Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 13.06.2024. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Donijeli biste biljku s putovanja, posadili nešto egzotično u vrtu? Evo što ne smijete činiti

U Hrvatskoj svake godine pronalazimo nove, strane vrste kukaca, uzročnika biljnih bolesti ili štetnih biljaka. Zato je ova kampanja važna i zato apeliramo na aktivnu ulogu svih građana, čulo se na predstavljanju kampanje PlantHealth4Life u Zagrebu.

Foto: Biljana Šimić
  • 334
  • 75
  • 0

Hrvatska se prvi put pridružila kampanji PlantHealth4Life koju su pokrenuli EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane ), Europska komisija i njihovi partneri u državama članicama EU-a. Nositelj kampanje je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), koja je zanimljivom radionicom u Zagrebu predstavila ključne poruke i pojmove kampanje.    

"Hrvatska se danas bori s azijskom strizibubom, zlatnom žuticom vinove loze, trnovitim štitastim moljcem, pajasenom, octenom mušicom ploda, palminom pipom, hrastovom mrežastom stjenicom i drugim štetnim organizmima, koji su u našu zemlju uspjeli ući i u njoj se više ili manje proširiti. Zato je ova kampanja važna i zato apeliramo na aktivnu ulogu svih građana u savjesnom postupanju u kontekstu putovanja i potencijalnog prijenosa biljaka i organizama", izjavio je povodom predstavljanja kampanje, zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić.

Zdrave biljke znače dobar poljoprivredni prinos

Kako se čulo, biljke čine 80 posto hrane koju jedemo i čiste zrak koji udišemo. Međutim, to nije sve: zdrave biljke znače dobar poljoprivredni prinos, što utječe na dostupnost hrane, kao i njenu cjenovnu pristupačnost. Zbog klimatskih promjena i ljudskih aktivnosti, kao što su trgovina i putovanja, biljke su izložene velikom pritisku, a širenje štetnika i bolesti bilja može imati razorne gospodarske i ekološke posljedice.

U Hrvatskoj svake godine pronalazimo nove, strane vrste kukaca, uzročnika biljnih bolesti ili štetnih biljaka. Te strane vrste mogu uzrokovati velike gubitke u domaćoj poljoprivredi, šumarstvu i okolišu. Međutim, mnogi europski, time i hrvatski građani još uvijek nisu dovoljno osviješteni o tome zašto je zdravlje bilja važno. Cilj kampanje PlantHealth4Life jest podići kolektivnu svijest o rizicima za zdravlje bilja i o ulozi koju svatko od nas treba imati u zaštiti bilja.

Kampanju su predstavili Krunoslav Karalić i Marijana Kelava (s lijeva) 

Poruke ove kampanje važne su i trebale bi doći do svih koji vole putovati izvan granica Lijepe naše, ali i do svih koji se vole baviti uzgojem bilja. Važno je educirati i djecu i mlade koji danas u ranim godinama otkrivaju ljepote vrtlarstva. Sve veća pojava malih urbanih vrtova također upozorava na važnost edukacije i prevencije kako bi se spriječilo širenje potencijalno štetnih organizama.

Biljna putovnica i certifikat   

"Apelirala bih na sve da u svom vrtu sade zdravi materijal. Svi volimo egzotične biljke koje lijepo izgledaju, ali one mogu predstavljati rizik jer se često nabavljaju od dobavljača koji ne uzgajaju bilje sukladno fitosanitarnim zahtjevima. Kad nabavljamo bilje iz trećih zemalja važno je da ima odgovarajuću dokumentaciju odnosno fitosanitarni certifikat koji jamči da je uzgojeno prema standardima Europske unije", kazala je Marijana Kelava, voditeljica Odjela za biljno zdravstvo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Zato je važno biljke i sjeme kupovati u ovlaštenim trgovinama koje za svaku biljku imaju biljnu putovnicu koja pokazuje zdravstvenu ispravnosti bilja. Na predstavljanju kampanje PLantHealth4Life posjetitelji su mogli iskusiti i naučiti složiti svoj mali biljni terarij, ekosustav koji poštuje biljnu raznolikost i ispravnost jer biljke su najljepši ukras našim domovima i znatno utječu na kvalitetu našeg života.

Aktivnosti svakog pojedinog Europljanina ključne su za održavanje zdravlja bilja, istaknuli su iz HAPIH-a. Više možete doznati na web stranici kampanje i otkriti kako možete zaštititi zdravlje bilja. Ondje se nalaze resursi dostupni na svim jezicima EU-a, uključujući materijale za medije, objave na društvenim mrežama koje možete dijeliti na svojim kanalima i videozapise.


Fotoprilog


Tagovi

PlantHealth4Life Zdrave biljke Biljna putovnica HAPIH Krunoslav Karalić Marijana Kelava


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner