Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjski bećarac
  • 05.06.2023. 11:00
  • Osječko-baranjska, Topolje, Gajić

Festival tista i Baranjski bećarac - jedinstveno i s iznimnim turističkim potencijalom

Festival tista održan u Topolju donio je slane i slatke verzije tijesta, paprikaše od guske, ovce i pijetla, perkelte od divljači, soma i podolca te grah u ćupu koje je kušalo više od tisuću posjetitelja. Ujedno je održan i Skup Podunavskih Hrvata.

Foto: OBŽ
  • 1.057
  • 64
  • 1

Zbog jedinstvene ponude i rekordnog broja posjetitelja Festival tista i Baranjski bećarac svrstavaju se u manifestacije Osječko-baranjske županije s iznimnim kulturnim i turističkim potencijalom, ističu iz ove Županije objašnjavajući da nude mogućnost upoznavanja kulturne i eno baštine Bunjevaca i Šokaca Baranje i Bačke i to na prostoru Baranje u trokutu između Pečuha, Subotice i Osijeka.

Naime, Festival tista održan u stoljetnom drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju donio je slane i slatke verzije tijesta, paprikaše od guske, ovce i pijetla, perkelte od divljači, soma i podolca te grah u ćupu koje je kušalo više od tisuću posjetitelja.

Domaćini iz Baranje te gosti iz Vojvodine, Mađarske i Bosne i Hercegovine predstavili su i stare zanate te tradicionalnu pjesmu i ples. Održana je i smotra folklora KUD-ova četiri zemlje, utrka zaprežnih kola, izložbe i koncerti. 

Prikazana je bogata baština Bunjevaca i Šokaca

Potpisano je i Pismo namjere o uspostavljanju suradnje između Osječko-baranjske županije i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj koje su potpisali predsjednik HDS u Mađarskoj Ivan Gugan i župan OBŽ Ivan Anušić. Prvi je put u Gajiću održan i Skup Podunavskih Hrvata kojem su nazočili uz predstavnike Županije i HDS u Mađarskoj i veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, Generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, savjetnik u Veleposlanstvu RH u Srbiji Nikola Bajić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, ministar u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, saborski zastupnici Stipan Šašlin, Nataša Tramišak i Zdravka Bušić, državni tajnik u MRRFEU Domagoj Mikulić, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i predstavnici baranjskih općina, brojnih kulturnih udruga, agencija i institucija iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. 

"Cilj ovog skupa je povezati hrvatske zajednice susjednih zemalja, pružiti im mogućnost upoznavanja i suradnje te ponuditi im podršku kroz prekogranične projekte Europske unije te iskustva naše Razvojne agencije", rekao je Mislav Matišić ispred organizatora skupa, Osječko-baranjske županije.


Fotoprilog


Tagovi

Festival tista Baranjski bećarac Baština Manifestacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić