Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 6. Festival maslina
  • 06.06.2021. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Festival maslina u Zagrebu: Titula šampiona višesortnom ulju Loredane Krbavčić

Godinu i pol smo bili bez javnih izlaganja nagrađivanih ulja, pa smo zadovoljni što smo konačno dobili priliku da ih predstavimo, kaže prvi predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut Krunoslav Kovačević.

Foto: Marinko Petković
  • 224
  • 15
  • 0

Tradicionalni 6. Festival maslina održan je u Zagrebu na Trgu bana Jelačića.

"Iako je maslinarska godina bila jako dobra, godinu i pol smo bili bez javnih izlaganja nagrađivanih ulja, pa smo zadovoljni što smo konačno dobili priliku da ih predstavimo dva dana u srcu Zagreba", kazao nam je prvi predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut Krunoslav Kovačević, organizator Festivala. 

Kako je naveo i u ova izazovna vremena imali su zavidan broj uzoraka na ocjenjivanju od čega 144 dolazi  iz Istre, 83 s područja srednjeg Jadrana, 30 iz južnog Jadrana, devet iz Primorja, 13 ulja je pristiglo iz Slovenije, devet iz Hercegovine te jedno ulje iz Crne Gore. Nakon provedene senzorske analize, 230 uzoraka odnosno 80 posto maslinovih ulja pripadalo je kategoriji ekstra djevičanskih, 46 odnosno 16 posto kategoriji djevičanskih, a 12 uzoraka spadalo je u kategoriju lampante.

Višesortno ulje Loredane Krbavčić šampion natjecanja

Prema njegovim riječima, polovica ovogodišnjih uzoraka su bila monosortna ulja, a druga polovica višesortna ulja. Zbog ujednačenosti peroksidnog broja i slobodnih masnih kiselina, organizatori su odlučili da se kemijska analiza ne boduje za konačni poredak, nego samo senzorska analiza. Šampion natjecanja je Loredana Krbavčić iz Buzeta s najbolje ocijenjenim višesortnim uljem (leccino, istarska bjelica, frantoio i pendlino).

Sabina i Dražen Černeka 

Na festivalu smo susreli mlade uzgajivače Sabinu i Dražena Černeka iz Buzeta, koji su izložili višestruko nagrađivana maslinova ulja od izložbi u New Yorku, Ateni do Zagreba, a od 2010. godine su uvršteni u najpoznatiji svjetski vodič za maslinova ulja Floes Olei. Sabina Černeka je kazala da masline uzgajaju na terasastim terenima lapora i pješčinjaka na 210 do 290 matara nadmorske visine na najsjevernijim kontinentalnim točkama poluotoka Istre, koja je šesti put proglašena za najbolju maslinarsku svjetsku regiju.

Dražen je dodao da preradu vrše u vlastitoj uljari Torkop, a da se plodovi beru početkom listopada i prerađuju istoga dana hladnim postupkom. Masline uzgajaju na tradiconalan način bez tretiranja, što daje ekstra djevičansko maslinovo ulje koje već godinama dobiva prestižne nagrade na najvišoj razini.

Ugljan ima 100 kilometara uređenih maslinarskih staza  

Na 6. Festivalu s više izgalača se predstavila Općina Preko s Ugljana koja ima i masline stare dvije tisuće godina, a povezane putevima koje su gradili još Rimljani, te danas preko 100 km uređenih maslinarskih i rekreativnih puteva i staza, s ostacima antičke parcelacije. Najpoznatije sorte tamošnjih maslinara su drobnica, oštrica, vižica, orkula, oblica i puljka.

Pročelnica u općini Dražena Strikić je kazala da su okupili proizvode nagrađivanih proizvođača maslinog ulja, ali i predmete izrađene od maslinovog drveta i kamena, ribljih proizvoda do vina i likera, sve kako bi promovirali otočne proizvode u Zagrebu. Ugljan je mali otok, dug 22 km, a širok manje od 4 km, a, čuli smo, odlučio se za destinaciju aktivnog odmora.

Zagrepčanima su predstavljena i ulja maslinara Općine Preko 

OPG Vilme Brčić iz Vižinade je predstavila nagrađivna maslinova ulja sa 1.600 stabala na šest ha na pet različitih lokacija. David Brčić kaže da je maslinarska godina bila jako dobra, jedino su randmani bili mali jer je bilo previše uroda, odnosno masline su jako dobro rodile, što se pozitivno odrazilo i na kvalitetu ulja.

S druge strane, Brčići su i u koronakrizi uspjeli zadržati većinu kupaca u domaćem ugostiteljstvu, ali i u izvozu u Austriju i Njemačku. On drži da istarsko maslinovo, a imaju i bučino, nije samo ulje već i lijek, jer ima premium kvalitetu koja je potvrđena na najznačajnim svjetskim i domaćim smotrama.

Nono Mario "kriv" za zlata iz New Yorka i Japana   

OPG Ivice Križanca iz Vodnjana dobio je na ocjenjivanju maslinovih ulja u Zagrebu ove godine zlato za miješane sorte istarske bjelice, buže, leccina i karbonaca, a na Noćnjaku u Splitu zlato za pakovine buža i sljubljene sorte. Križanac ponosno ističe da su naslijedili 200-ak maslina, a posadili još 400, koje su mlade, tako da godišnje dobiju oko 500 litara prvoklasnog ulja koje je osvojilo zlato "gdje god da se pojavilo na ocjenjivanju".

Nakon Noćnjaka, i u Zagrebu je za ulja OPG-a Križanac stiglo zlato

Drži da su ovakve smotre važne da se maslinari vide, kako međusobno tako i s kupcima i upoznaju ih s novostima na tržištu. No, požalio nam se na veliki led u travnju, koji je nakon kasnog snijega uništio jedan maslinik udaljen sedam kilometara od Vodnjana, za samo jednu noć. 

Iza nagrađivanog brenda Rheos, stoji mladi maslinar i vlasnik OPG Andrea Brečević iz Dajle kod Novigrada koji je na ocjenjivanju maslinovih ulja u Zagrebu ove godine dobio čak četiri zlata, jedno više nego prošle godine. Brečević kaže da je za sve "kriv" nono Mario, koji je posadio prvi maslinik 1981. godine, a danas se uzgoj odvija na tri hektara s 200 rodnih stabala. Ona daju dva monosorta ulja te blend pet različitih sorata. Osim u New Yorku, ove i prošle godine su dobili zlato i u Japanu, kao i u Berlinu, Londonu...  


Fotoprilog


Tagovi

Festival maslina Zagreb Smotra Šampion Loredana Krbavčić Sabina i Dražen Černaka Općina Preko OPG Vilma Brčić OPG Ivica Križanac OPG Andrea Brečević Krunoslav Kovačević


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo