Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival vina
  • 23.02.2016. 12:29

Festival Istarske Malvazije u Brtonigli

Važnost ovog programa je u očuvanju i zaštiti autohtonih istarskih sorti, u ovom slučaju kultivara Malvazije i Terana.

Foto: TZ Brtonigla
  • 325
  • 17
  • 0

U istarskoj Brtonigli će se 24. i 25. lipnja 2016. održati 32. Festival Istarske Malvazije, kraljice među regionalnim vinima. Nakon četverogodišnjeg istraživanja na istarskoj Malvaziji te uspješnoj izolaciji najboljih autohtonih kvasaca s "Četiri zemlje-Quattro Terre", Općina Brtonigla i tamošnja Razvojna agencija, nastavljaju s projektom, šireći se i na Teran.

Važnost ovog programa je u očuvanju i zaštiti autohtonih istarskih sorti, u ovom slučaju kultivara Malvazije i Terana. Program Terana započeo je 2014. godine, identifikacijom kvasaca fiziološkim i molekularnim metodama te selekcijom istih u laboratorijskim uvjetima u 100 i 1.000 mL sterilnog mošta. Te je godine izolirano 12 izolata i to tri sa crnog, tri s bijelog, tri s crvenog i tri sa sivoga tla. U berbi 2015. godine, obavljena je minivinifikacija svih 12 izolata, koji su 18. veljače ove godine, prvi put bili organoleptički ocijenjeni. Na prvom ocjenjivanju terana sudjelovalo je šest vrsnih ocjenjivača koji su došli do zaključka da se radi o zaista vrhunskim primjercima.

Drugo ocjenjivanje bit će organizirano u sklopu 32. Festivala Istarske Malvazije, gdje će svi ljubitelji i poznavaoci vina moći kušati prvi teran s Četiri zemlje-Quattro Terre. Goste će dočekati renomirani vinari i otvariti vrata svojih podzemnih carstava, uz mnogo priča i zgoda o trnovitom putu nastanka kvalitetne kapljice.

Foto: TZ Brtonigla


Tagovi

Brtonigla 32. Festival Istarska Malvazija Teran Četiri zemlje Organoleptičko ocjenjivanje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić