Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održiva uporaba pesticida
  • 14.12.2016. 10:30

Inovacije za sigurnu uporabu pesticida

Održana Međunarodna konferencija i radionica o sigurnoj i održivoj uporabi pesticida!

  • 1.777
  • 171
  • 0

U Lisabonu je ovog ljeta održana Međunarodna konferencija o sigurnoj i održivoj uporabi pesticida. Uz činjenicu da su nedavna istraživanja pokazala da bi se proizvodnja hrane do 2050. godine trebala povećati i do 60% (FAO) te da je podcijenjena uloga pesticida u proizvodnji hrane po prihvatljivim cijenama, teme na konferenciji su bile usmjerene na smanjenje rizika uporabe pesticida.

Uvriježeno je mišljenje da je nemogućnost zaštite usjeva od bolesti i štetnika u direktnoj korelaciji s cijenom hrane na svjetskom tržištu. "Ako poljoprivredni proizvođač ne može zaštiti svoje usjeve, cijene proizvoda će neizbježno rasti", rekao je Graeme Taylor.

Međunarodna konferencija o uporabi pesticida

Sigurna i održiva uporaba pesticida daje savjete o sigurnom rukovanju, pravilnom skladištenju i primjeni pesticida, kao i o gospodarenju opasnim otpadom.

Projekti za poticanje održive poljoprivrede

Projektom "Sigurna primjena sredstava za zaštitu bilja", Europska udruga za zaštitu bilja - ECPA podiže svijest korisnika i aktivnu zaštitu njihovog zdravlja i okoliša. Projekt se provodi više od desetljeća u 16 zemalja Europske unije. Europska unija zahtijeva obveznu izobrazbu profesionalnih korisnika sredstava za zaštitu bilja.

Hrvatska udruga za zaštitu bilja - CROCPA i Savjetodavna služba, partneri na ovom važnom poslu učinili su sve da bi se radne metode dobre poljoprivredne prakse, korištenje osobnih sredstava zaštite u svakodnevnim poslovima u polju i nasadu pravilno primjenjivali u svrhu osobne zaštite i zaštite okoliša.

CROCPA (članica ECPA-e), već nekoliko godina vrlo uspješno provodi nekoliko projekata kojima se potiče održiva poljoprivreda. To su projekt CROCPA EKO MODEL - skupljanja i zbrinjavanja prazne ambalaže SZB, Sigurna primjena pesticida i Sprječavanje nezakonitih pesticida.

Smanjenje rizika od pesticida korištenjem tehničkih sustava

Preporuke na uputstvima na upotrebu pesticida za upotrebu osobne zaštitne opreme ovise o karakteristikama proizvoda i potencijalnih izlaganjima štetnom djelovanju pesticida. Postojanje tehničkih sustava u opremi za primjenu pesticida smanjuje potencijalno izlaganje opasnim tvarima.

Dobro je poznata važnost zatvorenih kabina opremljenih filterima za udobnost i sigurnost rukovatelja, i kako anti-drift mlaznice mogu smanjiti ne samo izloženost rukovatelja, već i štetan utjecaj na okoliš.

Sigurna uiporaba pesticida

Zatvoreni sustav prijenosa (Closed Transfer Systems CTS) omogućuje prijenos pesticida direktno iz originalne ambalaže u spremnik prskalice ili raspršivača bez kontakta rukovatelja. Upotreba zatvorenog sustava prijenosa trenutno nije uobičajena, ali u budućnosti će biti standard u Europi, i ova radionica je bila značajan doprinos upotrebi inovativnih tehničkih rješenja u poljoprivredi. Jedna od tema na konferenciji ECMA bila je i modifikacija pneumatskih sijačica.

Manji rizik od uporabe pesticida

Standardi za traktorske kabine

Na ovoj radionici imali smo priliku vidjeti rezultate istraživanja, praktične demonstracije i komentirati prikazane tehničke sustave, isto tako i na koji način poboljšati znanje i vještine poljoprivrednika u sigurnoj i održivoj uporabi pesticide.

Zatvorena traktorska kabina štiti rukovatelja do neke mjere (ne u potpunosti). Traktorske kabine ili kabine samohodnih prskalica igraju važnu ulogu u zaštiti rukovatelja od štetnog djelovanja pesticida. Standard EN 15695 razlikuje četiri razine zaštite: Bez definirane zaštite, Zaštita od prašine, Zaštira od prašine i aerosola, Zaštita od aerosola i para.

Traktori mogu biti opremljeni filterima koji pročišćiju zrak (unutar kabine i zrak koji ulazi u kabinu). Ugljeni filteri su često dodatna oprema na traktorima i trebaju se mijenjati prema uputama proizvođača da bi zadržali razinu pročišćavanja zraka u kabini. Ali često se postavlja i pitanje kontaminacije (izlazak/ulazak u kabinu npr. kod zamjene ili čišćenja mlaznice prilikom prskanja), unatoč primjeni osobne zaštite.

Veličina kapljica i tip mlaznice

Veličina kapljica je jedan od glavnih čimbenika kod primjene pesticida, kojom uz radni tlak i određeni tip mlaznice postižemo željeni rezultat - kvalitetnu zaštitu uz smanjeno zanošenje. Standardne mlaznice možemo koristiti samo kad nam to vremenski uvjeti dozpuštaju (relativna vlažnost zraka veća od 50%, temperatura ispod 20°C i brzina vjetra manja od 4 m/s.

Primjena anti- drift mlaznica je važan dio održive uporabe pesticida i u velikoj mjeri poboljšava kvaltetu zaštite bilja, zaštitu okoliša i ljudi (rukovatelja). Različite izvedbe ant-drift mlaznica, s većim promjerom kapljica omogućuju sigurniji rad i u uvjetima kada zaštita bilja s klasičnim mlaznicima ne bi bila moguća radi zanošenja (drift).

Zatvoreni sustav prijenosa (CTS)

Priprema škropiva potencijalni je rizik kontaminacije rukovatelja i onečišćenja okoliša. CTS sustav omogućuje siguran prijenos pesticida iz originalne ambalaže u spremnik prskalice/raspršivača uz obvezno ispiranje prazne ambalaže čistom vodom - što osigurava sigurno zbrinjavanje, uz minimalno dozvoljen ostatak pesticida u ambalaži.

Od ambalaže do spremnika prskalice

Predstavljena su dva sustava sa inovativnim i sigurnim rješenjima punjenja i ispiranja ambalaže, koja će uz daljnji razvoj i suradnju s industrijom ambalaže i proizvođača strojeva za primjenu pesticida zasigurno donijeti nove standarde u sigurnoj primjeni pesticida. Trenutno se u svijetu većina proizvoda za zaštitu bilja koristi u malim spremnicima (ambalaži).

Novi standardi u primjeni pesticida

Postoje razni rizici kontaminacije prilikom mjerenja i punjenja spremnika prskalice/raspršivača (onečišćena folija, zatvarač, ispiranje ambalaže). Easy flow sustav se može prilagoditi svim vrstama ambalaže i pruža potpunu zaštitu korisnika uz dobro ispiranje prazne ambalaže i sigurno skladištenje.

Video prikaz easy flow (Agrotop)

Sjetva tretiranog sjemena predstavlja potencijalnu opsanost po zdravlje rukovatelja i onečišćenja okoliša. Dokazano je da će se sjetvom i manipulacojom loše tretiranog sjemena povećati broj slobodno lebdećih čestica. Pneumatske sijačice koje rade na principu podtlaka potrebno je modificirati na način da se struja zraka iz turbine smanjuje i usmjerava prema tlu, kako bi se smanjila emisija opasnih čestica u zraku.


Tagovi

CROCPA ECPA Pesticidi


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savjetnik za poljoprivrednu mehanizaciju, član Udruge voćara, vinogradara i vinara općine Kaptol te predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Donosi nam inovacije iz svijeta mehanizacije.