Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.11.2008.

Hrvatska proizvodnja mlijeka

U OSIJEKU POČELO IV. SAVJETOVANJE HRVATSKIH UZGAJIVAČA GOVEDA

  • 871
  • 43
  • 0

Osječko-baranjska županija trenutačno je na prvom mjestu prema proizvedenoj količini mlijeka.
U prvih devet mjeseci ove godine proizvedeno je 80 milijuna litara mlijeka, što je znatno više od Bjelovarsko-bilogorske županije koja je prvo mjesto držala godinama.
Dok je i na razini ostalog dijela Republike Hrvatske primjetna stagnacija porasta proizvodnje mlijeka, u Osječko-baranjskoj županiji to nije slučaj.

Snažan rast proizvodnje mlijeka

Naime, radi se o županiji s najdinamičnijim rastom proizvodnje mlijeka, izjavio je Franjo Poljak, ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra, na jučerašnjem IV. savjetovanju uzgajivača goveda Republike Hrvatske, koje se drugi put održava u Osječko-baranjskoj županiji. Poljak je naveo kako je 2003. godine Osječko- baranjska županija prema proizvedenoj količini mlijeka bila na četvrtome mjestu, i tada je proizvela 53 milijuna litara, da bi do 2007. godine proizvodnju mlijeka povećala za čak 90 posto, odnosno na 102 milijuna litara, od čega je 60 posto najkvalitetnije EU klase. Poljak je naveo i kako je prije pet godina Hrvatska proizvodila 525 milijuna litara mlijeka, a lani je ukupna proizvodnja bila 653 milijuna litara.
Organizator savjetovanja je Hrvatski stočarski centar, pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a generalni sponozor tvrtka Meggle Hrvatska d.o.o. Osijek.

Zajedništvo - ključ opstanka

Župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo, izjavio je kako je prvo mjesto prema količini i kvaliteti proizvedenog mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji rezultat velikog rada, te povećanih izdvajanja potpora.
Krešimir Kuterovac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, također je naglasio bitnim suradnju otkupljivača i proizvođača mlijeka, koji, kako je dodao, trebaju zajednički raditi na konkurentnosti kao ključu opstanka.

Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zanimljivije od same Alke jesu pripreme i ispraćaj alkara na trkalište. Sve pršti pozitivom, emocijama i energijom.