Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive
  • 27.08.2015. 14:35

Gradačački sajam šljive pobijedio politiku!

250 izlagača iz iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske i Turske okupilo se na Sajmu šljive u Gradačcu.

  • 424
  • 87
  • 0

Prema riječima Hašima Šabanovića, direktora tvrtke Gradačački sajam, koja je organizator ove tradicionalne manifestacije, i ovogodišnji sajam je prilika za izlagače da se približe kupcu. Kao prateći sadržaji sajma, organizirana su predavanja, savjetovanja i okrugli stolovi o temama iz poljoprivrede i prehrambene proizvodnje.

"Nekada su izlagače većinom činili proizvođači iz Federacije, a danas su svi jednako zastupljeni. Tako je ovaj naš, 42. sajam po redu, pobijedio politiku", kaže Šabanović.

Simbol ekonomskog rasta

Domaći proizvodi u Gradačcu

BiH posjeduje kapacitete za poljoprivrednu proizvodnju, a Vlada FBiH ulaže sve napore da poveća tržište. Ukoliko izvoz mlijeka u Europsku uniju bude dozvoljen u narednim mjesecima, ima naznaka da bi se mogla uspostaviti suradnja i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je sajam i otvorio. Vrpcu su zajednički presjekli Fadil Novalić, Premijer Vlade TK Bego Gutić i predsjednik Uprave Petrokemije iz Kutine Nenad Zečević.

Gradačački sajam je simbol ekonomskog rasta, suradnje i prosperiteta. Godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih tvrtki koje doprinose društvenom razvoju. Sajam je i mjesto edukativnih susreta proizvođača sa stručnim ljudima iz raznih sektora koji pomiču granice znanja u području poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Podrška iz Petrokemije

Šampinjoni

Skupu se obratio i Premijer Vlade TK Bego Gutić, rekavši kako su organizatori usprkos raznim prirodnim nepogodama održali kontinuitet održavanja sajma, koji je kao takav opravdano vodeća manifestacija ovog tipa u širem okruženju. "Tradicija ne smije propasti i zato će Petrokemija, bez obzira na to koliko bila teška situacija i dalje podržavati ovaj Sajam jer ono što prirodno pripada Petrokemiji je ovo područje tržišta" rekao je Zečević, koji se obratio u ime sponzora sajma.

Veći angažman nadležnih organa

Gradačac je tradicionalno voćarski kraj, a trenutno je aktualan otkup šljive koji je orijentiran izvozu u zemlje EU i druga tržišta. Kako je istaknuo općinski načelnik Edis Dervišagić, organi lokalne vlasti se trude dati svoj doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje, ali i održavanju ove sajamske manifestacije. "Gradačcu i građanima Gradačca ovaj sajam u proteklih 46 godina daje poseban epitet sajamskog grada.

Ova manifestacija dala je ogroman doprinos razvoju poljoprivrede u Gradačcu i ponosni smo na naše poljoprivredne proizvođače. No, moramo biti svjesni da od našeg ponosa poljoprivrednici i prehrambena industrija nemaju velike koristi, nego se traži veći angažman nadležnih organa u pružanju pomoći i vođenju pravilne politike u ovom sektoru", istaknuo je Dervišagić.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam šljiva Gradačac Ekonomski rast Edukativni susret Hašim Nenad Zečević Fadil Novalić Bego Gutić Petrokemija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.