Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica
  • 22.11.2015. 07:30

Inovativne prikolice EU inženjera u Hannoveru

Gotovo svi proizvođači traktorskih prikolica svoju tehnologiju su prilagodile i proizvodnji razbacivača krutog gnoja. No, proizvesti traktorsku prikolicu s cisternom je ipak daleko sofisticiranije i teže.

  • 437
  • 81
  • 0

Rješavanje stajskog gnoja, a i njegovo korištenje nije neka filozofija i jasno je od davnina. No, koliko je danas to doseglo mogli smo se uvjeriti na sajmu Agritechnica u Hannoveru.

Gotovo svi proizvođači traktorskih prikolica svoju tehnologiju su prilagodili i proizvodnji razbacivača krutog gnoja. No, proizvesti traktorsku prikolicu sa cisternom je ipak daleko sofisticiranije i teže. Ipak, i tu je raspon tih tvrtki sve veći. I danas dakako imamo tvrtke koje proizvode i jedne i druge vrste strojeva. Imamo one pak koji proizvode samo jedne, ili samo druge, no daleko je više proizvođača koji rade brojne vrste za sve namjene.

Herkules prikolice

Međutim, čini se ipak da su po tehnologiji Njemci i Danci otišli za korak dalje od svih. Boraveći na sajmu u Hannoveru više smo se zadržali na štandovima tvrtki Samson iz Danske, Fliegl iz Njemačke, francuskog Pischona te također belgijskog Joskina, poljskog proizvođača traktorskih prikolica Pronar i drugih. Zanimljivo je bilo i na štandu ovoga poljskog proizvođača upoznati se njihovim dvoosovinskim i troosovinskim prikolicama. Nama su dakako bile zanimljive prikolice tipa Herkules, a to su upravo njihovi razbacivači krutog gnoja.

Prisustvovali smo novinskoj konferenciji na izložbenom prostoru Fliegla. Novinare su ugostili članovi obitelji Fliegl. Upoznali su nas inovacijama u tvrtki, a posebice s razvojnim planovima u narednoj sezoni. Nas je za ovu priliku najviše zanimali proizvodi ASW, a to je serija prikilica za razbacivanje krutog gnoja. Usudimo se reći da se radi o vjerojatno najprodavanijim prikolicama na europskom tržištu. No, na njemačkom su bez premca prema rezultatima prodaje koji je objavio DLG. Zadržali smo se i s Fliegl cisternama za tekuću gnojovku. Proizvode od onih malih kapaciteta 3.000 pa sve do 30 tisuća litara.

Cisterne i razbacivači Samson

Szabo Csaba nas je ugostio na prostoru danskog Samsona. Po mnogima upravo oni su broj jedan u svijetu, ali su i specijalizirani samo za proizvodnju traktorskih cisterni velikog kapaciteta i razbacivača krutog gnoja. Međutim, njihovi načini aplikacije u tlo su doista besprijekorni. Pričao nam je o PG cisternama za tekući gnoj koja tlo tretira s krilom od 24m radnog zahvata sa ADS-om antikapajućim sistem. Samson nudi krila za tretiranje od 12 do 28 m radnog zahvata. Zanimljiva je i priča o PG cisterni za osoku s kultivatorskim inkorporatorom (7,5m) te inkorporatorima s jednim ili dva diska a s radnim zahvatom do osam metara. Razbacivači SP i FLEX serije su u stanju manipulirati svim vrstama materijala pogodnim za rasturanje. Od stajnjaka, krečnjaka, komposta do industrijskih nusproizvoda.

Joskin nam je pokazao brojne strojeve, no Komfort2 sa solodiskovima je privukao najviše pažnje u sektoru cisterni za tekuću gnojovku. Tankeri francuskog Pischona kapaciteta su od 2.600 do 30 tisuća i jedni su od vodećih svjetskih proizvođača ovakvih strojeva. No, ništa manje zanimljivi nisu i razbacivači krutog materijala, poznatim pod brandom Master, a kapaciteta su od osam do 24 kubna metra.


Fotoprilog


Tagovi

Hannover Agritechnica Sajam Claas Fendt Samson John Deere Fliegl Same Landini Valtra Lemken Rabe Pischon Joskin Fliegl Cisterna Gnoj Gnojovka


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.