Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam
  • 01.10.2013. 10:07

FarmShow - sajam u Slavoniji?

Poljoprivredni sajmovi su sve manji i sve slabije posjećeniji, a postoji potreba za velikim središnjim događanjem u poljoprivredi

  • 966
  • 144
  • 0

Proteklog vikenda u Bizovcu održan je 19. sajam poljoprivrede Agro Zemlja, a pred vratima - već sljedećeg vikenda nam je Osječki jesenski sajam na Papmasu. Od jesenskog sajma u Bjelovaru/Gudovcu također brojimo svega nekoliko tjedana kako je završio. Puno toga u malo vremena, a bez pozitivnih rezultata i razvoja.

Sajam u Gudovcu naš je najveći sajam agrarne tehnike, dok su ovi ostali - svake godine sve manji i skromnije ponude, što naravno prati i pad interesa posjetitelja. Zanimljivo je da se naš najveći sajam poljoprivrede i svega što prati poljoprivredu održava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, što je, s obzirom da Slavonija i Baranja nose najveći dio poljoprivredne proizvodnje, ipak pomalo nelogično. Ne bi bilo loše kad bi imali svoj vlastiti sajam u blizini, jer ovaj u Gudovcu je relativno daleko za poljoprivrednike sa istoka Hrvatske, a i uvijek se održava u vrijeme radova na polju pa se ljudi teško odluče ostaviti sve na jedan cijeli dan, koji u poljoprivredi može značiti puno. Tako se nerijetko dogodi da u slučaju kišnog dana ili drugih vremenskih neprilika, poljoprivrednici u većem broju posjete naš najveći sajam.

No, ipak, sajam u Slavoniji bi zasigurno imao više posjetitelja, pošto bi se odvijao u srcu najveće proizvodnje, umjesto svih malih sajmova slabe posjećenosti koji se održavaju tijekom godine. Takav sajam bi se trebao održavati jednom godišnje i to u vrijeme kada većina poljoprivrednika nema previše posla.

U Novom Sadu u Vojvodini/Srbiji se održava jedan od najvećih i najstarijih sajmova u ovom dijelu Europe, a proizvođači poljoprivredne mehanizacije iz cijelog svijeta tu izlažu čitavu paletu svojih proizvoda, dok na našim sajmovima uglavnom nema svih proizvođača - a i ono što izlože nije ni vrijedno spomena. U Sloveniji uz Agru iz Radgone postoje sajmovi na kojima se odmah vrši prezentacija rada izložene mehanizacije, a najčešće se radi o strojevima za zelenu liniju i raznim traktorima.

To su neki od primjera na kojima bi mogli učiti, s obzirom da imamo velike površine za održavanje raznih prezentacija izloženih proizvoda. Tako bi potencijalni kupci mogli odmah i isprobati stroj koji kupuju i to bi zasigurno pomoglo domaćim trgovcima u prodaji.

FarmShow u Slavoniji?

Potrebno je mnogo rada i truda da bi se takav sajam organizirao, a novoosnovana Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme koja zastupa interese svojih članova i ostalih poljoprivrednika, ovih je dana krenula jednom idejom u dobrom smjeru. Prijedlog je organizirati show/sajam koji bi predstavljao središnje događanje u poljoprivredi istočne Hrvatske, umrežiti znanje, iskustva i tehnologiju i zajedničkim koracima krenuti naprijed. Jedan od prijedloga je da bi se sajam održao u svibnju na prostoru osječke zračne luke, pod nazivom Farmshow i bio bi istočni ekvivalent Bjelovarskom sajmu - uz razliku da bi se u sklopu ovog događanja traktori mogli na licu mjesta isprobati u radu s različitim priključcima.

Na koncu bi dobili dvije ozbiljne manifestacije - FarmShow u proljeće na istoku i Jesenski sajam u Gudovcu na zapadu. Ne preostaje na drugo nego poduprijeti ovakve razvojne prijedloge, a na vremenu je da odradi svoje. Živi bili pa vidjeli.


Tagovi

Sajam Agro zemlja Gudovac Slavonija Baranja Mehanizacija


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]