače i na hrvatskom tržištu, a bili su nam do sada možda manje poznati. 

Plan je osvojiti i europsko tržište

Pored najinovativnijih strojeva, na sajmu su predstavljene i usluge kao što su poljoprivredno bankarstvo, osiguranje, zadruge, savjetovanje i IT u poljoprivredi.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam poljoprivrede Konya Turska Proizvodnja traktora Poljoprivredna mehanizacija Povećanje izvoza Turski traktori Türk Traktör Hattat Traktör


Autor

Željko Barač

Više [+]

doc.dr.sc, član žirija TotY izbora i predsjednik Katedre za eksploataciju, ergonomiju i održavanje poljoprivredne tehnike na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EU osigurava 40 milijuna cjepiva protiv ptičje gripe - namijenjeno je zaštiti ljudi

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize potpisat će danas ugovor s tvrtkom CSL Seqirus kako bi osiguralo 665.000 doza cjepiva protiv ptičje gripe, v...

Više [+]