Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifest 2024.
  • 19.05.2024. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Ivankovo

Festival agronomije - Agrifest 2024. održava se prvi puta i to u Ivankovu

Zainteresirani će imati priliku upoznati se s najnovijim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji koje povezuju mehanizaciju, pametnu gnojidbu te zaštitu bilja.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.627
  • 185
  • 1

Prvi Festival agronomije - Agrifest 2024. je događaj kojega organiziraju tvrtke Agricon, Novocommerce International, Timac Agro i Bayer.

Cilj je prikazati najnovije tehnologije koje se koriste u svim fazama ratarske proizvodnje - od skeniranja i uzorkovanja tla te analize podataka preko precizne poljoprivrede uz pomoć moderne mehanizacije koja omogućuje pametnu gnojidbu do pravog izbora sjemena i zaštite bilja. 

Obilazak polja, prezentacija i panel

Agrifest će se održati u utorak, 28. svibnja u Ivankovu, pored Vinkovaca. Posjetitelji će imati priliku obići četiri lokacije. Na njima će Agricon predstaviti uređaje kojima se obavlja skeniranje i uzorkovanje tla, Novocommerce mehanizaciju i varijabilni rasipač gnojiva, Timac Agro će predstaviti paletu gnojiva i biostimulator koji je korišten na usjevima kukuruza i pšenice, a Bayer zaštitna sredstva za navedene usjeve. 

Zainteresiranima će biti prezentiran cjelokupan proces koji obuhvaća skeniranje i uzorkovanje tla, analizu podataka, pravilnu preporuku gnojidbe te pametnu mehanizaciju i njegu usjeva, a kako bi se postiglo da sadržaj hranjivih tvari u tlu postane homogen, biljka zdrava te u konačnici dovede do većih prinosa usjeva. 

"Višegodišnje iskustvo pokazuje da ponekad bez opravdanog razloga primjenjujemo velike količine gnojiva, a drugačijim bismo pristupom mogli postići isti ili bolji prinos uz financijsku uštedu", poručuju organizatori. 

Na programu je i panel na kojemu će sudjelovati zanimljivi sudionici koji će iz prve ruke objasniti njihovu ulogu u ovom velikom projektu te na koji se način može doći do informacija o svim potrebnim uvjetima kako bi svi mogli koristiti prezentiranu tehnologiju. Panelisti su Pavao Matić, predstavnik tvrtke Novocommerce, Josip Stanić ispred tvrtke Timac Agro, Ivan Miljević predstavnik tvrtke Bayer te Andre Siflis iz Agricona. Osim njih, sudjelovat će i poljoprivrednici koji će svojim iskustvima posvjedočiti o benefitima primjene najnovijih tehnologija. 

Poljoprivrednici će biti upoznati s čitavim procesom 

Inovativne metode za smanjenje stresa kod biljaka

Tog dana, Timac Agro će predstaviti inovacije u gnojivima prilagođenima kiselim i alkalnim tlima, uključujući specijalizirane elemente za ishranu bilja te biostimulatore za poticanje rasta korijena i nadzemne mase. Sve ovo ima za cilj smanjenje negativnih utjecaja stresa na ozimim i jarim kulturama te povećanje prinosa.

Tako će i u Ivankovu predstaviti sveobuhvatan pristup gnojidbi koji kombinira najnovija znanstvena dostignuća s praktičnim rješenjima za poljoprivrednike. 

"Agrifest 2024. će biti platforma na kojoj će poljoprivrednici imati priliku upoznati se s ovim naprednim tehnologijama i saznati kako ih primijeniti za poboljšanje svojih usjeva", poručuje Josip Stanić iz ove tvrtke naglasivši važnost održivosti, učinkovitosti i dugoročnog uspjeha u poljoprivredi.

Zaštita pšenice od bolesti

U Bayeru pak ističu kako je u postizanju vrhunskih prinosa neizostavan korak pravovremena zaštita od korova i bolesti, s pomno odabranim proizvodima za zaštitu bilja. 

"Bayerovi proizvodi pružaju sigurnu i učinkovitu zaštitu od bolesti, a na ovogodišnjem Agrifestu naši će prodajni predstavnici dodatno približiti program zaštite pšenice od bolesti, koji uključuje prvoklasne fungicide Delaro Forte, Ascru XPro i Prosaro", najavljuju iz tvrtke Bayer dodajući kako će na licu mjesta podsjetiti i na važnost ranog tretmana kukuruza, kao i na neizostavnu ulogu Adenga, herbicida koji se koristi u te svrhe. 

Precizna gnojidba 

Kada je riječ o mehanizaciji, Novocommerce International prisutnima će predstaviti nove tehnologije iz svijeta precizne poljoprivrede kao i metode primjene gnojiva prema varijabilnim gnojidbenim mapama. Također, zainteresirane će upoznati i s kreiranjem gnojidbenih preporuka u obliku radnih naloga, bežično slanje na John Deere traktore putem JDLink-a te primjenu rasipačem Kuhn Axis preko ISOBUS komunikacije i kontrole sekcija. 

"Bit će ovo prilika i za informiranje o svim prednostima naprednih tehnologija kao što su John Deere pametna rješenja, a što se odnosi na AutoTrac, JDLink, operativno središte, ali i uslugama snimanja dronom, analizi tla, automatskim meteorološkim stanicama i mnogim drugim rješenjima", najavio je Pavao Matić

Bolje poznavanje tla 

Analiza tla poseban je segment, a što će detaljnije prezentirati tvrtka Agricon koja njemačku tehnologiju na hrvatskom tržištu predstavlja od 2016. godine. Navode kako je preciznim istraživanjem tla do sada na gotovo 30.000 hektara dokazano da se osnovna gnojidba može primijeniti na druge načine osim uobičajenih, najviše u segmentu količine konvencionalnih gnojiva.

Cilj im je pokazati poljoprivrednim tvrtkama, OPG-ovima i svim poljoprivrednim proizvođačima da se jedinstvenom metodom u više koraka - skeniranjem tla i uzorkovanjem na bazi GPS-a, njihova tla mogu tretirati varijabilno, ovisno o "krvnoj slici" tla, a što pokazuju makro i mikro elementi, humus, sastav i njegov pH. 

"Samim tim maksimalno optimiziramo ulazne troškove poljoprivredne proizvodnje s najvećim naglaskom na preciznu gnojidbu i sjetvu. Bolje poznavanje tla danas je vrlo važan zadatak u ekološkom i ekonomskom smislu", poručio je Andre Siflis iz tvrtke Agricon. 


Tagovi

Agrifest Festival agronomije Timac Agro Bayer Novocommerce International Agricon Ivankovo Precizna poljoprivreda Analiza tla Zaštita pšenice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Agrifest 2024

Ivankovo, Hrvatska

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Došli smo provjeriti stanje usjeva kod Predraga Begića u Sisačko-moslovačku županiju. Kukuruz je do jučer plivao u 15 cm vode, ali pšenica se "izvukla" bez muke. Kako to? Doznat ćete uskoro...