Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Godišnji kongres EGEA
  • 16.07.2018. 18:00

Godišnji kongres EGEA: Realize rural - vrijeme je da shvatimo bit ruralnog prostora

Kroz 6 dana preko 250 sudionika iz cijele Europe sudjelovat će u znanstvenom simpozijumu, izlaganju postera, tematskim radionicama i debati gdje će se nastojati steći dublji uvid u kompleksnu narav "ruralnoga".

Foto: Pixabay/klimkin
  • 374
  • 21
  • 0

Klub studenata geografije Zagreb ove godine organizira Godišnji kongres Europskog geografskog udruženja (EGEA) s temom Realize rural. Svake godine okuplja 300-tinjak studenata geografije iz 30 zemalja Europe te preko 90 entiteta EGEA-e, a sve to s ciljem razmjene znanja i novih iskustava među studentima. Kongres će se, navode u priopćenju, održati u razdoblju od 18. do 23. rujna 2018. godine u Selcu (Primorsko-goranska županija) u Hostelu Karlovac.

"Ključna ideja Kongresa jest istraživanje danas izrazito problematičnog prostora kako u Hrvatskoj tako i u Europi, a to je ruralni prostor. Obzirom na različitost definiranja pojma ruralno i samim time izvedenih i korištenih varijabli za njegovo određivanje možemo reći da je 86-89 % hrvatskog teritorija ruralnog karaktera, a samo 42-48 % hrvatske populacije živi u istoimenom prostoru. Svi smo svjesni negativnih procesa koji pogađaju ruralni prostor kao što su: depopulacija, prometna marginaliziranost, nejednak regionalni razvoj, loša kvaliteta života, nedostupnost centralnih funkcija i slično. Upravo zbog ovih navedenih procesa treba biti svjestan i potrebe da se što više ulaže u programe i mjere zaustavljanja tih negativnih procesa. Cilj našeg projekta Realize rural je da studenti iz cijele Europe shvate bit ruralnog prostora, način života i razmišljanja lokalnog stanovništva te da svojim znanjem doprinesu oživljavanju ruralnih područja", stoji u najavi.

Problematika ruralnog prostora bit će istražena kroz šest podtema: Modeling the countryside: the constraints of the nature rules, Smart islands concept – possibility for insular revitalisation?, Innovative ways to revitalize rural and peripheral areas, Rural tourism as an actor of rural change, Back to the future: rural tourism, Global players vs local agriculture – how can local farmers survive, Understanding rural-urban continuum and it`s causes. Uz radionice bit će i tri predavanja od znanstvenih stručnjaka za ruralni prostor iz tri različite struke. Bit će održano pet stručnih terena na lokacije: Krk, Gorski kotar, Vinodol, Plitvička jezera i Velebit gdje će se svaki teren tematski nadovezivati na jednu od radionica. Od zabavnog sadržaja planirano je održati programe pod nazivima Hrvatska ruralna baština, Obrtništvo Hrvatske i Kulturna večer putem kojih će se studentima iz cijele Europe prezentirati tradicijska baština ruralne Hrvatske (narodna nošnja, melos i obrtnički proizvodi) te enogastronomska ponuda.

Sudionici Kongresa imat će priliku usvojiti nova praktična i teorijska znanja i vještine. Cilj projekta je kroz suradnju studenata geografije iz cijele Europe prepoznati ključne probleme i njihove aktere te kroz radionice, izlaske na teren, razgovor sa stručnjacima i razne rasprave ponuditi prijedlog rješenja za oživljavanje ruralnog prostora, a studije slučaja će biti ruralna područja u Hrvatskoj. 

"Stoga, ovaj projekt smatramo od iznimne važnosti za cijelu našu državu budući da imamo priliku ugostiti studente iz cijele Europe, dobiti njihova znanja te zajedno s našima pokušati ih implementirati u razvoj našeg prostora. Očekivani doprinos Kongresa ogleda se u doprinosu znanosti općenito, prvenstveno kroz raspravu i akumulaciju novih ideja, ali i promociji geografije kao znanosti čiji je glavni objekt istraživanja prostor, u ovom slučaju ruralni prostor", kažu iz organizacije kongresa.

Inicijalnu podršku organizaciji Kongresa pružili su: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Sveučilište u Zagrebu, Primorsko-goranska županija, Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Institut za turizam, Hrvatski zavod za prostorni razvoj, JU Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije, Hrvatsko geografsko društvo, Geografski odsjek PMF-a u Zagrebu, Odjel za geografiju u Zadru, Biološki odsjek PMF-a u Zagrebu, Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci te Zelena akcija.


Tagovi

EGEA Kongres Selce Studenti Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.