Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 08.03.2023. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Festival maslina u Zagrebu, evo komu je pripala titula šampiona

Ukupno je analizirano i ocijenjeno 306 uzoraka maslinovog ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
  • 851
  • 42
  • 0

Šampion ovogodišnjeg, 8. Festivala maslina u Zagrebu je OPG Vladimir Čovo i to za monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, sorta buža.

U toj kategoriji drugi je OPG Lupić sa sortom rožinjola, a treći OPG Stranić s istarskom crnicom. 

Kako je objavio organizator festivala, Zagrebački maslinarski institut, maslinar s najbolje ocijenjenim uljem u kategoriji višesortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je OPG Milenko Cukerić, drugi je OPG Lupić, a treći OPG Zlatne kapi.

U kategoriji ekoloških ulja najbolji je OPG Matijašić Daniela za istarsku bjelicu, druga je Stancija St. Antonio d.o.o. također za istarsku bjelicu, a treća je Ursaria d.o.o. za rosignolu, dok je u kategoriji ocjenjivanja najboljih udruga prvo mjesto zauzeo Zagrebački maslinarski institut, druga je Paićuša, Udruga maslinara Pisak, a treća Udruga maslinara Buga – Vrsar.

Kad su u pitanju uljari, prvo mjesto je zauzela Uljara San Antonio – Vodnjan, druga je Oljarna Babič – Babiči, a treća Uljara Torač – Žbandaj.

Ukupno je, napominju, analizirano i ocijenjeno 306 uzoraka maslinovog ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kemijsku i senzorsku analizu proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar.

"Kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja pripada 261, što je 85,3 posto svih ulja, 39 ili 12,7 posto kategorizirano je kao djevičansko, a samo 6 ili dva posto su bila lampante", naglašavaju dodajući da dobiveni rezultati potvrđuju prosječno vrlo visoku kvalitetu maslinovih ulja, što je dokaz da maslinari sve više prihvaćaju najnovija saznanja o uzgoju, branju, preradi i čuvanju ulja. 

Rezultate natjecanja na 8. Festivalu maslina možete pogledati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Festival maslina Ocjenjivanje ulja Šampion Nagrađeni


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]