Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biodinamička poljoprivreda
  • 21.11.2022. 12:00
  • Međimurska, Donji Kraljevec

Kako prijeći na biodinamičku poljoprivredu? Sudionici ovog tečaja znaju

U sklopu 2. međunarodne konferencije o biodinamičkoj poljoprivredi u prostorijama Centra dr. Rudolfa održan je tečaj o prijelazu na takav način proizvodnje.

Foto: Centar dr. Rudolfa Steinera
  • 593
  • 63
  • 0

Jedinstvena prilika za okupljanje iskusnih međunarodnih stručnjaka i predavača te proizvođača, vrtlara i svih ljudi koji svojim razmišljanjem istodobno brinu kako o poljoprivredi tako i o okolišu bio je tečaj o prijelazu na biodinamičku poljoprivredu.

Održan je u sklopu 2. međunarodne konferencije, 5. i 6. studenog 2022. godine u prostorijama i organizaciji Centra dr. Rudolfa Steinera kojemu je prisustvovalo 40-tak polaznika iz Švicarske, Italije, Crne Gore, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Hrvatske.

"U dva dana intenzivnog programa, ovaj tečaj ne samo da je umrežio i povezao sve sudionike, već je prisutnima pružio vrhunska znanja i prakse iz biodinamičke poljoprivrede", kažu organizatori.

Prednosti biodinamičke proizvodnje

Takva proizvodnja, poručili su, pruža najvišu ekološku kvaliteta proizvoda i smatra se najodrživijim oblikom poljoprivrede. Ovaj pristup osigurava kontinuirani rast humusnog sloja tla koji izdvaja ugljik i stoga je iznimno važan s obzirom na klimatske promjene.

Koristeći tehnike i pripreme tla jedinstvene za biodinamički pristup, promicanje plodnosti tla najvažnije je u ovoj poljoprivredi. Ne samo da to koristi tlu, već se i proizvodima omogućuje razvoj i sazrijevanje ritmom koji je priroda zamislila, što rezultira hranom punom okusa i mirisa.

Još jedno temeljno načelo takvog uzgoja je omogućavanje raznolikosti farme, krajolika i vrta, uvijek stavljajući žive ekološke sustave na prvo mjesto. Takvi proizvođači s velikim poštovanjem u stalnom su dodiru sa zemljom, biljkama, životinjama i ljudima, naglašenp je.

Polaznici su imali priliku čuti brojne stručnjake

Tečaj su vodili eminentni stručnjaci iz tog područja pa su tako ugostili dr.sc. Retu Ingolda, vrhunskog eksperta odbora za edukaciju i certifikaciju pri Biodynamic Federation Demeter International, zatim dr.sc. Maju Kolar, članicu Nadzornog odbora Biodynamic Federation Demeter International zaduženu za edukaciju, proizvodnju i standarde prerade te označavanje hrane proizvedene biodinamičkom metodom i Sergia Stancich, savjetnika za Demeter International za regiju Slovenija-Italija-Hrvatska.

Sudjelovali su polaznici iz sedam zemalja

Uz navedene paneliste, program tečaja upotpunile su predavanjima ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, dr. sc. Dijana Posavec te Amalka Vukelić, dipl.ing.agr., stručna savjetnica za ovu poljoprivredu.

Neke od tema tečaja koje su se prezentirale odnosile su se na razumijevanje sustava čovjek-gospodarstvenik u odnosu na tlo, biljke i životinje koje je predstavio dr.sc. Reto Ingold. Biodinamička poljoprivreda smatra se poljoprivredom najviših i najstrožih Demeter standarda, a upravo o njihovim primjenama i praksama u svijetu govorili su dr.sc. Maja Kolar te Sergio Stancich.

Osim prezentiranja Demeter standarda, osvrnuli su se i na sam postupak prijelaza na takav način proizvodnje odnosno certificiranje Demeter proizvođača.  O nastanku, značaju i trendu ove poljoprivredne prakse, te neophodnim praksama i metodama polaznike je upoznala ravnateljica dr.sc. Dijana Posavec. U svijet biodinamičkih pripravaka te značaju njihovih primjena polaznike su uvele dr.sc. Maja Kolar te Amalka Vukelić, dipl.ing.agr.

Interes postoji

Tečaj je završio radom u grupama s ciljem da se iznese zaključak i primjena svega što je naučeno i što je svakom imanju od prisutnih polaznika potrebno kako bi postali (ako već nisu) biodinamički poljoprivrednici.

Sudionici su radili u grupama

"Vjerujemo da je ovo bio samo korak u prepoznavanju biodinamičke poljoprivrede kao poljoprivrede budućnosti, a velik broj sudionika dokazao je da interes za ovakvu vrstu poljoprivrede postoji i da je nužan", poručili su iz Centra dr. Rudolfa Steinera.

Zahvalili su i svim polaznicima koji su dali podršku ovom projektu, te osim što su stekli nova poznanstva, sa sobom su ponijeli i nevidljiv suvenir znanja iz područja ove agrikulture.

Inače, organizatori su bili ustanova Centar dr. Rudolfa Steinera uz podršku Ministarstva poljoprivrede uz suradnju Biodynamic Federation Demeter International, Wanderschule Biodynamic Field Works i Demeter Slovenija.


Fotoprilog


Tagovi

Biodinamička poljoprivrede Cenatar dr. Rudolfa Steinera Tečaj Međunarodna konferencija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]