Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinske ceste
  • 29.11.2021. 16:30
  • Zagrebačka, Samobor

Go Wine: Pokrenut projekt oživljavanja vinskih cesta Zagrebačke županije

Plešivička vinska cesta ima čak 40 vinarija, Sveti Ivan Zelina 19, a Samobor 14 vinarija i izletišta, ali većina njih radi, odnosno otvoreno je samo po najavi, čulo se na predstavljanju projekta.

Foto: Marinko Petković
  • 214
  • 327
  • 0

Projektnim udruživanjem turističkih zajednica grada Jastrebarskog, Samobora i Sv. Ivana Zeline osmišljena je prezentacija, tiskana i online, vinske ponude Zagrebačke županije, pod nazivom Go Wine, rečeno je na prestavljanju projekta na Etno farmi Mirnovec u Samoboru.  

Interaktivna virtualna šetnja vinskim cestama, detaljna karta vinara i cesta u okolici Zagreba te web stranica sa svim informacijama o vinarima i vinskoj ponudi ove županije novi su alati koji turisti, stanovnici i svi drugi posjetitelji imaju na raspolaganju pri istraživanju omiljenih vinskih destinacija.

Autohtoni samoborski bermet i muštarda 

Rezultat je to prve faze projekta Gourmet turizam - Go Wine, koji je nastao kao rezultat projektnog udruživanja turističkih zajednica uz podršku TZ Zagrebačke županije i Ministarstva turizma i sporta.

Rezultate udruživanja predstavile su Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZ grada Sv. Ivan Zelina, Martina Paladina direktorica TZ grada Samobora i Petra Masnec, voditeljica ureda TZ grada Jastrebarskog. O vinima Zagrebačke županije govorio je Saša Špiranec, a o hrani koja najbolje prati ta vina Rene Bakalović.

"Od vina izdvajamo autohtoni samoborski bermet i portugizac sa Plešivice, a od hrane samoborsku muštardu, koja je više od 200 godina bila pomno skrivano domaće blago", čuli smo i doznali da se radi o sjemenu gorušice, uz dodatak slatkog mošta koji je smeđe boje, a koristi se kao jači pikantni umak, nalik senfu. Još oko 1800. godine, kazali su, u Samoboru je postojala tvornica pjenušaca.

Plešivička vinska cesta ima čak 40 vinarija, ali do danas nije do kraja saživjela 

Kao prva faza projekta Gourmet turizam, koji podrazumijeva usku projektnu suradnju u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije, napravljena je karta vinskih cesta u nakladi od 5.000 primjeraka, zatim web stranica, osmišljen pripadni logotip i proizvedena aplikacija za interaktivnu virtualnu šetnju kroz vinske ceste.

Tomčev pjenušac i Korakov sauvignon za predsjednika Macrona

Web stranica i interaktivna karta na jednom mjestu omogućavaju pregled svih članica triju vinskih cesta s područja Zagrebačke županije, dostupnost njihovih direktnih kontakata, kao i navigaciju do svake od vinarija. Plešivička vinska cesta ima čak 40 vinarija, Sveti Ivan Zelina 19, a Samobor 14 vinarija i izletišta, ali većina njih radi, odnosno otvoreno je samo po najavi.   

Pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Zagrebačke županije, koja je još prije 20 godina pokrenula vinske ceste, mr.sc. Josip Kraljičković, kaže da je dobro da se turizam uključio u oživljavanje vinskih cesta, jer one i pored više pokušaja, nisu do kraja saživjele. Dodao je da ohrabruje da su čak dva od četiri ponuđena vina na svečanom ručku u zagrebačkom hotelu Esplanade, a povodom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, bila s područja ove županije. Riječ je o pjenušcu Tomac Diplomat Extra Brut i Korakovu sauvignonu 2020.    

Koordinatorica projekta Marinka Zubčić Mubrin kazala je da grad Zagreb i Zagrebačka županija čine prostor kroz koji tijekom jedne godine prođe velik broj posjetitelja, poslovnih i turista, a i domicilno stanovništvo za vikend destinaciju često odabire ove vinske ceste.

"Stoga smo odlučili proizvesti interaktivni alat koji bi na jednom mjestu omogućio brži pronalazak željene lokacije te objedinjeni i cjeloviti popis destinacija", naglasila je. U drugoj fazi, najavila je, slijede smještajni i ugostiteljski objekti te seoska domaćinstva.


Fotoprilog


Tagovi

Go Wine Vinske ceste Zagrebačka županija Udruživanje Turističke zajednice


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/