Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje
  • 29.11.2022. 15:15
  • Osječko-baranjska, Semeljci

Destilerije Šimić, Wild Boar i Sempervivum šampioni ocjenjivanja rakija i alkoholnih pića

S maksimalnim brojem bodova ocijenjene su rakija od marelica, rogača i džin na 18. ocjenjivanja kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića

Foto: Damir Rukovanjski
  • 812
  • 46
  • 0

Šampionskim su se titulama na 18. ocjenjivanju kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića, okitile Destilerija Šimić, Wild Boar i Sempervivum. 

Kako smo čuli na proglašenju u Semeljcima kod Đakova, ocjenjivanjeu organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka i u suradnji s HGK Županijska komora Osijek i Općinom Semeljci, a uz pokroviteljstvo Osječko-baranjske županije, Destilerija Šimić iz Požege je tu titulu zaslužila svojom rakijom od marelice, dok je rakija od rogača isto donijela petrinjskom Wild Boar Distillery.

Sempervivum Distillery iz Poreča proglašen je šampionom za svoj džin. Valja istaknuti da su šampionima proglašeni svi oni koji su dobili maksimalnih, 100 bodova.

Predsjednik ocjenjivačkog suda izv. prof. doc. dr. sc. Ante Lončarić podsjetio je da je PTF bio partner Komori proteklih 17 godina, a sad su zamijenili uloge. Ocjenivanje koje se inače obavljalo u HGK, sada je obavljeno na Fakultetu. Ujedno, ovo je druga godina gdje su se mogli prijaviti samo registrirani proizvođači. 

Veliko zanimanje i visoka kvaliteta 

Zaprimljeno je 85 jakih alkoholnih pića, od 20 različitih proizvođača, od čega 46 rakija, 28 likera i 11 ostala alkoholna pića, među njima 10 džinova. Ukupno je dodijeljeno 29 zlatnih, 26 srebrnih i 17 brončanih medalja. 

Tako je najbolja rakija šljivovica Barrique šljivovica obrta Romić iz Osijeka. Najbolja voćna je rakija od marelice Destilerije Šimić iz Požege, dok najbolji liker od dunje ima Destilerija Bilušić iz Zagreba.

Hrvatska uistinu ima zanimljive voćne rakije, visoke kvalitete 

Osim zlatne medalje u kategoriji rakija šljivovica obrta Romić, ističemo i srebrnu Destilerije Šimić, a bronce su još dobili Romić, BSRZ Darđanka, OPG Marijan Radičević iz Nove Kapele, Destilerija HIK iz Bošnjaka, OPG Ribičić iz Požege dok je diplomom za sudjelovanje nagrađen i đakovački Bijeli Gusak. Kod rakija od marelice, zlato je osvojila Destilerija Šimić kao i obrt Romić, dok je udruga UPRIV iz Kneževih Vinograda zaslužila srebrnu medalju.

Šimić, Ribičić, Romić, Wild Boar Distillery iz Mošćenice, BSZR Darđanka i OPG Marijan Radičević redoslijed je ocjena kod rakija od kruške. Zlatna medalja za rakiju od jabuke otišla je u Mošćenicu. Najbolja je Lozovača zagrebačke Destilerije Bilušić. Nedelišće i njihova Old Goods Distilery dobila je srebrnu medalju za rakiju od mandarine, Romić brončanu za rakiju od višnje, te Brand Kusshh diplomu za rakiju od smokve. Komovicu najbolju ima udruga URPRIV iz Kneževih Vinograda koja je dobila 98,33 bodova i zlatnu medalju, a porečka Distilery Sempervivum je osvojila srebrnu.

Dva zlatna ističemo i kod travarice. Wild Boar Distilery i obrt Romić su ti koji su nagrađeni zlatom, OPG Ribičić je osvojio broncu, a UPRIV za svoju rakiju travaricu diplomu. Rakija od rogača iz Moščenice dobila je zlatnu medalju, kao i rakija od smilja Branda Kusshh s Krka. Ova tvrtka je ponudila i rakiju od kadulje koja je dobila diplomu.

Zanimljivi smo rasplet imali kod ocjenjivanja likera. Četiri od meda su bila pred komisijom, a zlatna medalja pripala je OPG Sanji Božić iz Donjeg Miholjca, a iza nje slijedile su destilerije Bilušić i Šimić te Old Gods Distilery iz Nedelišća. Međutim, zlatna medalja za liker od višnje pripala je Bilušićevima. Srebro je zaslužio liker od višnje UPRIV-a, te je uručena diploma za OPG Marijana Radičevića. I liker od aronije najbolji je destilerije Bilušić, ali zlatnom medaljom nagrađen je i onaj OPG Preko Drave iz Osijeka. Pelinkovac najbolji ima porečki Sempervivum, a do njih je Old Gods Distilery iz Nedelišća.

Markice za kvalitetu 

Porečani su dobili i zlato za liker od vina, za koji je obrt Romić dobio brončanu medalju. Zlatne medalje dodijeljene su za liker od dunje destilerije Bilušić, pa od Yulya porečkog Semprevivuma. Liker od crnih maslina Brand kusshh s Krka također je zaslužio zlato, a ista firma dobila je srebro i za liker od lavande. Tu je i zlatni Borovniček s vinom Suzane Šop Tovilović iz Matulja, a zlato za obitelj Šimić iz Požege za njihov liker od rogača. Dodijeljene su i srebrne medalje za likere od absinta, mandarina, lješnjaka, bazge, bijele čokolade, ali i tamne čokolade. Ove likere od čokolade proizvodi OPG Marijan Radičević.

Imalo se što vidjeti u Semeljcima 

Odnedavno se u našim destilerijama proizvodi džin. I to sve ga je više. Pa je na ovom ocjenjivanju komisija imala pred sobom 10 uzoraka. Zlatne medalje su otišle u Poreč, Castrumu u Kaptol, Bijelom Gusaku u Đakovo, u Nedelišće, i Romiću u Osijek, a srebrne medalje u Bošnjake destileriji HIK, Kaptol Poreč i Đakovo Bijelom Gusku koji je dobio srebnu medalju i za vinjak.

Kako je istaknuo profesor Lončarić, svi čiji su uzorci ovdje ocijenjeni mogu naručiti i markice koje označavaju kvalitetu proizvoda iza koje stoji stručna provjera. Njome će se istaknuti najkvalitetnija jaka alkoholna pića proizvedena u Hrvatskoj. 

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling, naglasila je da svaki dan imamo sve više novih malih proizvođača na tržištu koji se dokazuju kvalitetom. 


Fotoprilog


Tagovi

Semeljci HGK Rakija Ocjenjivanje Ante Lončarić Destilerija Šimić Wild Boar Sempervivum


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner