Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival maslina
  • 08.03.2023. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Festival maslina u Zagrebu, evo komu je pripala titula šampiona

Ukupno je analizirano i ocijenjeno 306 uzoraka maslinovog ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
  • 851
  • 42
  • 0

Šampion ovogodišnjeg, 8. Festivala maslina u Zagrebu je OPG Vladimir Čovo i to za monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje, sorta buža.

U toj kategoriji drugi je OPG Lupić sa sortom rožinjola, a treći OPG Stranić s istarskom crnicom. 

Kako je objavio organizator festivala, Zagrebački maslinarski institut, maslinar s najbolje ocijenjenim uljem u kategoriji višesortnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja je OPG Milenko Cukerić, drugi je OPG Lupić, a treći OPG Zlatne kapi.

U kategoriji ekoloških ulja najbolji je OPG Matijašić Daniela za istarsku bjelicu, druga je Stancija St. Antonio d.o.o. također za istarsku bjelicu, a treća je Ursaria d.o.o. za rosignolu, dok je u kategoriji ocjenjivanja najboljih udruga prvo mjesto zauzeo Zagrebački maslinarski institut, druga je Paićuša, Udruga maslinara Pisak, a treća Udruga maslinara Buga – Vrsar.

Kad su u pitanju uljari, prvo mjesto je zauzela Uljara San Antonio – Vodnjan, druga je Oljarna Babič – Babiči, a treća Uljara Torač – Žbandaj.

Ukupno je, napominju, analizirano i ocijenjeno 306 uzoraka maslinovog ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kemijsku i senzorsku analizu proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar.

"Kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja pripada 261, što je 85,3 posto svih ulja, 39 ili 12,7 posto kategorizirano je kao djevičansko, a samo 6 ili dva posto su bila lampante", naglašavaju dodajući da dobiveni rezultati potvrđuju prosječno vrlo visoku kvalitetu maslinovih ulja, što je dokaz da maslinari sve više prihvaćaju najnovija saznanja o uzgoju, branju, preradi i čuvanju ulja. 

Rezultate natjecanja na 8. Festivalu maslina možete pogledati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Festival maslina Ocjenjivanje ulja Šampion Nagrađeni


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).