Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradska poljoprivreda
  • 27.01.2019. 18:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Gradska poljoprivreda: Promocija sveučilišnog udžbenika prof.dr.sc. Ivice Kisića

Udžbenik je pisan jasnim i razumljivim stilom, koji jamči da će, osim glavne namjene - obrazovanja studenata kojima je namijenjen biti izvrstan izvor informacija svim znatiželjnicima i hobistima, svim ljubiteljima "zelenog“, naglašavaju iz HAZU.

  • 594
  • 111
  • 0

"Gradska poljoprivreda", naziv je sveučilišnog udžbenika autora prof. dr. sc. Ivice Kisića čija će se promocija održati u srijedu, 30. siječnja s početkom u 13 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. 

"Sveučilišni udžbenik Gradska poljoprivreda originalno je autorsko djelo, prvo na tu temu u našoj znanstvenoj literaturi. Napisano je na 311 stranica u koji je uključeno 227 slika u boji, 27 tablica te 256 literaturnih izvora. Uz uobičajena poglavlja kao što su proslov, literatura, kazalo pojmova, kratice i životopis autora, udžbenik sadrži sedam narednih poglavlja. Uvod opisuje povijest razvoja gradova, te kvalitetu života u gradovima. Poglavlje tlo u gradskoj sredini pojašnjava glavne uloge tla, te njegove temeljne fizikalne i kemijske značajke. Također su pojašnjene razlike između tehnogenih tala gradskih sredina i evolucijsko genetskih tala razvijenih izvan naseljenih područja", objašnjavaju iz HAZU. 

Izvrstan izvor informacija za sve ljubitelje zelenog

U narednom poglavlju, dodaju, opisane su uloge gradske poljoprivrede, od gospodarske, preko socijalne i zdravstvene, do prostorne i odgojno-obrazovne. Središnje poglavlje pojašnjava oblike gradske poljoprivrede, od balkonskih i krovnih vrtova prekogradskih vrtova te vertikalnih biljnih i životinjskih farmi. Posebno poglavlje se bavi agrotehnikom i zaštitom usjeva u gradskoj poljoprivredi. Vrlo važan dio udžbenika je poglavlje u kome su pojašnjeni načini na koji ublažiti posljedice klimatskih promjena korištenjem gradske poljoprivrede. Posljednje poglavlje osvrće se na sutrašnjicu gradske poljoprivrede.

"Udžbenik je pisan jasnim i razumljivim stilom, koji jamči da će, osim glavne namjene - obrazovanja studenata kojima je namijenjen biti izvrstan izvor informacija svim znatiželjnicima i hobistima, svim ljubiteljima "zelenog“, naglašavaju.

Autor udžbenika prof. dr. sc. Ivica Kisić, dipl. ing. agr., ostavio je dubok trag kao pripadnik Zagrebačke agroekološke škole u znanstveno-istraživačkom i nastavnom radu posvećenom gospodarenju tlom i sustavima gospodarenja u poljoprivredi. O tome rječito govore podatci; kao autor ili koautor do sada je objavio 11 knjiga, 22 poglavlja u znanstvenim i stručnim knjigama i 250 znanstvenih radova indeksiranih u skupinama a1, a2 i a3 kao i više od 300 stručnih radova, studija odnosno ekspertiza koje se odnose na gospodarenje tlom, zaštitu i sanaciju tala. U tim radovima uz njega se kao koautori javlja 240 znanstvenika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Crne Gore, Češke, Finske, Hrvatske, Japana, Kine, Litve, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, SAD i Velike Britanije.

Prof.dr.sc. Ivica Kisić dobitnih je brojnih priznanja

Dobitnik je brojnih priznanja: Godišnje nagrade Hrvatskih voda za najbolju disertaciju u 1998. godini; Godišnje nagrade za najbolje objavljeno znanstveno djelo u 2006. godini; Fakultet poljoprivrednih i okolišnih znanosti Sveučilišta Szent Istvan iz Gödöllóa - Mađarska 2007. godine ga je izabrao za počasnog savjetnika (Honorary Advisor); Dobitnik je Priznanja (Eko oskar) prigodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode za dostignuća u zaštiti okoliša u 2012. godini; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske dodijelilo mu je Godišnju nagradu za znanost za 2012. godinu.

Na promociji će govoriti predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik Udruge gradova RH, gospodin Željko Turk, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Zoran Grgić, voditelj Specijalističkog interdisciplinarnog studija Upravljanje gradom, prof. dr. sc. Gojko Bežovan, akademik Ferdo Bašić i autor prof. dr. sc. Ivica Kisić.


Tagovi

Gradska poljoprivreda Sveučilišni udžbenik Promocija Prof.dr.sc. Ivica Kisić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).