• Održive zajednice
  • 06.09.2020. 13:30

I ove godine EU dan održivih zajednica – upišite se na vrijeme

Ovogodišnji Europski dan održivih zajednica obilježit će se 19. rujna, ali zbog pandemije u nešto drukčijem izdanju.

Foto: European Day of Sustainable Communities
  • 67
  • 9
  • 0

Ovogodišnji Europski dan održivih zajednica obilježit će se 19. rujna kako bi se slavilo one koji aktivno rade na stvaranju pravedne, regenerativne i inkluzivne Europe, stoji u priopćenju mreže ECOLISE.

Organizatori pozivaju sve zajednice koje aktivno stvaraju bolji svijet da im se pridruže u proslavi tog dana. Dobrodošla su događanja koja će ga obilježiti između 12. i 26. rujna 2020., a mogu se upisati ovdje.

Zbog pandemije nešto drukčije izdanje

Međutim, ove godine je situacija drugačija te zbog globalne pandemije SARS-CoV-2 organizatori još ne znaju hoće li javna okupljanja biti moguća. Sve novije informacije objavit će na svojoj web stranici. Ipak, poručuju da će se vjerojatno dio događanja održati putem interneta i pozivaju sve zainteresirane da se upišu na vrijeme.

U prošlogodišnjem obilježavanju sudjelovale su zajednice iz 27 država i povodom toga organizirale više stotina događanja. Tako su održane konferencije, dani otvorenih vrata, berbe jabuka, turneje, koncerti, zajednički obroci i još puno toga.

Prijašnje su proslave, među ostalim, uključivale zajedničke vrtove, energetske zadruge, kafiće, crkve, ekosela, stambene zadruge, permakulturna okupljanja, umjetničke festivale, škole, sveučilišta i tranzicijske inicijative.

Transformativna akcija

"Sva istraživanja pokazuju da su takve inicijative iznimno učinkovite u smanjenju ekološkog otiska, izgradnji društvenog kapitala i unapređenju lokalne ekonomije", poručuju organizatori. 

Europski dan održivih zajednica usmjerava pažnju na takve inicijative. On gradi podršku zakonodavaca u ovoj vrsti djelovanja i nadahnjuje šire stanovništvo. Također pruža im trenutak da proslave svoj rad, znajući da su dio rastućeg vala transformativne akcije.

"Upravo sada imamo zlatnu priliku za promjenu. I znamo da ćemo pokrenuti Zajednice za budućnost, novi akcijski program koji će nadahnuti i podržati zajednice u aktivnom djelovanju", poručili su organizatori.


Tagovi

ECOLISE Europski dan održivih zajednica Održive zajednice EDSC


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Šećerna repa, spremna za vađenje. Polje između Dalja i Bijelog brda