Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 05.05.2016. 18:30

Izlet u stoljetni maslinarski Jurassic park!

Ove godine na otoku je prerađeno oko 1000 tona maslina. Prema prosječnom postotku dobivenog ulja i prosječnoj cijeni, u konobe stavljeno oko 12,6 milijuna kuna.

  • 465
  • 19
  • 0

U sklopu ovogodišnjih 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016., organiziran je i stručni izlet na otok Ugljan. Krenulo se brodom "Barba Ive" iz Zadra. Prva postaja Lukoran i posjet je masliniku Tihomira Ivanova na lokaciji Brdešićina.

To su revitalizirane antičke masline u originalnim starorimskim parcelama (centurija - 50 ha, heredij - 0,5 ha, juger - 0,25 ha). Ova stabla sorte su drobnica po genetici različita od ostalih drobnica na Jadranu, pojasnio je Ivanov.

Genetska identifikacija i rezidba

U ovom masliniku, predavanje je o genetskoj identifikaciji maslina otoka Ugljana održao i sveučilišni profesor sa Agronomskog fakuleta u Zagrebu, Đani Benčić.

"Svako od ovih stabala treba imati svoju oznaku. Treba povezati zajedno povijesnu, ekološku i nutricionističku priču na temelju čega bi se proizvodi s ovog lokaliteta marketinški brendirali i tržili", rekao je Benčić.

On smatra da nije problem zaštititi ekološki proizvod jer je ovdje riječ o tlima koja su uglavnom nekontaminirana. Nisu onečišćena, kao primjerice u Španjolskoj i Italiji. Dodana vrijednost je i to što se ovdje radi o samoj liniji rimskog limusa, istaknuo je profesor Benčić.

Rezidba maslina na Ugljanu

Sudionici izleta sa zanimanjem su poslušali agronoma Davora Pamića koji je govorio o uzročnicima i suzbijanju štetnika u maslinama. Njegov kolega, magistar Marijan Tomac, praktično je pokazao kako obnoviti stoljetne masline, te kako masline valja rezati da daju dobar i zdrav plod.

Bušotina Lenka Celenta

Nakon toga, uslijedio je posjet masliniku i bušotini Lenka Celenta na predjelu Lapovo kod mjesta Ugljan. On je prikazao alternativni način dobave vode za navodnjavanje iz bušotine pomoću vjetrenjače.

Ovo bismo mogli koristiti i mi u Ravnim kotarima, rekao je Borislav Pedić, uspješni maslinar iz Zadra i Pridrage. Bit ovog navodnjavanja je alternativni izvor energije.

Dovoljno je da vjetar puše 5 metara u sekundi da se vjetrenjača pokrene i tako crpi dovoljna količina vode.

Na Mulinama ih je dočekala arheološka poslastica. Ostaci antičke uljarnice i tijeska, takozvanog "Mulinskog tijeska", različitog od dotadašnjeg tipa takozvanog "Katonovog tijeska" u proizvodnji ulja, kako je pojasnio preški maslinarski entuzijast Mladen Lucin. Ovo je, prema pisanju dr. B. Ilakovaca, i mjesto proizvodnje jednog od najčuvenijh ulja Rimskog Carstva Oleum Liburnicum. Jader (Zadar) je s Ugljanom centar rimske provincije Liburnije. Sve su ovo razlozi da treba posjetiti ovaj maslinarski Jurassic park, i od voditelja i predavača Lucina čuti sve ostale zanimljivosti.

Suživot starih i novih sorti

U posljednjih nekoliko godina na Ugljanu se puno toga promijenilo. Na bolje. Sve više je obnovljenih starih maslinika, ali i podignutih potpuno novih. S domaćim, ali i sa introduciranim sortama. Suživot starih i novih sorti. Ove godine na otoku je prerađeno oko 1.000 tona maslina. Prema prosječnom postotku dobivenog ulja i prosječnoj cijeni, moguće je pretpostaviti da je u konobe stavljeno oko 12,6 milijuna kn.

"Najviše od obnovljenih starih maslina, obnovljeno je bez pomoći državnih institucija. Ali, skoro dvije trećine maslina su i dalje neobrane pokrivene borom i makijom. Prije dvadesetak godina otok je davao više od dvije tisuće tona ploda. Realnost pokušavamo na bolje promijeniti znanošću", istaknuo je Lucin.

Istraživanja i projekti

Otok je pravo mjesto za znanstvene institucije i znanstvenike. Među prvima je došao već spomenuti prof.dr.sc. Đani Benčić. Profesor Benčić je počeo sa studentskim diplomskim radovima o maslinarstvu otoka. Šime Marcelić - Preko, Nikolina Štefuljak - Zagreb, Jurica Javor - Zagreb. Došli su prvi znanstveni projekti, "Genetska identifikacija autohtonih sorti maslina Zadarske županije", "Matičnjak" - matični rasadnik sadnica autohtonih sorti Zadarske županije.

Prvim istraživanjima otkriveno je šest novih sorti, kultiviranih, različitih od obrađenih oko 240 sorti sa cijelog Jadrana, otoka, obale i priobalja (dr. Đ. Benčić).

Nigdje na jednom mjestu toliko unikatnih sorti uz one poznate.

Puno toga, puno novosti od kojih su dobar dio mogli vidjeti i sudionici stručnog izleta po Ugljanu.

"Ovo je bilo jako poučno. Prošli smo gotovo sve maslinike na Jadranu, ali ovako nešto dosad nismo vidjeli", rekao je Vebija Abazović, jedan od četvorice maslinara iz crnogorskog Bara koji su sudjelovali na Danima Masline u Zadru.

Izlet na Ugljan dugo će pamtiti i poznata glumica Tamara Šoletić, pogotovo što je u Mulinama bila prvi put. Prvi, ali ne i zadnji, rekli su i ostali, jer ovdje se puno toga naučilo, lijepo jelo, pilo, pjevalo i družilo. A družeći se, kaže Tamara, najviše učimo jedni od drugih.


Tagovi

Dani masline Zadar Stručni izlet Ugljan Otok Masline Maslinik


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kombajn kamp u Novocommerce Internationalu 🙂