Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fjori Fôra
  • 26.07.2023. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Gdinj, Hvar

Jedinstven događaj u vrtu Fjori Fora - sljubljivanje mediteranskog bilja i vina

Obitelj Ćurin svoj je mirisni vrt s preko 80 različitih biljnih vrsta otvorila posjetiteljima prošloga ljeta. Sad je ondje održana prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina.

Foto: Daniel Lončar
  • 607
  • 82
  • 0

Prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina održana je u vrtu Fjori Fôra u selu Gdinj kod Jelse na otoku Hvaru. Obitelj Ćurin svoj je mirisni vrt od 2.500  četvornih metara, s preko 80 različitih biljnih vrsta otvorila posjetiteljima prošloga ljeta, a ove sezone nudi dodatni zanimljiv program, razgledavanje i istraživanje biljaka te različite radionice.

Biljno-vinsku radionica je pod egidom Pomiriši, doživi, kušaj! osmislila promotorica vina Marija Vukelić, a posebni gost bio je hvarski vinar Ivo Duboković čija su vina uparivana s jestivim biljkama i domaćim zalogajima lokalnih OPG-ova. 

Posjetitelje su na ulazu čekali i proveli ih vrtom domaćini, Željka i Stjepko Ćurin, te mag,ing.hortikulture i dizajnerica vrtova Kristina Lazaneo, po čijem je konceptu i rasporedu biljaka osmišljena ova oaza boja i mirisa Mediterana.

Uz čašu ružičastog aperitiva (Rosé 2020, od drnekuše i plavaca malog) vinar Ivo Duboković govorio je o vinima Hvara naglasivši bogatstvo izvornih sorti – bogdanuše, prča, mekuje kod bijelih te drnekuše i plavca malog kod crnih sorti.

Biljno-vinska radionica

Autorica radionice Marija Vukelić objasnila je koncepte uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima, engleske, francuske i talijanske škole.

"Uparivanje ovog osebujnog hvarskog trenutka mirisa, okusa i ozračja naglasilo je tradicijsko sljubljivanje. Odabrali smo lavandu, ružmarin, komorač, lovor, bosiljak, origano i smokvu, a sljedovi su pomno pripremljeni i kušani unaprijed“, navela je.

Vina autohtonih sorti otoka Hvara 

Na kamenim stolovima posluženi su najprije Moja M 2020 (maraština) i pogačicama s ružmarinom uz malo maslinova ulja Fjori Fora. Slijedio je Laganini 2020 (crna drnekuša) i sir s komoračem i bosiljkom. Plavac mali pod imenom Prije 6009 godina iz 2018, nastaje od grožđa na području Vrisnika, s bijeloga pijeska. Odležan u francuskom i američkom hrastu razvija zanimljive okuse, a nazivom podsjeća na otočnupovijest, kada je prije 6.009 godina u Grapčevoj špilji naslikana lađa što je jedno od najozbiljnijih svjedočanstava najranije dalmatinske i mediteranske civilizacije. Pratio ga je kozji sir s origanom, lokalnog gdinjskog OPG-a Dijane Ježić.

Vino Medvjedica iz 2017 ima posebnu priču i posvećena je mediteranskoj medvjedici koja je nekada obitavala u spilji, na južnoj strani Hvara, iznad koje su padine s vinogradima. Taj profinjeni plavac sjajno je spojen s kozjim sirom i mješavinom mediteranskih začina. A za kraj Prvi poljubac, prošek od maraštine, p(a)rča, kuča i bogan(j)uše koji je imao slatkog (rolada od smokve, badema i lavande) i slanog pratitelja (odležani kozji sir iz ulja obiteljske farme Kod Kućera s domaćim medom iz Sućurja OPG-a Slavić).

Uz ushićenje gostiju najljepše dojmove izrekli su domaćini, Željka i Stjepko Ćurin. "Bilo je to za nas vrlo poučno i izazovno iskustvo. Hrana i piće, koliko god nas okružuju na dnevnoj razini, još uvijek su neistraženi. Ovaj naizgled spoj nespojivog bio više nego zanimljiv. Presretni smo što je naše bilje dobilo dodatnu vrijednost i povezalo se s hvarskom lozom“.

Zahvala zemlji i težacima 

Naglasili su kako je ideja vrta prvenstveno izniknula iz ljubavi i zahvali gdinjskoj zemlji, težacima i njihovom radu i trudu.

"Želja nam je vrt Fjori Fora i mirise Hvara za koje smatramo da su posebno intenzivni u ovom ruralnom dijelu otoka približiti svima“, dodali su.

Ivo Duboković  je u završnom obraćanju naglasio kako ovaj koncept maksimizira komparativne prednosti otoka i čini ga održivim.

Radionica je održana u vrtu Fjori Fora 

"Mislim da su moja vina pasala uz jela i da mogu biti dobro sljubljena uz prethodnu pripremu, koju smo zajednički razradili i na kraju i uspješno realizirali. Vina su se lijepo uklopila jer s njima u potpunosti nastojimo transformirati energiju prirode otoka i njezinog grožđa kako bi krajnji korisnik u čaši imao čisti Hvar, sa svom svojom savršenom nesavršenosti“, rekao je  Duboković.

S obzirom na to da su svi dionici događaja bili iznimno zadovoljni, što je preduvjet za uspješan nastavak, organizatori su najavili još jednu radionicu u rujnu na otoku, a najesen možda i u Zagrebu.


Fotoprilog


Tagovi

Fjori Fora Željka i Stjepko Ćurin Sljubljivanje bilja i vina Ivo Duboković Okusi Hvara Mirisi Hvara


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)