Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • En Primeur 2020
  • 29.01.2020. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

En Primeur: Enogastronomija jedan od najvećih hrvatskih aduta

U organizaciji Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te HGK svoje proizvode na En Primeuru 2020. predstavile su 54 vinarije iz tri hrvatske regije – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

Foto: Light komunikacije
  • 308
  • 22
  • 0

Enogastronomija je jedan od najvećih hrvatskih aduta i jedan od glavnih razloga dolazaka stranih turista u Hrvatsku, istaknuo je u utorak ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otvarajući manifestaciju En Primeur 2020 - kušanje graševina, pošipa, pušipela i drugih sorti, objavili su iz HGK.

U organizaciji Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Hrvatske gospodarske komore svoje je proizvode predstavilo 54 vinarija iz tri hrvatske regije – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

Naglasak je bio na graševini, pošipu i pušipelu, ali stručnjaci i posjetitelji su mogli degustirati i druge sorte berbe 2019., ružičasta vina te crna vina starijih godišta. Horvat je rekao i kako je u hrani i vinu veliki potencijal, ne samo iz perspektive poljoprivrede i turizma, već i iz aspekta ukupnog gospodarstva.

Ovogodišnja će vina biti vrlo kvalitetna 

"Želim vam da berba 2019. sazrije i pretvori se u respektabilnu ponudu koja će našu zemlju promovirati diljem svijeta“, kazao je Horvat.

Predsjednik Udruženja vinarstva HGK Ivica Kovačević naglasio je kako će ovogodišnja vina biti vrlo kvalitetna, iako im treba još oko mjesec dana da potpuno dozriju.

Iako nismo zadovoljni činjenicama da proizvodimo 75 do 90 milijuna litara vina godišnje, da bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit od 14,5 milijuna eura i da nam izvoz ne pokriva niti 50 posto uvoza, ohrabruje podatak da smo i u 2018. i u prvih deset mjeseci 2019. povećali izvoz vina više cjenovne kategorije, buteljiranih vina i pjenušaca, rekao je Dragan Kovačević.

"Imamo odlična vina jer naše vinarstvo u cjelini ide naprijed, prati svjetske trendove i konstantno napreduje, ali problem je što ga ne prati vinogradarstvo", kazao je te dodao kako površine pod vinogradima opadaju i to bi u skoroj budućnosti mogao biti ozbiljan hendikep u proizvodnji.

S tom tematikom se moramo pozabaviti, a nadam se da će i politika tom izazovu posvetiti potrebni pažnju, kazao je Kovačević.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević smatra da treba raditi na snažnijem brendiranju domaćih vina.

"Iako nismo zadovoljni činjenicama da proizvodimo 75 do 90 milijuna litara vina godišnje, da bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit od 14,5 milijuna eura i da nam izvoz ne pokriva niti 50 posto uvoza, ohrabruje podatak da smo i u 2018. i u prvih deset mjeseci 2019. povećali izvoz vina više cjenovne kategorije, buteljiranih vina i pjenušaca. Oni danas u ukupnoj strukturi izvoza čine gotovo 95 posto, a prosječna cijena po kojoj izvozimo litru vina od 3 eura dvostruko je veća od uvozne", kazao je Kovačević.

Snažnije brendiranje hrvatskih vina 

Poručio je kako i dalje treba raditi na snažnijem brandiranju hrvatskih vina te vjeruje da će novi ustroj sa četiri snažne regionalne organizacije tome dodatno doprinijeti.

Kazao je i kako će HGK i dalje pod zajedničkim brandom Vina Croatia vina mosaica još snažnije i vlastitim sredstvima i sredstvima iz EU vinske omotnice raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina.

U priopćenju se prenosi i izjava pomoćnika ministrice poljoprivrede Krunoslava Karalića koji je izdvojio kvalitetnu suradnju ministarstva i proizvođača. Jedan od najvažnijih rezultata te suradnje, kako je rekao, je novi Zakon o vinu koji donosi administrativno i financijsko rasterećenje sektora u vrijednosti od 12 milijuna kuna, a za cilj ima proizvođačima omogućiti da sami upravljaju sustavom označavanja vina.

"Sve to bi trebalo poboljšati konkurentnost i povećati proizvodnju hrvatskih vina“, zaključio je Karalić.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

En Primeur Enogastronomija Brendiranje vina Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar