Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promocija knjige
  • 14.10.2013. 14:12

Filozofija gnojidbe

Knjiga Filozofija gnojidbe donosi kompleksno razrađenju shemu gnojidbe od kemijske analize tla do apliciranja gnojiva

  • 499
  • 48
  • 0

U vijećnici Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku održana je promocija knjige "Filozofija gnojidbe" autora prof. dr. sc. Vladimir Vukadinovića i prof. dr. sc. Blaženke Bertić.

Filozofija gnojidbe je nekonvencionalna knjiga koja razmatra značaj gnojidbe, ali i demistificira mitove i zablude o gnojidbi pomoću suvremenih saznanja i vlastitog iskustva stečenog dugogodišnjim bavljenjem ovom složenom problematikom.

Autori knjige su cijeli svoj radni vijek proveli u istraživanju i obučavanju studenata i poljoprivrednih proizvođača prenoseći svoje dugogodišnje iskustvo, teorijska i praktična saznanja. Cilj im je širiti znanstvenu misao te pružiti pomoć u razumjevanju gnojidbe biljaka odnosno rješavanju problematike. Doprinos njihovog rada i rješavanje problematike je potkrijepljen sa znanstveno utemeljenim objašnjenjima te knjiga osim teorijske ima i veliku praktičnu vrijednost.

Ovo djelo donosi nam temeljna znanja i praksu apliciranja gnojiva. Tematski je podjeljena na 6 poglavlja u kojima se razmatra značaj gnojidbe. Osim gnojidbe biljaka, u knjizi možete pročitati i temeljito objašnjenju kemijsku analizu tla, njenu bit u pravilnoj poljoprivrednoj praksi, utjecaj nedostataka hranjiva odnosno mikro i makroelemenata na rast i razvitak biljke, gnojidbene pokuse u području ishrane biljaka.

Najnovije metodologije i tehnike gnojidbe mogu promijeniti dosadašnju praksu poljoprivredne proizvodnje i značajno utjecati na povećanje prinosa odnosno profita.

Mnogi se proizvođači pokušavajući smanjiti troškove proizvodnje odnosno inpute okreću ekološkoj ili integriranoj biljnoj proizvodnji, ulažu manje sredstava u proizvodnju, pa i gnojidbu, te više rada i vremena uz izostanak uspjeha. Razlog ovome može biti nedovoljno znanje, neuređenost tržišta poljoprivrednih proizvoda i repromaterijala, ali i loš društveni položaja poljoprivrednih proizvođača. Gnojivo treba pravilno primjenjivati uz adekvatne doze, u pravo vrijeme, jer u protivnom prinosi neće biti veliki, a ulaganja i sam rad neisplativi.

Autori su svoje znanje i iskustvo pretočili u knjigu koja bi se trebala naći u rukama svakoga tko se ozbiljno bavi poljoprivrednom proizvodnjom.


Tagovi

Gnojidba Knjiga Poljoprivredni fakultet u Osijeku Vladimir Vukadinović Blaženka Bertić


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]