Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival znanosti
  • 13.05.2021. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Konji, pilići, zečevi, janje... oduševili djecu na FAZOS-ovom 18. Festivalu znanosti

Kroz 11 radionica, 14 postera i četiri izložbe okupljenoj je djeci na atraktivan i pristupačan način predstavljen rad Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Foto: Renata Prusina
  • 282
  • 278
  • 1

"Baš mi se jako sviđaju ove životinje, voljela bih imati svoje male piliće“, uzbuđeno je rekla Zoa, učenica 2. razreda Osnovne škole Jagode Truhelke igrajući se na radionici "Odakle nam stižu domaće životinje“ na kojoj su djeca mogla vidjeti i praščiće crne slavonske svinje, janje, kokoši i zečevi. 

Jedna je to od brojnih radionica koja će se u ova dva dana održati na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS) povodom 18. Festivala znanosti. Za razliku od Zoe, prvašića Roberta iz OŠ Vijenac najviše je oduševila poslastica koja je "glumila" profil tla, a koju je uz diplomu zaradio nakon uspješnog eksperimenta na radionici "Kultura očuvanja plodnosti tla“. 

"Super mi je ova jahačica na konju“, rekla je Dora iz 2.b OŠ Mladost gledajući prvakinju u jahanju i studenticu druge godine FAZOS-a Petru Prlić. Naime, ispred fakulteta svoje su vještine pokazali Vihor, Vili, Grom i Beauty, konji Konjičkog kluba Hercules iz Vardarca. 

Tako su prvi dan ovog festivala učenici šest osnovnih škola saznali nešto više o apikulturi, mikroorganizmima, uzgoju divljači, praživotinjama, dok su radionice drugoga dana namijenjene učenicima srednjih škola, mogućim budućim studentima baš ovoga fakulteta. 

Iako su prošlih godina "Dani otvorenih vrata“ bili za srednje škole iz svih slavonskih županija, ove godine je posjet smanjen zbog poznatih Covid ograničenja, pa će fakultet obići učenici dvije srednje škole. No, za sve ostale škole organizirane su online prezentacije. 

Djeca OŠ Vijenac oduševljen eksperimentima (Foto: Lucija Bencarić)

"Unatoč epidemiološkim mjerama, a s obzirom na to da prošle godine nismo imali ovu manifestaciju, ove godine odškrinuli smo naša vrata i dušu našeg fakulteta. Vidjet ćete čime se sve bavimo kroz 11 radionica, 14 postera i četiri izložbe“, izjavio je u dobrodošlici dekan fakulteta prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić prilikom otvaranja festivala, na koji grupe učenika mogu doći isključivo organizirano, uz prethodnu najavu.  

Ova tradicionalna manifestacija ima za cilj, dodao je, pokazati da poljoprivreda dominira ovim našim ruralnim područjem istočne Hrvatske i ukazati mladima na važnost ove grane gospodarstva. 

Za kraj, učinilo nam se vrlo simpatično što je ovim festivalom bio oduševljen i Dušan, Erasmus student s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

"Jako mi se sviđa kako su prezenteri prilagodili teme dječjem uzrastu. Baš se vidjelo da su uzbuđena, radoznala i željna sudjelovati", rekao je Dušan dodajući kako se i na njihovu fakultetu organizira sličan događaj, ali samo za srednjoškolce. 

 


Fotoprilog


Tagovi

FAZOS 18. Festival znanosti Radionice Krunoslav Zmaić Dani otvorenih vrata


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]