Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad OPG-ova
  • 10.02.2014. 13:40

Edukacije za vlasnike OPG-ova

Stručne edukacije u sklopu projekta "Starim znanjima do posla" omogućit će vlasnicima OPG-ova lakše plasiranje proizvoda s dodanom vrijednošću

Foto: depositphotos.com, crewcut
  • 728
  • 83
  • 0

Općina Lišane Ostrovičke i Lokalna akcijska grupa Laura organiziraju edukaciju iz područja poljoprivrede za verificirane obrazovne smjerove: povrćar i voćar, uzgajivač i prerađivač, maslinar, ovčar te vinogradar i vinar za pedeset nositelja ili članova OPG-a. Prijave zainteresiranih moguće su do 14. veljače 2014. godine u Općini Lišane Ostrovičke i prostorijama LAG Laure u Biogradu. Ova edukacija se organizira u sklopu provedbe projekta "Starim znanjima do posla" kojeg je u sklopu IPA IV "Razvoj ljudskih potencijala lokalne inicijative za zapošljavanje" prijavila Općina Lišane Ostrovičke. Projekt je vrijedan 1,35 milijuna kuna.

Cilj projekta je edukacijom seoskog stanovništva potaknuti razvoj sela. Konkretna ideja jest omogućiti OPG-ovcima da prodaju proizvode s dodanom vrijednosti, a ne da ostanu ograničeni na prodaju sirovina. Stara je priča da poljoprivrednici proizvode kvalitetnu sirovinu koju prodaju jeftino otkupljivačima. Ovi joj zatim dodaju vrijednost, prodaju je kao novi proizvod i ubiru ekstra marže, dok proizvođač koji je odradio više od pola posla ostaje sa sitnišem koji mu jedva pokriva troškove proizvodnje.

"Sada je situacija takva da naš poljoprivrednik može proizvoditi i prodavati svoju papriku, ali ne i ajvar koji je proizveo od nje. Da bi to mogao, mora registrirati dopunsku djelatnost na svom OPG-u, a za to mora donijeti svoj proizvod na Zavod za javno zdravstvo i naravno priložiti uvjerenje o osposobljenosti. Tek tada dobiva rješenje o registraciji dopunske djelatnosti i deklaracije s kojima nesmetano može prodavati svoje proizvode s dodanom vrijednošću. Uvjerenje o osposobljenosti pedeset njih će dobiti sudjelovanjem u našem projektu", kaže prva žena na projektu Ivana Dević.

Prednost prilikom prijave imaju registrirani vlasnici OPG-ova s više članova domaćinstva, žene u dobnoj skupini od 25-49 godina starosti, osobe koje su dulje vrijeme nezaposlene, mali i srednji poduzetnici s područja LAG Laure (područje gradova Biograd na moru i Benkovac, te sa područja općina: Bibinje, Galovac, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Pašman, Polača, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja, Stankovci i Tkon). Edukacija je verificirana od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te se po završetku programa dobiva stručna diploma koja dokazuje stečeno obrazovanje. Mjesto održavanja edukacija je Biograd na moru, a o vremenu održavanja polaznici će biti pravovremeno obaviješteni. U sklopu edukacije održat će se i edukativne radionice o primjeni marketinga u poljoprivrednoj proizvodnji te tečaj iz osnova poduzetništva.

Foto: depositphotos.com, crewcut


Tagovi

Edukacija proizvođača Sirovina Otkupljvači Ivana Dević Marketing Dopunska djelatnost Diploma IPA IV Biograd Lišane Ostrovičke Inicijativa za zapošljavanje Razvoj ljudskih potencijala Uvjerenje o osposobljenosti


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]