Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređivanje krava
  • 27.02.2020. 12:00
  • Verona, Italija

Iza pozornice arene za ocjenu krava i bikova - tuširanje, šišanje, feniranje

Prvo detaljno i pažljivo kupanje i tuširanje. Onda feniranje. Pa šišanje, češljanje, četkanje, rezuckanje. I onda na kraju valja paziti da se ne bi nesmotreno zaprljala, sve se to događa iza pozornice prije izlaska pred ocjenjivačku komisiju.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 783
  • 74
  • 0

Da bi imali najbolju kravu potreban je ogromni posao. Mora biti svaka dlaka na svom mjestu. Pa pogled iz bližega. Onda malo opet škaricama sredi pa izmjeri na repu da slučajno ne viri neka ili nije dulja od druge. Rep je posebna priča, a tek one dlake uz sapi. No, prije toga na posebnom mjestu treba ju šmrkom, spužvom, četkom dobro oprati. Onda se uz pomoć fena i još finije četke i češlja dobro osuše.

Radi se ovdje o pripremi krava i bikova za izlazak na ocjenjivanje koje smo zabilježili na sajmu u Veroni. Što bi rekli u backstageu kada su u pitanju slične manifestacije na kojima se predstavljaju ljudi. Neki, oni koji ne znaju ili se ne usude sami svojoj kravici ili biku to napraviti, angažiraju posebne firme.

Tako smo ondje zatekli i jednu ekipu iz Češke koja je došla pomoći poslovnim partnerima da pobijede. Kada je gotovo, najmlađi članovi obitelji dobiju zadatak sjediti na vezu iza krave. I čim vide da se ustane, podigne rep skaču s kantom da uhvate izmet. Da se ne bi slučajno uprljale prije izlaska pred komisiju. Kravice pred ocjenjivački žiri i publiku obično dovodi gazda, a onda je to kao na velikoj utakmici. Ovacije, navijanje.

Fieragricola: Talijani superiorni u voćarstvu, ali ne zaostaju ni u stočarstvu

Nerijetko se dogodi da nakon proglašenja pobjednika dio publike koji navija za dotičnog izlagača uleti u arenu. Fotografiraju se s najboljima kao da su svjetski poznate dive. No, ono što smo zabilježili govori više od riječi. 


Fotoprilog


Tagovi

Veronafair Krava Pediker Frizer


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]