Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinkovo
  • 22.01.2024. 15:00
  • Osječko-baranjska, Mandićevac

Fakultet agrobiotehničkih znanosti na pokušalištu u Mandićevcu svečano obilježio blagdan svetog Vinka

Uz nekoliko stotina uzvanika i zubato sunce na padinama Krndije danas je svečano obilježen početak nove vinogradarske godine.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.117
  • 126
  • 1

Danas je na osunčanim istočnim obroncima Krndije, na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u Mandićevcu kod Đakova, u prisustvu brojnih uzvanika te pjesmu, iće i piće prigodno obilježen blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. 

Time je označen i početak nove vinogradarske godine, koju je prigodnim blagoslovom najavio i lokalni župnik predvodeći molitvu, nakon koje je tradicionalno upriličena simbolična rezidba.

"Naši vrijedni profesori zajedno sa svojim studentima svake godine predano rade u ovom vinogradu, proizvode kvalitetna ili najkvalitetnija vina na koja smo izuzetno ponosni. Danas imate priliku probati i cabernet sauvignon i chardonnay te uživati u onome što smo Vam ovdje pripremili", kratko se okupljenima obratio domaćin pokušališta, dekan Fakulteta, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

S lijeva nadesno: prof.dr.sc. Vlado Guberac rektor Sveučilišta J.J.Strossmayera iz Osijeka, Domagoj Mikulić državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić dekan FAZOS-a, Mato Lukić župan osječko-baranjski, Jasenka Crnković zamjenica gradonačelnika Osijeka i Tugomir Majdak državni tajnik Ministarstva poljoprivrede

Otkrio je i da ove godine, zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, okreću novu stranicu na pokušalištu, s obzirom na realizaciju projekta u kojem će se govoriti o pojedinim adaptivnim sortama, kao odgovoru na klimatske promjene.

"Nadam se da ćemo u sljedećih 36 mjeseci uspjeti privesti projekt kraju i da ćemo njime napraviti znanstveno-istraživački centar za vino i vinovu lozu što će zasigurno biti prekretnica u razvoju pokušališta, kao i samog fakulteta", naglasio je čelnik FAZOS-a. 

Pokušalište Mandićevac

Tijekom 2013. godine podignut je proizvodno-pokusni nasad sa vinskim sortama za proizvodnju bijelih (Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski, Sauvignon bijeli, Traminac mirisavi) i crnih vina (Cabernet sauvignon, Merlot, Frankovka). Ukupna pokusna površina je 1,4 ha. Međuredni razmak je 2,2 m, a unutar reda 0,8 m. Svaka sorta zastupljena je s 1040 trsova na dvije podloge i s dva klona.


Fotoprilog


Tagovi

Krunoslav Zmaić Vlado Guberac Jasenka Crnković Domagoj Mikulić Tugomir Majdak FAZOS Pokušalište Mandićevac Sveti Vinko


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]