Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt
  • 29.03.2024. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Hrvati na uskrsnoj trpezi žele domaće proizvode, ali kupnja ovisi o cijeni i dostupnosti

Održana je završna konferencija projekta AgriFoodBoost u sklopu kojega je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu utemeljen Centar za eksperimentalnu ekonomiju.

Foto: Ante Gudelj (Prorsus komunikacije)
  • 245
  • 18
  • 0

Premda su inflacija i rast cijena hrane smanjili kupovnu moć građana, većina Hrvata na uskrsnoj trpezi želi tradicionalne domaće proizvode. Hoće li ih i kupiti, ovisit će o cijeni i drugim obilježjima tih proizvoda te njihovoj dostupnosti, zaključak je stručnjaka za ekonomiju, poljoprivredu i proizvodnju hrane na završnoj konferenciji projekta AgriFoodBoost. 

Riječ je, objašnjavaju, o projektu koji eksperimentalnom ekonomijom želi unaprijediti domaću poljoprivredu, proizvodnju hrane te zaštitu okoliša, a u sklopu kojega je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu utemeljen Centar za eksperimentalnu ekonomiju. 

Kako su Sandra Voća s Odsjeka za poljoprivredno inženjerstvo i Zavoda za održive tehnologije i obnovljive izvore energije Agronomskog fakulteta i Ružica Lončarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek istaknule, primjena takve ekonomije može doprinijeti povećanju konkurentnosti domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora. Ona otkriva ne samo preferencije potrošača, nego i način na koji oni donose svoje odluke o kupnji  

"Iako u Hrvatskoj nemamo trend povećanja broja stanovnika, postoji potreba za većom i učinkovitijom poljoprivrednom proizvodnjom. Uz to sve je veća zabrinutost građana zbog klimatskih promjena, traži se očuvanje biološke raznolikosti, zaštita okoliša te briga o zajednici", naglasila je Marija Cerjak, profesorica na Agronomskom fakultetu i voditeljica projekta AgriFoodBoost.

U takvim uvjetima, dodala je, poslovno odlučivanje u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji postaje sve složenije. Na konferenciji se čulo i da su tijekom projekta hrvatski znanstvenici usavršavali svoja znanja iz eksperimentalne ekonomije te s njima upoznavali tvrtke, OPG-ove, državnu, javnu i lokalnu upravu. Rađena su i znanstvena istraživanja s potrošačima jaja, mrkve, jabuka, mlijeka, meda i piva.

Kod kupnje jaja bitan je način uzgoja nesilica 

Tako je istraživanje vezano uz spremnost potrošača za kupnju jaja obogaćenih omega-3 masnim keselinama, otkrilo da na odabir i voljnost za kupnju utječu cijena i način uzgoja nesilica. S nutricionističkim koristima potrošači nisu dovoljno upoznati i one im nisu toliko važne.

"Potrošači jabuka za ekološku su spremni platiti više, ali opet manje od sadašnje tržišne cijene. Kod izbora pakiranja proizvoda potrošači daju prednost biorazgradivom materijalu, a ne vrsti pakiranja ”, naveo je je Josip Juračak, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu. 

Na konferenciji su sudjelovali i Andreas Drichoutis, profesor na Poljoprivrednom sveučilištu u Ateni, Jens Rommel, profesor na Švedskom sveučilištu agronomskih znanosti u Uppsali kao i Mladen Fruk, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede. Uz navedene grčke i švedske znanstvene institutcije, na projektu je sudjelovalo i Sveučilište u Bologni. 


Tagovi

AgriFoodBoost Projekt Eksperimentalna ekonomija Agronomski fakultet Marija Cerjak Istraživanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]